Η ευλογιά των πιθήκων

Γράφει ο Ιωάννης Καβαλιώτης, Παιδίατρος – Λοιμωξιολόγος, τέως Διευθυντής Παιδιατρικής Κλινικής Νοσοκομείου Λοιμωδών Θεσσαλονίκης
 

Healio, 19-05-2022

Η εικόνα δείχνει τις περιοχές ή χώρες όπου έχει εμφανισθεί η ευλογιά των πιθήκων σε ανθρώπους. Η λοίμωξη από ιό παραπλήσιο της ευλογιάς μεταδίδεται από επαφή με τα ζώα ή από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω της αναπνευστικής οδού. 

Είναι η νέα απειλή για τον πλανήτη; Κανείς δεν ξέρει. Με τη φρενίτιδα των επιδημιών που έχει καταλάβει τις ρυθμιστικές αρχές, όλα να τα περιμένει κανείς. Υπάρχει και η άλλη απειλή. Ο ανθεκτικός μύκητας (που τον καταστήσαμε απειλητικό εμείς οι γιατροί).

Ας μην ξεχνάμε ότι η ευλογιά των πιθήκων δεν είναι χθεσινή νόσος. Είναι πολύ παλιά. Μάλιστα δυο μικροεπιδημίες είχαν εμφανισθεί και παλαιότερα εκτός Αφρικής. Το 2003 στις ΗΠΑ και το 2018 στη Βρετανία. Τότε όμως δεν υπήρχε η επιθυμία κηδεμόνευσης των λαών από κάποιες (και δη τις πιο  νοσούσες ηθικά) ρυθμιστικές αρχές.

Γιατί θυμήθηκα τώρα τον Πλανήτη των Πιθήκων; Την περίφημη ταινία όπου η αφροσύνη των ανθρώπων οδήγησε στην καταστροφή και όπου οι πίθηκοι έγιναν κυρίαρχοι και οι άνθρωποι υποχείρια τους;

πηγή