Μπαλτζώης Ιωάννης: ΡΩΣΙΑ – ΟΥΚΡΑΝΙΑ. Χοντραίνει το παιχνίδι.

Ο αντιστράτηγος ε.α. και πρόεδρος του ΕΛ.Ι.Σ.ΜΕ. (Ελληνικό Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών – www.elisme.gr) κ. Ιωάννης Μπαλτζώης σχολιάζει τις πρόσφατες δηλώσεις του Σέρβου Προέδρου και την ανησυχία που εξέφρασε για την επιλογή της πρώην πρωθυπουργού της Εσθονίας, Κάγια Κάλλας, ως υπουργού Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προμηνύοντας μια περίοδο έντονων αντιπαραθέσεων μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ρωσίας. Ο κ. Μπαλτζώης αναφέρεται στις δηλώσεις του προέδρου της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ο οποίος αναφέρθηκε στις πολιτικές επιλογές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο κ. Βούτσιτς επισήμανε ότι η νέα ηγεσία της ΕΕ είναι ριζικά αντιρωσική και ειδικά αναφέρθηκε στην κυρία Κάγια Κάλλας, την πρώην πρωθυπουργό της Εσθονίας, την οποία χαρακτήρισε ως ρωσοφοβική και ναζί. 
 
Ως υπουργός Εξωτερικών της ΕΕ, θα αποκλείσει κάθε πιθανότητα συνομιλιών με τη Ρωσία για την επόμενη πενταετία. Η επιλογή της Κάλλας θεωρείται από την ΕΕ ως μήνυμα ενότητας και σταθερότητας απέναντι στη Ρωσία, με καμία πρόθεση για συμβιβασμό. Οι Ρώσοι αντιδρούν με την πρόθεση να πολεμήσουν μέχρι το τέλος, χρησιμοποιώντας κάθε διαθέσιμο μέσο. Ο κ. Μπαλτζώης αναφέρθηκε επίσης στη στρατιωτική συνεργασία μεταξύ Ρωσίας και Βόρειας Κορέας. Οι δύο χώρες υπέγραψαν συμφωνίες αλληλοβοήθειας, με τη Βόρεια Κορέα να παρέχει πυραύλους και πυρομαχικά και τη Ρωσία να προσφέρει τεχνολογία πυραυλικών συστημάτων. Η ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ σχολιάζεται, με έμφαση στις στρατιωτικές δυνατότητες των χωρών αυτών. 
 
 Στο μεταξύ, η Βόρεια Κορέα διαθέτει έναν από τους μεγαλύτερους στρατούς στον κόσμο με εκατομμύρια στρατιώτες και χιλιάδες οπλικά συστήματα. Η ΝΑΤΟϊκή συμμαχία προειδοποίησε τη Βόρεια Κορέα να μην εμπλακεί στρατιωτικά, απειλώντας με αντίποινα. Αναφερόμενος σε αυτό, ο κ. Βούτσιτς τόνισε τη σοβαρότητα της κατάστασης και την πιθανότητα χρήσης αυτών των όπλων. Το ΝΑΤΟ και οι ευρωπαϊκές χώρες αντιμετωπίζουν αυξημένες απειλές και παραβιάσεις ασφαλείας, με τη Ρωσία να κλιμακώνει τις επιθέσεις της στα δίκτυα επικοινωνιών και υποδομών. 
 Τέλος, γίνεται αναφορά στην “Κόκκινη Ορχήστρα”, ένα ιστορικό δίκτυο κατασκοπείας της Σοβιετικής Ένωσης κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Η “Κόκκινη Ορχήστρα” ήταν αποτελεσματική στην παροχή πληροφοριών για τις κινήσεις των ναζιστικών δυνάμεων και φέρεται να έχει επανενεργοποιηθεί για να υποστηρίξει τις ρωσικές στρατηγικές σήμερα.

Ετικέτες - Σχετικά Θέματα