Η σκεπτικίστρια του εγκλεισμού Molly Kingsley: «Με ερμήνευσαν ως εξτρεμίστρια, αλλά έκτοτε έχω αποδείξει ότι έχω δίκιο»

Mια μητέρα δύο παιδιών ήθελε να υπερασπιστεί τους γονείς και τα παιδιά κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αλλά χαρακτηρίστηκε ως «αντιεμβολιάστρια»…
 
Για την σκεπτικίστρια του εγκλεισμού Molly Kingsley η ανακάλυψη ότι την κατασκόπευε η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να περιορίσει την συζήτηση για τις αμφιλεγόμενες πολιτικές της για τον κορωνοϊό δεν ήταν τίποτα λιγότερο από τρομακτική. Η μητέρα δύο παιδιών, 44 χρονών, ήταν αηδιασμένη όταν έμαθε ότι άρθρα που είχε γράψει για την The telegraph προειδοποιώντας για το κλείσιμο των σχολείων, την χρήση μάσκας στις αίθουσες και τον εμβολιασμό των παιδιών είχαν επισημανθεί απο την Μονάδα Αντιπληροφόρησης (CDU), που δημιουργήθηκε απο υπουργούς για να αντιμετωπιστούν υποτιθέμενες εγχώριες «απειλές».
 
Ωστόσο, έχοντας υπομείνει τρία χρόνια μίσους και κακοποίησης για να υπερασπιστεί γονείς και παιδιά κατα την διάρκεια της πανδημίας, δεν εξεπλάγη όταν διάβασε στην Daily Telegram του Σαββάτου την αποκάλυψη ότι εκτός από την κρυφή παρακολούθηση των επικριτών του εγκλεισμού οι εταιρείες κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να έχουν χρησιμοποιήσει τεχνολογία για να σταματήσουν ορισμένες αναρτήσεις να προωθούνται, να κυκλοφορούν ή να κοινοποιούνται ευρέως μετά την επισήμανση από το CDU ή τον ομόλογό του στο Υπουργικό Συμβούλιο. Κάποιες αναρτήσεις μάλιστα αφαιρέθηκαν από τα social media συνολικά μετά τις συνεδριάσεις των Φόρουμ Πολιτικής Αντιπαραπληροφόρησης,που συγκέντρωσε δημόσιους υπαλλήλους του τμήματος Πολιτισμού, Μέσων Ενημέρωσης και του αθλητισμού (DCMS)και των τεχνολογικών κολοσσών  – συμπεριλαμβανομένων των facebook και Google – καθώς και του BBC για να συζητήσουν πώς να περιοριστεί η εξάπλωση αυτού που θεωρήθηκε παραπληροφόρηση για τον Covid-19.

Βουλευτές και υποστηρικτές της ελευθερίας του λόγου έχουν καταδικάσει τις «πραγματικά ανατριχιαστικές» αποκαλύψεις ως «εργαλείο λογοκρισίας των Βρετανών πολιτών» παρόμοιο με εκείνα του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος. Αλλά για την πρώην δικηγόρο που εδρεύει στο Cambridge και έγινε ακτιβίστρια, η κατασκοπεία είχε τόσο βαθιά επίδραση που εξετάζει τώρα νομική δράση κατά της κυβέρνησης σε μια προσπάθεια να προκαλέσει αποκαλύψεις για τον Covid ακόμη μεγαλύτερες από τα μηνύματα μέσω WhatsApp του Boris Johnson.

«Αυτό είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου» επιμένει η κ.Kingsley. «Χρειαζόμαστε απόλυτη σαφήνεια σχετικά με το ποιοι υπουργοί και αξιωματούχοι γνώριζαν και το εξουσιοδοτούσαν, ποιες ακριβώς υπηρεσίες συμμετείχαν και σε τί κλίμακα.

«Κυριώς,πρέπει να γνωρίζουμε τον πραγματικό αντίκτυπο.Η συνεργασία μεταξύ της κυβέρνησης και των εταιρειών μέσων κοινωνικής δικτύωσης ισοδυναμούσε με πραγματική λογοκρισία;Και αν ναι, πώς στο καλό επιτράπηκε να συμβεί αυτό σε μια υποτιθέμενη φιλελεύθερη δημοκρατία;
 
Εάν ο μόνος τρόπος για την υποχρέωση αποκαλύψεων είναι μέσω δικαστικής αγωγής, τότε οπωσδήποτε θα το σκεφτόμουν,για να λάβει ο κόσμος τις απαντήσεις που αξίζει. «Είμαι πολύ ανοιχτή στο να περάσω το υπόλοιπο της ζωής μου κάνοντας την κυβέρνηση και όλους όσους εμπλέκονται στη λήψη αποφάσεων γύρω από την πανδημία υπόλογους στους ανθρώπους που υπηρετούν. Δεν πιστεύω ότι αυτό είναι ένα πολιτικό πλαίσιο που πρέπει να κληρονομηθεί από τα παιδιά μας.Μέχρι να διορθώσουμε τις αστοχίες αυτής της περιόδου, θα μείνουμε κολλημένοι σε αυτόν τον καταστροφικό κύκλο κακής λήψης αποφάσεων».
 
