Επιστήμονες θα δημιουργήσουν γενετικά τροποποιημένα κουνούπια που θα εμβολιάσουν ανθρώπους κατά της ελονοσίας!

Μια ομάδα ερευνητών στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον διεξήγαγε μια μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science Translational Medicine. Στη μελέτη συμμετείχαν 26 συμμετέχοντες που δέχθηκαν απο τρία έως πέντε «τσιμπήματα» από ένα μικρό κουτί που περιείχε 200 γενετικά τροποποιημένα κουνούπια – σε περίοδο 30 ημερών.

Η Sanaria, είναι μια εταιρεία που χρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Bill & Melinda Gates και είναι στενά συνδεδεμένη με την έρευνα και τους ερευνητές που συμμετέχουν στη δοκιμή. Η έρευνα χρησιμοποίησε κουνούπια Plasmodium που προκαλούν ελονοσία, τα οποία ήταν γενετικά τροποποιημένα για να αποφύγουν την πρόκληση ασθένειας στους ανθρώπους και να μολύνουν τους συμμετέχοντες με μια «ελάσσονα» εκδοχή ελονοσίας — ανεπαρκή για να προκαλέσει σοβαρή ασθένεια, αλλά αρκετά ικανή για να κάνει τους ανθρώπους να δημιουργήσουν αντισώματα.

Ο Δρ Sean Murphy , επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, είπε στο NPR, «Χρησιμοποιούμε τα κουνούπια σαν να είναι 1.000δες μικρές ιπτάμενες σύριγγες ».

Τα αποτελέσματα της μελέτης φαίνεται να ήταν μικτά.

Από τους 14 συμμετέχοντες που εκτέθηκαν στην ελονοσία, επτά προσβλήθηκαν κανονικά από τη νόσο, ενώ στους υπόλοιπους επτά, η προστασία που παρείχαν τα τσιμπήματα απο τα «κουνούπια σύριγγες» δεν διήρκεσε περισσότερο από μερικούς μήνες και τελικά υποχώρησε.

Σύμφωνα με την μελέτη:

Τα μισά από τα άτομα σε κάθε ομάδα εμβολίων δεν ανέπτυξαν ανιχνεύσιμη λοίμωξη από P. falciparum και ένα υποσύνολο αυτών των ατόμων που υποβλήθηκε σε δεύτερη [ελεγχόμενη ανθρώπινη ελονοσία] 6 μήνες αργότερα, παρέμεινε μερικώς προστατευμένο».

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), « οι λοιμώξεις που προκαλούνται από το P. falciparum είναι οι πιο πιθανό να εξελιχθούν σε σοβαρές, δυνητικά θανατηφόρες μορφές» ελονοσίας!

Οι ανεπιθύμητες αντιδράσεις στους συμμετέχοντες στη δοκιμή φέρεται να ήταν «αυτό που θα περίμενε κανείς μετά το τσίμπημα από εκατοντάδες κουνούπια και τίποτα περισσότερο».

Για παράδειγμα, η συμμετέχουσα στη δοκιμή Carolina Reid είπε στο NPR ότι ολόκληρος ο πήχης της «πρήστηκε και είχε φουσκάλες».

Παρά τα ανάμεικτα αποτελέσματα της μελέτης και την επικινδυνότητα που έχουν τα “κουνούπια” να μεταδώσουν σοβαρές, δυνητικά θανατηφόρες μορφές ελονοσίας σύμφωνα με το CDC, οι ερευνητές ισχυρίστηκαν ότι «τα αποτελέσματα υποστηρίζουν την περαιτέρω ανάπτυξη γενετικά εξασθενημένων κουνουπιών ως πιθανά εμβόλια κατά της ελονοσίας».

Οι ερευνητές πρότειναν επίσης αρκετούς λόγους για τη χρήση κουνουπιών αντί ενός εμβολίου που θα μπορούσε να χορηγηθεί μέσω σύριγγας, συμπεριλαμβανομένου ότι η χρήση ζωντανών εντόμων είχε νόημα, καθώς το παράσιτο P. falciparum ωριμάζει γρήγορα μέσα στο κουνούπι.

Η διαδικασία ανάπτυξης μιας εκδοχής του παρασίτου που θα μπορούσε να χορηγηθεί μέσω σύριγγας περιγράφηκε ως «δαπανηρή και χρονοβόρα».

Οι ερευνητές που συμμετείχαν στη δοκιμή δήλωσαν επίσης, ότι πιστεύουν πως η προσέγγιση που χρησιμοποίησαν μπορεί τελικά να οδηγήσει στην ανάπτυξη ενός «ουσιαστικά πιο αποτελεσματικού» εμβολίου κατά της ελονοσίας.

Επί του παρόντος, χρησιμοποιείται μόνο ένα εμβόλιο κατά της ελονοσίας . Το εμβόλιο RTS,S που παράγεται από την GlaxoSmithKline και εγκρίθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας τον Οκτώβριο του 2021, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες έχει ποσοστό αποτελεσματικότητας μόνο 30-40%.

Η Δρ Κίρστεν Λάικ , ερευνήτρια εμβολίων στο Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ, περιέγραψε τη χρήση ενός γενετικά τροποποιημένου ζωντανού παρασίτου εμβολίου ως «εντελώς αλλαγή του παιχνιδιού», λέγοντας ότι η ομάδα των ερευνητών «πήγε στο παλιό σχολείο με αυτό».

«Όλα τα παλιά γίνονται ξανά νέα», είπε ο Lyke στο NPR.

