Δήμος Θανάσουλας: «Το γεγονός ότι τόσος κόσμος επέλεξε να μη λυγίσει στην υποχρεωτικότητα είναι κάτι το οποίο δείχνει το φρόνημα του»

 

“Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τη φυσική ανοσία ως ένα εμπόδιο για τον εμβολιασμό. Μέλημά της είναι το πως θα κάνει το βίο αβίωτο σε όποιον δεν είναι εμβολιασμένος” σημείωσε μιλώντας στον Focus FM και στον δημοσιογράφο Στ. Δαμιανίδη ο δικηγόρος, Δήμος Θανάσουλας. Χαρακτήρισε “προδήλως παράνομο και απεχθές μέτρο” το πρόστιμο των 100 ευρώ στους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών.

” Μπορεί σε κάποιους να είναι απλά μία μείωση, σε κάποιους άλλους να κάνει τη διαφορά στην επιβίωση. Το γεγονός ότι τόσος κόσμος, παρά του ότι έχει πρόβλημα, επέλεξε να μη λυγίσει σε αυτό το υποχρεωτικό μέτρο, είναι κάτι το οποίο δείχνει το φρόνημα του κόσμου και το πόσο λίγο έχει πειστεί από αυτό το αφήγημα που αφορά την υποχρεωτικότητα. Έχει ψηφιστεί (και δεν ειναι η πρώτη φορά, το είδαμε και με τους υγειονομικούς) με τέτοιο τρόπο που να μην προσβάλλεται εύκολα. Από εκεί και πέρα, θα πρέπει ο καθένας προσωπικά να προσβάλλει κάθε μήνα το κατοστάρικο που επιβάλλεται. Το να πηγαίνει κάποιος και να πληρώνει, δε ξέρω κι εγώ πόσα χρήματα, ανα διαστήματα στο δικαστήριο για να προσβάλλει το πρόστιμο και να δικαστεί η υπόθεση του μετά από ενάμιση, δύο χρόνια, είναι κάτι που για τον πολύ τον κόσμο δεν πρέπει να γίνει. Λέω σε όλους να μην ανησυχούν, γίνονται κινήσεις από νομικούς , θα προσβάλλουν αυτο το ζήτημα, αλλά από κει και πέρα, το να εμπλακεί ο κάθε ηλικιωμένος σε μία τέτοια διαδικασία, θα είναι μία επιπλέον αφαίμαξη, μία κατάσταση επώδυνη. Εγώ θα πρότεινα υπομονή, να μην αγχώνεται ο κόσμος, έτσι κι αλλιώς και μόνο η προσφυγή δεν αναστέλλει το μέτρο”, ανέφερε.

“Όπως και η ιστορία των υγειονομικών έτσι και αυτό το μέτρο είναι πτυχές του ίδιου θέματος. Είναι η προσπάθεια της κυβέρνησης για υποβολή υποχρεωτικότητας”, υπογράμμισε.

Αναφέρθηκε επίσης στην προσπάθειά του να συγκεντρώσει στοιχεία όσον αφορά τη θνητότητα εμβολιασμένων. “Υπάρχει ένα πέπλο μυστηρίου γύρω από πόσοι πραγματικά από τους νεκρούς που ανακοινώνονται κάθε μέρα, είναι εμβολιασμένοι ή όχι. Έχουμε υποβάλλει αιτήσεις σε όλες τις ΥΠΕ ζητώντας στοιχεία , μέχρι στιγμής δεν έχουμε λάβει καμία απάντηση. Εάν τα πράγματα ήταν τόσο ξεκάθαρα και τόσο φυσιολογικά θα έπρεπε ήδη να μας έχουν απαντήσει. Επομένως κάτι ύποπτο και σάπιο υπάρχει. Αν συνεχίσουν να αρνούνται να μας δώσουν τα στοιχεία που ζητάμε, έχουμε και άλλους τρόπους να τα πάρουμε και θα το επιδιώξουμε”, δήλωσε.

“Η εμπειρία μας έχει δείξει ότι η νόσηση συνήθως είναι γύρω στους 9 μήνες” είπε αναφορικά με τη χρονική ισχύ του πιστοποιητικού νοσησης. “Γι αυτό και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες το πιστοποιητικό νόσησης έχει ισχύ τουλάχιστον 6 μήνες, με αρκετές να το προεκτείνουν στους 9 ή τους 12 μήνες. Το τρίμηνο κάνει σαφές οτι εδώ η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τη φυσική ανοσία ως ένα εμπόδιο για τον εμβολιασμό. Μέλημά της είναι το πως θα κάνει το βίο αβίωτο σε όποιον δεν είναι εμβολιασμένος”, τόνισε.

Ο κύριος Θανάσουλας αναφέρθηκε και στην αποζημίωση των 2000 που πρότεινε ο πρωθυπουργός για κάθε όχημα που ακινητοποιήθηκε στην Αττική οδό, εξηγώντας ότι υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο που προσδιορίζει ξεκάθαρα τις ευθύνες του καθενός σε ανάλογες περιπτώσεις.