Έχει προταθεί ότι οι δραστηριότητες του CDU θα πρέπει να διερευνηθούν ως μέρος της έρευνας της βαρώνης Hallet για τον Covid- αλλά η κ.Kingsley πιστεύει ότι απαιτείται μια ξεχωριστή,ανεξάρτητη έρευνα.
 
Μιλώντας μετά από μια μεγάλη μελέτη από τα πανεπιστήμια Johns Hopkins και Lund διαπίστωσε ότι ο εγκλεισμός έσωσε μόλις 1700 ζωές στην Αγγλία και την Ουαλία την άνοιξη του 2020, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι τα οφέλη της πολιτικής ήταν «πολύ λίγα σε σύγκριση με το εκπληκτικό κόστος των ασφαλίσεων, λέει «Με καμία ασέβεια προς την βαρώνη Hallet,δεν καταλαβαίνω πώς μπορεί κανείς να πιστεύει ότι η έρευνα θα είναι ισορροπημένη όταν η όλη συζήτηση γύρω από τον Covid είναι προκατειλημμένη από την ομαδική σκέψη, με το ένα αφήγημα να ενισχύεται και οποιαδήποτε διαφωνία να καταπνίγεται. Χρειαζόμαστε μια ξεχωριστή ανεξάρτητη έρευνα για το εάν υπήρξε λογοκρισία που έχει επικυρώσει το κράτος».
 
Ο Elon Musk,διευθύνων σύμβουλος του Twitter είναι μεταξύ εκείνων που εντάχθηκαν στην ομάδα αποδοκιμασιών, χαρακτηρίζοντας τις αποκαλύψεις για το CDU «τρομερές». Ωστόσο,όπως επισημαίνει η κ. Kingsley, ο δισεκατομμυριούχος μπορεί να έχει το κλειδί για την αποκάλυψη του ρόλου που έπαιξαν οι εταιρείες κοινωνικής δικτύωσης. “Ο Elon Musk πρέπει να αποκαλύψει οπωσδήποτε ό,τι ξέρει” λέει. “Υπάρχει πλέον καθήκον σε οποιονδήποτε έχει εμπιστευτικές πληροφορίες σχετικά με αυτό να τις δημοσιεύσει. Γιατί δεν το κάνετε;»
 
Η εμπλοκή του BBC θα πρέπει επίσης να εξεταστεί εξονυχιστικά,υποστηρίζει η κ.Kingsley, περιγράφοντας την «μονόπλευρη» κάλυψη ως «απίστευτα επιζήμια». Η κυρία Kingsley είχε εδώ και καιρό μια κρυφή υποψία ότι οι δραστηριότητες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της καμπάνιας της ομάδας UsForThem την οποία συνίδυισε τον Μάρτιο του 2020 «για να μιλήσει για τα παιδιά που δεν ψηφίζουν ή έχουν συνδικάτα»είχε «κατασταλθεί» για να περιοριστούν αντίθετες φωνές.
 
Δεν ήταν μόνο ότι το UsForThem φαινόταν να έχει γίνει ο στόχος αυτού που πιστεύει ότι ήταν μια «οργανωμένη εκστρατεία μίσους» που είχε σχεδιαστεί για να δυσφημησει τους υποστηρικτές χαρακτηρίζοντάς τους όλους «αντιεμβολιαστές».
 
Κάτι περίεργο φαινόταν επίσης να συμβαίνει στη σελίδα της εθελοντικής ομάδας στο Facebook, στο Twitter και σε άλλες διαδικτυακές δραστηριότητες. «Μου φαινόταν πραγματικά προφανές,αν και δεν είχα τρόπο να το αποδείξω,ότι τα δικά μας μέσα κοινωνικής δικτύωσης με κάποιο τρόπο καταστέλλονταν. Για παράδειγμα, θα είχαμε χιλιάδες retweet μιας συγκεκριμένης ανάρτησης αλλά όχι περισσότερους ακόλουθους. «Κάποια στιγμή η ομάδα μας στο Facebook, η οποία ήταν μια πραγματικά σημαντική πηγή αφοσίωσης για μας,υποβλήθηκε σε αυτά τα περίεργα “χτυπήματα” όταν λαμβάναμε προειδοποιήσεις για κοινή χρήση περιεχομένου. Εάν, εντός της ομάδας, οι άνθρωποι άρχιζαν να μιλάνε για ορισμένα θέματα-όχι μόνο για εμβόλια αλλά και μάσκες- η ομάδα υποβαθμιζόταν και έριχναν τα σχόλια των ανθρώπων.

