Ερευνητές ζητούν την παύση χορήγησης εμβολίων κατά της COVID-19 σε εγκύους και θηλάζουσες μητέρες

Δύο ερευνητές λένε ότι οι χώρες θα πρέπει να σταματήσουν τη χορήγηση εμβολίων για τον COVID-19 σε εγκύους και θηλάζουσες γυναίκες μετά την εκ νέου ανάλυση μιας μελέτης που διεξήχθη από ερευνητές του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).

Η εν λόγω μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο New England Journal of Medicine τον Απρίλιο, έχει χρησιμοποιηθεί από το CDC και τις υπηρεσίες υγείας σε άλλες χώρες για να δικαιολογήσει τις συστάσεις εμβολιασμού σε εγκύους και νέες μητέρες.

«Μια αμερικανική μελέτη σε περισσότερες από 35.000 γυναίκες που ήταν έγκυες και έκαναν εμβόλιο mRNA για τον COVID-19 έδειξε ότι οι παρενέργειες μετά τον εμβολιασμό ήταν πολύ παρόμοιες σε εκείνες που ήταν έγκυες σε σύγκριση με αυτές που δεν ήταν», λέει η αυστραλιανή κυβέρνηση σε έναν οδηγό (pdf) για τον εμβολιασμό κατά του COVID-19 για γυναίκες.

Η μελέτη, ωστόσο, διορθώθηκε τον περασμένο μήνα μετά από ανησυχίες που εκφράστηκαν από έναν ερευνητή στο Βέλγιο. Οι επιστήμονες του CDC αναγνώρισαν ότι έπρεπε να είχαν καταστήσει σαφές ότι δεν μπορούσαν να υπολογίσουν με ακρίβεια μια εκτίμηση κινδύνου για αποβολές, επειδή τα δεδομένα παρακολούθησης δεν ήταν ακόμη διαθέσιμα για τις περισσότερες γυναίκες.

Η διόρθωση έλυσε ορισμένα από τα ζητήματα, αλλά υπάρχουν ακόμη περισσότερα, σύμφωνα με τον Δρ Simon Thornley, ανώτερο λέκτορα στο Τμήμα Επιδημιολογίας και Βιοστατιστικής του Πανεπιστημίου του Όκλαντ και την Δρ Aleisha Brock, άλλη ερευνήτρια στη Νέα Ζηλανδία.

«Τα συμπεράσματα του άρθρου δεν έχουν αλλάξει ουσιαστικά, καθώς πιστεύουμε ότι δικαιολογείται από την εκ νέου ανάλυση της συσχέτισης που σχετίζεται με την πρώιμη έκθεση στο εμβόλιο κατά την εγκυμοσύνη, η οποία δείχνει έναν σημαντικά αυξημένο κίνδυνο από το ιστορικό», είπε ο Thornley στους The Epoch Times σε ένα email. .

Οι Thornley και Brock ανέλυσαν εκ νέου τα δεδομένα και υπολόγισαν ότι η συχνότητα των αποβολών το πρώτο τρίμηνο ήταν στην πραγματικότητα 82% έως 91% σε ένα έγγραφο (pdf) που δημοσιεύτηκε στο Science, Public Health Policy, and the Law.

Από τις 827 εγκυμοσύνες που αναφέρθηκαν μέσω του μητρώου V-Safe, που λειτουργεί από το CDC, οι 712 κατέληξαν σε τοκετό. Σχεδόν όλες ήταν μεταξύ γυναικών που εμβολιάστηκαν στο τρίτο τρίμηνο. Από τις άλλες εγκυμοσύνες, οι 104 οδήγησαν σε αποβολή. Οι περισσότερες από αυτές εμφανίστηκαν πριν από τις 13 εβδομάδες κύησης.

Χρησιμοποιώντας δεδομένα από τη μελέτη και διάφορες εκτιμήσεις, οι ερευνητές της Νέας Ζηλανδίας υπολόγισαν ότι οι αυθόρμητες αμβλώσεις σημειώθηκαν στο 81,9% έως 91,2% των γυναικών που εμβολιάστηκαν πριν από τις 20 εβδομάδες κύησης.

«Αμφισβητούμε τα συμπεράσματα της μελέτης των Shimabukuro et al. για την υποστήριξη της χρήσης του εμβολίου mRNA στην αρχή της εγκυμοσύνης, το οποίο έχει πλέον ενσωματωθεί βιαστικά σε πολλές διεθνείς οδηγίες για τη χρήση εμβολίων, συμπεριλαμβανομένης της Νέας Ζηλανδίας», δήλωσαν οι ερευνητές.

«Η υπόθεση ότι η έκθεση στην κοόρτη του τρίτου τριμήνου είναι αντιπροσωπευτική της επίδρασης της έκθεσης σε όλη την εγκυμοσύνη είναι αμφισβητήσιμη και αγνοεί την προηγούμενη εμπειρία με φάρμακα όπως η θαλιδομίδη. Οι ενδείξεις ασφάλειας του προϊόντος όταν χρησιμοποιείται στο πρώτο και δεύτερο τρίμηνο δεν μπορούν να τεκμηριωθούν έως ότου αυτές οι κοόρτες ακολουθηθούν τουλάχιστον στην περιγεννητική περίοδο ή μακροπρόθεσμη ασφάλεια που έχει καθοριστεί για οποιοδήποτε από τα μωρά που γεννήθηκαν από μητέρες που εμβολιάστηκαν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης», πρόσθεσαν.

«Δεδομένου ότι ο κίνδυνος θανάτου ή σοβαρής έκβασης μετά τη μόλυνση από τον COVID-19 είναι γενικά εξαιρετικά χαμηλός για τα νεότερα άτομα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που είναι έγκυες, προειδοποιούμε κατά της χρήσης του εμβολίου, δεδομένης της σημαντικής αβεβαιότητας που υπάρχει», είπε ο Thornley.

 

ΠΗΓΕΣ

  1. Stieber Z. Researchers Call for Halt on COVID-19 Vaccines for Pregnant Women After Re-analysis of CDC Study. The Epoch Times. November 2, 2021. https://www.theepochtimes.com/researchers-call-for-halt-on-covid-19-vaccines-for-pregnant-women-after-re-analysis-of-cdc-study_4081606.html
  2. Shimabukuro TT, et al. Preliminary Findings of mRNA Covid-19 Vaccine Safety in Pregnant Persons. N Engl J Med 2021; 384:2273-2282. https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/nejmoa2104983
  3. https://www.health.gov.au/sites/default/files/documents/2021/10/covid-19-vaccination-shared-decision-making-guide-for-women-who-are-pregnant-breastfeeding-or-planning-pregnancy-covid-19-vaccination-shared-decision-making-guide-for-women-who-are-pregnant-breastfeeding-or-planning-pregna_1.pdf
  4. https://cf5e727d-d02d-4d71-89ff-9fe2d3ad957f.filesusr.com/ugd/adf864_2bd97450072f4364a65e5cf1d7384dd4.pdf