Η Λάικ, δεν συμμετείχε στη δοκιμή ελονοσίας για τα γενετικά τροποποιημένα κουνούπια, αλλά ηγήθηκε των δοκιμών Φάσης 1 για το εμβόλιο Pfizer/BioNTech για τον COVID-19 και επίσης υπηρέτησε ως συν-ερευνητής για δοκιμές εμβολίου COVID-19 που διεξήγαγαν οι Moderna και Novavax.

Το Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον συνεργάστηκε με τη Sanaria , μια «μικρή εταιρεία» που παράγει τα τροποποιημένα παράσιτα και αναπτύσσει εμβόλια προστατευτικά κατά της ελονοσίας»

Η εταιρεία ανέπτυξε «μια καινοτόμο προσέγγιση για την ελονοσία χρησιμοποιώντας σποροζωίδια Plasmodium falciparum (Pf) (SPZ) ως τεχνολογία πλατφόρμας για την ανοσοποίηση των ανθρώπων κατά της μόλυνσης από ελονοσία».

Ένας από τους κύριους χρηματοδότες της έρευνας είναι ο Dustin Moscovitz απο την Open Philanthropy, συνιδρυτής του Facebook μαζί με τον Mark Zuckerberg – είναι αυτός που χρηματοδότησε την προσομοίωση της ευλογιάς των πιθήκων και «προέβλεψε» μια παγκόσμια πανδημία της ευλογιάς των πιθήκων τον Μάιο του 2022, τον ίδιο μήνα που εκδηλώθηκε η επιδημία.

Η Open Philanthropy έχει προσφέρει, την τελευταία δεκαετία, εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια με δωρεές και επιχορηγήσεις για την «παγκόσμια υγεία», «βιοασφάλεια και ετοιμότητα πανδημίας» και «παγκόσμιους καταστροφικούς κινδύνους».

Άλλοι δωρητές της Sanaria περιλαμβάνουν το NIH και το Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων, με επικεφαλής τον Δρ. Anthony Fauci , τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, το Κέντρο Έρευνας Λοιμωδών Νοσημάτων, το Εθνικό Ινστιτούτο Προτύπων, το Στρατιωτικό κέντρο Ασθενειών Λοιμώξεων και την Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Εμβολίων.

Ο Μπιλ Γκέιτς υποστηρίζει εδώ και καιρό τη χρήση εργαλείων γενετικής επεξεργασίας. Ήταν ένας από τους πρώτους  επενδυτές στην Editas Medicine , μια από τις πρώτες εταιρείες που άρχισαν να προσπαθούν να χρησιμοποιούν ζωντανά παράσιτα εμβολίου για την εξάλειψη των ανθρώπινων ασθενειών. Οι ερευνητές του Ιδρύματος Gates έχουν εργαστεί για σχεδόν μια δεκαετία πάνω σε τρόπους χρήσης γενετικής επεξεργασίας κουνουπιών που μεταφέρουν την ελονοσία.

Σε ένα άρθρο του Foreign Affairs που  έγραψε ο Γκέιτς το 2018 για τις πιθανές εφαρμογές γενετικής επεξεργασίας κουνουπιών που σχετίζονται με την ελονοσία:

«Οι επιστήμονες διερευνούν επίσης άλλους τρόπους χρήσης του CRISPR για την αναστολή της ικανότητας των κουνουπιών να μεταδίδουν ελονοσία – για παράδειγμα, εισάγοντας γονίδια που θα μπορούσαν να εξαλείψουν τα παράσιτα καθώς περνούν μέσα από το έντερο ενός κουνουπιού στο δρόμο προς τους σιελογόνους αδένες του, τον κύριο δρόμο μέσω του οποίου οι λοιμώξεις μεταδίδονται στον άνθρωπο».

Σε ένα tweet του Ιουλίου για να τιμήσει τα 10α «γενέθλια» του CRISPR, ο Γκέιτς το περιέγραψε ως «μία από τις πιο σημαντικές εφευρέσεις στην ιατρική, τη βιολογία και τη γεωργία».

Ορισμένοι επιστήμονες, ωστόσο, είναι λιγότερο ενθουσιώδεις με τις εφαρμογές γονιδιακής επεξεργασίας του CRISPR, προειδοποιώντας ότι μπορεί να οδηγήσουν σε ακούσιες, επιβλαβείς συνέπειες.

Για παράδειγμα, σε  μαρτυρία που υποβλήθηκε στο βρετανικό κοινοβούλιο  το 2020, οι επιστήμονες Claire Robinson του GMWatch και ο Michael Antoniou του King’s College του Λονδίνου προειδοποίησαν:

«Η επεξεργασία γονιδίων των καλλιεργειών, των ζώων και των τροφίμων οδηγεί σε πολλούς διαφορετικούς τύπους ακούσιων γενετικών μεταλλάξεων, οι οποίες μεταβάλλουν απρόβλεπτα τη λειτουργία πολλαπλών γονιδιακών συστημάτων του οργανισμού.

Τα αλλαγμένα πρότυπα γονιδιακής λειτουργίας θα μπορούσαν αλλάξουν απρόβλεπτα τη βιοχημεία του οργανισμού».

Στη Βραζιλία, τα γενετικά τροποποιημένα κουνούπια που κυκλοφόρησαν είπαν ότι δεν είχαν την ικανότητα να παράγουν απογόνους – αλλά παρ’ όλα αυτά βρέθηκε ότι είχαν αναπαραχθεί.

Αυτό το άρθρο δημοσιεύθηκε αρχικά στο Children’s Health Defense.

πηγή