Γιατί είναι αρνητικό το γεγονός ότι παρακάμφθηκαν στην έγκριση του εμβολίου οι προκλινικές δοκιμές;

 
Γράφει ο Δημήτριος Γάκης, πρ. Διοικητής Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ
 
Οι προκλινικές μελέτες που γίνονται σε πειραματόζωα που είναι βραχύβια μας δείχνουν την δυνητικά βλαπτική επίδραση του φαρμάκου άμεσα αλλά και μακροπρόθεσμα.
Έτσι, μπορούμε να δούμε εκτός από την άμεση τοξικότητα τις απώτερες επιπλοκές όπως την καρκινογένεση, τις καρδιολογικές επιπλοκές, τις νευρολογικές επιπλοκές, την επίδραση στην γονιμότητα κλπ.
Διότι στο πειραματόζωο που ζει λίγο θα δούμε την επιπλοκή σε μερικές εβδομάδες, σε σύγκριση με τον άνθρωπο στον οποίο θα την δούμε μετά από χρόνια.
Μετά από αυτές προχωρούμε σε κλινικές μελέτες!
Αυτά εξηγούσα σε φίλο που με ρώτησε αν το εμβόλιο μπορούσε να συνδεθεί το εμβόλιο με καρκίνωμα που εμφάνισε εμβολιασμένος συγγενής του!
Δεν μπορώ να σου απαντήσω γιατί δεν έγιναν προκλινικές μελέτες, του είπα. Και αυτό είναι πρωτοφανές.
Συγχρόνως γίνονται και οι μελέτες βιοδιαθεσιμότητας, δηλ. που πηγαίνει το εμβόλιο, πόσο μένει στο συγκεκριμένο όργανο, πως αποδομείται, πως αποβάλλεται κ.λπ., όταν ενεθεί. Και αυτές δεν ανακοινώθηκαν. Δόθηκαν μόνο στην Ιαπωνία που αρνήθηκε να εγκρίνει το εμβόλιο χωρίς αυτές. Τις βρήκαμε στα Ιαπωνικά, αλλά δεν είναι πλήρεις..
ΧΩΡΙΣ ΑΥΤΕΣ ΑΠΟΡΩ ΠΩΣ ΚΑΠΟΙΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΑΠΕΡΙΦΡΑΣΤΑ ΟΤΙ ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ ΕΙΝΑΙ ΑΣΦΑΛΕΣ!
Προσωπικά δεν μπορώ να εκφράσω άποψη, διότι δεν έχω τις μαντικές ιδιότητες τους, για να προβλέψω τι μπορεί να διαπιστωθεί στο μέλλον… Και είδατε ουκ ολίγες επιπλοκές που δεν είχαν περιγραφεί στην μελέτη έγκρισης (θρομβώσεις, σύνδρομο VITT, μυοκαρδίτιδα, εγκάρσια μυελίτιδα, κ.λπ.), ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ, ΒΕΒΑΙΑ, ΔΕΝ ΠΡΟΕΒΛΕΨΑΝ ΟΙ ΑΝΩΤΕΡΩ
Φαινόμενα των καιρών…