Μεγάλη αποτυχία για Pfizer – Το χάπι Paxlovid όχι μόνο δεν αποτρέπει τη μόλυνση από Covid αλλά μπορεί να γίνει και επικίνδυνο

Παροδοχή της αποτυχίας από τον  Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρείας, Albert Bourla

Η Pfizer ανακοίνωσε ότι μια πρόσφατη μεγάλη δοκιμή τελικού σταδίου διαπίστωσε ότι το αντιιικό χάπι έναντι του Covid-19, Paxlovid, απέτυχε στην πρόληψη της συμπτωματικής μόλυνσης ατόμων που ζουν με ένα άτομο που έχει τη νόσο.
Στο test συμμετείχαν 2.957 συμμετέχοντες ηλικίας 18 ετών και άνω που ζουν στο ίδιο νοικοκυριό με ένα άλλο άτομο που έχει Covid με συμπτώματα.

Τους χορηγήθηκε είτε Paxlovid είτε εικονικό φάρμακο (placebo) δύο φορές την ημέρα για πέντε ή 10 ημέρες.
Οι ερευνητές ανέφεραν ότι όσοι έλαβαν Paxlovid για 5 ημέρες είχαν 32% λιγότερες πιθανότητες να μολυνθούν σε σύγκριση με την ομάδα του εικονικού φαρμάκου
Τα άτομα που έλαβαν Paxlovid για 10 ημέρες είχαν 37% λιγότερες πιθανότητες να μολυνθούν.
Ωστόσο, τα αποτελέσματα δεν ήταν στατιστικά σημαντικά, πράγμα που σημαίνει ότι θα μπορούσε να οφείλεται σε τύχη.

 

Μεγάλη αποτυχία για Pfizer – Το χάπι Paxlovid όχι μόνο δεν αποτρέπει τη μόλυνση από Covid αλλά μπορεί να γίνει και επικίνδυνο

Απογοήτευση για Pfizer

«Αυτά τα αποτελέσματα… δεν ήταν στατιστικά σημαντικά και, ως εκ τούτου, το πρωταρχικό καταληκτικό σημείο μείωσης του κινδύνου επιβεβαιωμένης και συμπτωματικής λοίμωξης Covid σε ενήλικες που είχαν εκτεθεί στον ιό μέσω οικιακής επαφής δεν επιτεύχθηκε», ανακοίνωσε η εταιρεία.
«Αν και είμαστε απογοητευμένοι από το αποτέλεσμα αυτής της συγκεκριμένης μελέτης, αυτά τα αποτελέσματα δεν επηρεάζουν τα ισχυρά δεδομένα αποτελεσματικότητας και ασφάλειας που παρατηρήσαμε στην προηγούμενη δοκιμή μας για τη θεραπεία ασθενών με υψηλό κίνδυνο να αναπτύξουν σοβαρή ασθένεια», σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, Albert Bourla.
Το Paxlovid αποτελείται από δύο διαφορετικά αντιιικά φάρμακα—νιρματρελβίρη και ριτοναβίρη.
Επί του παρόντος, έχει εγκριθεί για χρήση υπό όρους σε περισσότερες από 60 χώρες για τη θεραπεία ασθενών με Covid που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο σοβαρής ασθένειας.

Οι κίνδυνοι

Σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA), η ριτοναβίρη «μπορεί να προκαλέσει ηπατική βλάβη» και επομένως «θα πρέπει να δίνεται προσοχή όταν χορηγείται το Paxlovid σε ασθενείς με προϋπάρχουσες ηπατικές παθήσεις, ανωμαλίες των ηπατικών ενζύμων ή φλεγμονή του ήπατος».
Ο FDA ανακοίνωσε επίσης ότι η χρήση του Paxlovid σε άτομα με μη ελεγχόμενη ή μη διαγνωσμένη λοίμωξη HIV-1 «μπορεί να οδηγήσει σε αντίδραση στο φάρμακο για τον HIV-1».
Η ανακοίνωση της Pfizer έρχεται καθώς ερευνητές στο Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων (NIAID) σχεδιάζουν να διερευνήσουν πώς και γιατί ορισμένοι άνθρωποι που έχουν λάβει ένα πενθήμερο πρόγραμμα Paxlovid βιώνουν μια επαναλοίμωξη από Covid, αναφέρει ο ιστότοπος Epoch Times.

www.bankingnews.gr