«Είχα αυτή τη συνεχή αίσθηση ότι δεν παίρναμε την δημοτικότητα που άξιζε το μέγεθος της ομάδας μας- φαινόταν να υπάρχει σχέδιο.Μια κακή στιγμή ήταν όταν η ομάδα «ακυρώθηκε» από το PayPal,το οποίο ξαφνικά αρνήθηκε να επεξεργαστεί δωρεές «εν μια

νυκτί». «Μας φαινόταν σαν μια απόπειρα δολοφονίας με πολιτικά κίνητρα,αλλά θα μπορούσαμε να το αποδείξουμε; Όχι.»
 
Οι υπουργοί αρνήθηκαν το ότι ζήτησαν να αφαιρεθούν οι αναρτήσεις της κ. Kingsley μαζί με αυτές που γράφτηκαν από τους συναδέλφους της σκεπτικιστές για τον εγκλεισμό, Καθηγητή Carl Heneghan επιδημιολόγο της Οξφόρδης που έχει συμβουλεύσει τον Boris Johnson και τον Dr Alexandre de Figueiredo, ερευνητή στο London School of Hygiene & Tropical Medicine. Ωστόσο τα αποτελέσματα της « αίτησης πρόσβασης θέματος» απαιτώντας να μάθει ποιες προσωπικές πληροφορίες είχε το CDU είχε ανησυχητική ανάγνωση.
 
Οι αναρτήσεις στο Twitter που φαινομενικά ήταν στοχευμένες περιλαμβάνουν σχόλια εντελώς άσχετα με την πανδημία που έγιναν μόλις τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους, όταν κατηγόρησε την Εθνική Εκπαιδευτική Ένωση ότι «έχει ελάχιστη σημασία για την ευημερία των παιδιών» για τις απεργίες.
 
Άλλες αναρτήσεις που παρακολουθούνται περιλαμβάνουν ένα άρθρο που έγραψε τον Δεκέμβριο του 2020, με τίτλο «Οι γονείς δεν θα συγχωρήσουν την Βρετανική κυβέρνηση αν τα σχολεία κλείσουν ξανά».
Μια άλλη (ανάρτηση) που τράβηξε την προσοχή του CDU τον Σεπτέμβριο του 2020 υποστήριζε ότι οι « δυσανάλογοι κανόνες σχετικά με την κοινωνική απόσταση και τις μάσκες κάνουν τις ζωές των παιδιών μας δυστυχισμένες».

Άλλες επισημασμένες αναρτήσεις περιλαμβάνουν έκκληση να επιτρέπεται στα παιδιά να έχουν πρόσβαση στις παιδικές χαρές, ένα άρθρο που αμφισβητεί την ανάγκη εμβολιασμού των πεντάχρονων και ένα άλλο που προτρέπει την κυβέρνηση να μην εφαρμόζει περιορισμούς στις εξωσχολικές δραστηριότητες των παιδιών.

«Καμία από αυτές τις αναρτήσεις δεν ήταν αμφιλεγόμενη ούτε παρουσίαζε την “εσωτερική απειλή” που προφανώς είχε δημιουργηθεί για να αντιμετωπίσει το CDU», εξηγεί η κ. Kingsley.

«Στην πραγματικότητα,πολλά από αυτά που είπα έχουν αποδειχθεί σωστά. Εκείνη την εποχή φαινόταν αδιαμφισβήτητο ότι έπρεπε να επιτρέπεται στα παιδιά να έχουν πρόσβαση στις παιδικές χαρές. Αλλά αυτό που συνέβει ήταν ότι το αντίστροφο της λογικής θέσης ομαλοποιήθηκε- και αυτό ήταν ιδιαίτερα έντονο όταν επρόκειτο για παιδιά.»

«Άνθρωποι σαν εμένα που έκαναν εύλογες ερωτήσεις θεωρήθηκαν εξτρεμιστές, κάτι που φυσικά είχε ως αποτέλεσμα να αποθαρρύνουν μαζικά άλλους ανθρώπους να μιλήσουν. Μας κατηγόρησαν ότι είμαστε εγωιστές,η συνεχής κριτική ήταν ότι απλά θέλαμε να μην φροντίζουμε αυτά τα παιδιά.
 
«Ήταν τελείως διεστραμμένο ακόμη και απαίσιο να χαρακτηρίζεσαι “βρυκόλακας”, “δολοφόνος παιδιών” και “δολοφόνος γιαγιάδων” απλώς και μόνο επειδή αναρωτιέμαι αν ο εγκλεισμός έκανε περισσότερο κακό παρά καλό. Κάποια στιγμή υπήρξε ένα hashtag στο twitter “δολοφόνος Kingsley”».

