Ερωτήματα για τον μεγάλο αριθμό των νεκρών στην Ελλάδα

Γιατί έχουμε καθημερινά τόσο μεγάλο ποσοστό νεκρών;

Έντονος προβληματισμός επικρατεί για τον μεγάλο αριθμό των νεκρών από κορωνοϊό που καταγράφεται καθημερινά στη χώρα μας, ανεξάρτητα με την πορεία αυξομείωση των κρουσμάτων.

Χθες η χώρα ξεπέρασε τους 22.000 νεκρούς, ενώ ο μέσος όρος των πολιτών που χάνουν τη ζωή τους από Covid-19 τους τελευταίους μήνες, κυμαίνεται περίπου στους 75 ημερησίως. Την ίδια ώρα παρά τα όσα διαμηνύει η κυβέρνηση για την πολυδιαφημισμένη σύμπραξη με τον ιδιωτικό τομέα, είναι γνωστό ότι οι κλινικάρχες επιλέγουν τους ασθενείς και προσφέρουν νοσηλεία μόνο στα ελαφριά περιστατικά. Με την έρευνα των καθηγητών Τσιόδρα-Λύτρα που αποκάλυψε ότι χιλιάδες έχασαν τη ζωή τους επειδή δεν είχαν τη σωστή φροντίδα σε ΜΕΘ, να έχει απαξιωθεί από την κυβέρνηση, οι ειδικοί τονίζουν ότι ο αριθμός των νεκρών καθημερινά προκαλεί ανησυχία, παρά την ραγδαία εξάπλωση της λιγότερο επικίνδυνης ‘Ομικρον.

Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Ιωάννης Κιουμής μιλώντας στην εκπομπή του Open «Ώρα Ελλάδος» χαρακτήρισε «υπερβολικό» των θανάτων που έχει καταγραφεί στην Ελλάδα, σε σχέση με τα κρούσματα και τους αριθμούς σε άλλες χώρες της Ευρώπης. «Αυτό γεννά πολλά ερωτήματα και κάποια στιγμή θα πρέπει να συζητηθεί με εκείνους που έχουν την ευθύνη της λήψης αποφάσεων» τόνισε και πρόσθεσε ότι άνθρωποι χάθηκαν άδικα: «Ζούμε σε μία χώρα με πιο γηρασμένο πληθυσμό σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Είμαστε μία χώρα που ακόμα έχουμε ένα σημαντικό ποσοστό ανεμβολίαστων στην ηλικιακή ομάδα άνω των 60 ετών». Όπως τόνισε ο καθηγητής πρέπει να εξεταστούν εσωτερικοί παράγοντες όπως η κατάσταση στις ΜΕΘ και οι γνώσεις του προσωπικού: «Η προσπάθεια γιατρών και νοσηλευτών είναι σημαντική, αλλά το θέμα είναι αν πράγματι υπήρξαν πάντα και παντού οι προϋποθέσεις», σημείωσε και στη συνέχεια απαντώντας σε ερώτηση τόνισε: «Ναι, χάσαμε ανθρώπους άδικα».

Για τον μεγάλο αριθμό θανάτων που εγείρει ερωτηματικά μίλησε και ο καθηγητής Αλκιβιάδης Βατόπουλος ο οποίος ανέφερε ότι διερευνάται και θα υπάρξει εξήγηση για τον λόγο που στη χώρα μας έχουμε τόσο μεγάλο αριθμό νεκρών. Ο καθηγητής σημείωσε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ότι πρόκειται για πολυπαραγοντικό ζήτημα ενώ όπως είπε μπορεί να οφείλεται στην εργασιακή εξουθένωση του υγειονομικού προσωπικού, όπως επίσης και στο ότι ασθενείς δεν πηγαίνουν έγκαιρα στο νοσοκομείο επειδή φοβούνται.  

ΠΗΓΗ