Έτος ευαισθητοποίησης για τον αιφνίδιο θάνατο ανακηρύσσει η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία το 2023

Έτος ευαισθητοποίησης για τον αιφνίδιο θάνατο ανακηρύσσει η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία (ΕΚΕ) το 2023, αντιλαμβανόμενη την αξία που έχει η πλήρης και στοχευμένη ενημέρωση σε ένα τόσο σημαντικό θέμα και ιδιαίτερα στον κρίσιμο τομέα της πρόληψης και θεραπείας, αναλαμβάνοντας πολύπλευρες πρωτοβουλίες σε συνεργασία με την πολιτεία.

Στην Ελλάδα και το εξωτερικό συμβαίνουν κάθε χρόνο πολλαπλά περιστατικά καρδιακής ανακοπής, τόσο σε δημόσιους όσο και σε αθλητικούς χώρους, με πολλά θύματα. Ο αιφνίδιος θάνατος, δυστυχώς, δεν είναι σπάνιος και μπορεί να συμβεί σε κάθε άνθρωπο ανεξαρτήτως ηλικίας και σε κάθε χώρο, δημόσιο ή ιδιωτικό, όπως αναφέρει η ΕΚΕ.

«Η πρόληψη του αιφνιδίου αρρυθμικού καρδιακού θανάτου αποτελεί μία από τις πιο κρίσιμες προκλήσεις των σύγχρονων συστημάτων δημόσιας υγείας. Βασική αρχή της πρόληψης είναι η πρώιμη διάγνωση της υποκείμενης καρδιοπάθειας που προκαλεί τον αιφνίδιο θάνατο και η αντιμετώπισή της. Επομένως, είναι κρίσιμης σημασίας να ληφθούν όλα τα μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης της καρδιακής νόσου πριν αυτή οδηγήσει σε αιφνίδιο θάνατο», τονίζει η ΕΚΕ.

Οι κυριότερες δράσεις και οι πρωτοβουλίες της ΕΚΕ σε σχέση με τον αιφνίδιο θάνατο για το 2023 εντοπίζονται σε:
 
– Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών σε όλη την Ελλάδα για το πόσο σημαντική αξία έχει να εκπαιδευτούν από μικρή ηλικία στις πρώτες βοήθειες και την καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση.

– Διενέργεια πιστοποιημένων – από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Αναζωογόνησης – Σεμιναρίων Καρδιοπνευμονικής Αναζωογόνησης και χρήσης Εξωτερικών Απινιδωτών σε όλη τη χώρα με έμφαση στους επαγγελματίες υγείας, τους αθλητές αλλά και τα σχολεία (εκπαιδευτικοί, μαθητές), με ταυτόχρονο προληπτικό-καρδιολογικό έλεγχο.

– Τοποθέτηση στους δημόσιους και αθλητικούς χώρους εξωτερικών απινιδωτών με εκπαιδευμένο προσωπικό που θα τους χρησιμοποιεί σε περίπτωση καρδιακής ανακοπής αθλητή ή πολίτη.

– Ενημέρωση των πολιτών συνολικά για τα καρδιαγγειακά νοσήματα, τα κύρια συμπτώματά τους και τους παράγοντες κινδύνου μέσω των περιφερειακών συνεδρίων αλλά και άλλων κοινωνικών δράσεων.

πηγή