Αν και η κ. Kingsley ανοιχτά παραδέχεται ότι δεν εμβολίασε ποτέ τις κόρες της, εννέα και επτά ετών, λέει ότι χαρακτηρίστηκε ως «αντιεμβολιαστής» απλώς επειδή εξέφρασε ανησυχίες σχετικά με τις πιθανές βλάβες του εμβολίου «είχε τεράστιες επιπτώσεις» όχι μόνο σε προσωπικό επίπεδο αλλά και στον γάμο της με τον 46χρονο δικηγόρο, Ben.

«Η συκοφαντία κατά του εμβολίου είναι σκόπιμα απονομιμοποιητική» προσθέτει.
«Νιώθεις ότι σε αποσιωπούν και οι φίλοι και η οικογένειά σου,όντως αυτό δημιούργησε ένα τεράστιο πρόβλημα. Είχαμε έναν καλό φίλο που,κάποια στιγμή στη μέση της πανδημίας μου έστειλε ένα μήνυμα λέγοντας: «Πώς είναι η αγαπημένη μου αντιεμβολιάστρια;»
 

Ωστόσο,όπως επισημαίνει η κ.Kingsley,όταν συνέβει ο πρώτος εγκλεισμός ένιωθε το ίδιο όπως κάθε ανήσυχος γονέας. «Κρατάω ημερολόγιο και έχω ξανακοιτάξει τον Μάρτιο του 2020 και ήταν: Το πιο σημαντικό είναι να παραμείνουμε όλοι ζωντανοί.

Ήταν κάποτε ο παράγοντας καινοτομίας αυτών των πρώτων ηλιόλουστων εβδομάδων καραντίνας που άρχισα να βλέπω πόσο δυσκολεύονται τα κορίτσια.Μετά θυμάμαι ότι είδα μια φωτογραφία μικρών Γάλλων σε μια δυστοπική παιδική χαρά χωρισμένη σε τετράγωνα 2m επι 2m και ένιωθα ότι ήταν τόσο λάθος.
 
Συνίδρυσε το UsForThem με τις συναδέλφους της Liz Cowl και Christine Bret, οι οποίες μαζί με άλλου εθελοντές έχουν αφιερώσει τα τελευταία τρία χρόνια στον αγώνα για «γονείς και παιδιά που απέτυχαν από το σύστημα».
Το ίδιο δικαιωμένη αισθάνεται από την έκθεση της Δευτέρας που διαπίστωσε ότι τα δρακόντεια μέτρα είχαν «αμελητέο αντίκτυπο» στην θνησιμότητα από τον κορωνοϊό και ήταν μια «πολιτική αστοχία γιγαντιαίων διαστάσεων».

«Είναι μια γλυκόπικρη στιγμή», παραδέχεται. «Μέχρι πολύ πρόσφατα ένιωθα ότι ήμουν στο άτακτο βήμα για τις απόψεις μου για τον εγκλεισμό. Νιώθεις ένοχος που δεν ακολουθείς το πλήθος. Αλλά η ερώτησή μου τώρα είναι πώς θα το ξεπεράσουμε αυτό; Έχουμε ζήσει μια περίοδο ακραίας διαστροφής της δημοκρατίας μας, όταν οι αποφάσεις λαμβάνονταν χωρίς καμία αναφορά στο κόστος και το όφελος και όταν ξεπερνούσαν τα ηθικά όρια.»

«Θέλω απαντήσεις για μένα,αλλά πάνω από όλα θέλω απαντήσεις για τις κόρες μου. Είναι το λιγότερο που αξίζουν τα παιδιά μας.

Κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε: «σκοπός της μονάδας παραπληροφόρησης είναι να παρακολουθεί αφηγήσεις και τάσεις χρησιμοποιώντας δημόσια διαθέσιμες πληροφορίες στο διαδίκτυο για την προστασία της δημόσιας υγείας και της εθνικής ασφάλειας.»

«Ποτέ δεν έχει παρακολουθήσει την δραστηριότητα ατόμων και έχει μια γενική απαγόρευση παραπομπής οποιουδήποτε περιεχομένου από δημοσιογράφους και βουλευτές σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης. Η Μονάδα εργάζεται για την αντιμετώπιση της επικίνδυνης παραπληροφόρησης σε όλες τις μορφές της,συμπεριλαμβανομένης της ενθάρρυνσης των πλατφορμων να αντιμετωπίσουν τις θεωρίες συνωμοσίας που σχετίζονται με το 5G και την υποστηριζόμενη από το ρωσικό κράτος παραπληροφόρηση».