“Το κρίσιμο είναι το ποια είναι η βλάβη και ποιος έχει την ευθύνη. Η βλάβη είναι η ακινητοποίηση οχημάτων σε κεντρικά δίκτυα της Αθήνας, τα οποία υποτίθεται ότι κάποιοι έχουν την ευθύνη να τα διατηρούν ανοιχτά. Προβλέπονται αυτά από νομοθεσία. Εκεί ορίζεται σαφώς οτι η επικρατούσα κατάσταση στο οδικό δίκτυο , ο έλεγχος κυκλοφορίας, η επιβολή περιορισμών ή απαγορεύσεων κυκλοφορίας σε όλο το οδικό δίκτυο της χώρας, αποτελεί αρμοδιότητα των κατά τόπους αρμοδίων υπηρεσιών της ΕΛΑΣ. Αυτό σημαίνει οτι η ευθύνη που γέμιζε η Αττική οδός αυτοκίνητα, ενώ χιόνιζε, δεν ήταν των παιδιών που δούλευαν στα διόδια, αλλά της ελληνικής αστυνομίας.Τώρα, γιατί η αστυνομία δεν είχε εικόνα του τι γινόταν στην Αττική οδό, όπως και σε άλλες οδούς, ή γιατί αποφάσισε να επιτρέψει την κυκλοφορία σε νταλίκες, αυτό είναι κάτι στο οποίο θα πρέπει να απαντήσει ο κος Θεοδωρικάκος. Η βλάβη επομένως ξεκινά σαφέστατα από το υπουργείο προστασίας του πολίτη, που υποτίθεται ότι έπρεπε να συντονίζει και σίγουρα οι ευθύνες πάνε και παρακάτω. Στον ίδιο το νόμο, ορίζεται ότι την ευθυνη για αποχιονισμους και για τη λειτουργία των μηχανημάτων την έχει ο ανάδοχος, ο παραχωρησιούχος του έργου. Έχουν και την ευθύνη της κάλυψης των στοιχειωδών αναγκών στο οδικό δίκτυο της αρμοδιότητάς τους. Άρα λοιπόν, για το γεγονός οτι άνθρωποι που εγκλωβίστηκαν εκεί δεν είδαν μία κουβέρτα, ένα νερό, η ευθύνη βαρύνει την Αττική οδό. Επίσης, όσον αφορά στη διανομή, προβλέπεται ότι αυτή γίνεται με πρωτοβουλία της Πυροσβεστικής και συνδράμει στο έργο η ΕΛΑΣ. Επομένως οι ευθύνες είναι σαφείς και συγκεκριμένες. Απλά επιλέγεται επικοινωνιακά να τονιστούν οι ευθύνες της Αττικής οδού για να τη γλιτώσουν τα υπόλοιπα υπουργεία. Στην περίπτωση που αποφασίζεται να δοθεί το ποσό των 2000 ευρώ για αποζημίωση των οχημάτων που ακινητοποιήθηκαν στην Αττική οδό, εδώ τίθεται ένα ζήτημα. Ποιος έχει την ευθύνη γι΄αυτούς που ακινητοποιήθηκαν στην Κατεχάκη; Σε πλείστους άλλους δρόμους μέσα σε όλη την Αθήνα; Δημιουργείται ένα προηγούμενο γιατί θα πρέπει να εξηγηθεί για ποιο λόγο δίνεται επιλεκτικά αυτή η αποζημίωση. Παραβιάζει την αρχή της ισότητας”.

“Εάν υπολογίσουμε τις προσωπικές περιπέτειες του καθενός, δεν μπορούν να κοστολογηθουν 2000 ευρώ ανα όχημα” συνέχισε ο κος Θανάσουλας.

“Είμαι σίγουρος ότι πολλοί συνάδελφοί μου στην Αθήνα θα λειτουργήσουν κατά τρόπο τέτοιο ώστε να επισημάνουν στον κόσμο ότι αυτά τα 2000 ευρώ, στην πραγματικότητα ενδεχομένως και να είναι μία παγίδα. Διότι εάν αυτός που τα πάρει,υπογράψει οτι καμία άλλη απαίτηση δεν έχω, ώς όχημα και όχι ως επιβάτης ,ενδεχομένως με τον τρόπο αυτό να απαλλάσσονται το ελληνικό δημόσιο για τους λόγους που εξήγησα, (υπάρχουν σαφέστατες ευθύνες) αλλά και η ανάδοχος εταιρεία από πολύ μεγαλύτερες αποζημιώσεις. Υπάρχουν τα διαφυγόντα κέρδη, η διακινδύνευση ζωής, οι ηθικές βλάβες, τα ψυχολογικά προβλήματα”, είπε.

“Είναι μια άσχημη πολιτική. Γιατί να μην δικαιούνται, για παράδειγμα 2000 ευρώ και όλοι όσοι αποκλείονται κατά καιρούς οπουδήποτε; Είναι μία κίνηση που δείχνει, ή τόσο καιρό σας κοροϊδεύαμε και δεν σας αποζημιώναμε και τώρα για κάποιο λόγο αποφασίσαμε να το κάνουμε , γιατί ενδεχομένως πλησιάζουν οι εκλογές, γιατί δεν θέλω να θιγεί η εικόνα μου, ή είναι μία άλλη λογική, η οποία θυμίζει αυτά τα πλουσιόπαιδα τα οποία αφού κάνουν ότι κάνουν, μετά σου πετάνε στα μούτρα λεφτά και εντάξει,τελειώσαμε. Σε κάθε περίπτωση είναι μία συμπεριφορά η οποία δημιουργεί άσχημα προηγούμενα, είναι μία συμπεριφορά στην οποία πραγματικά δεν αναλαμβάνονται οι ευθύνες από εκεί που θα έπρεπε να αναληφθούν. Οι ευθύνες που προκύπτουν από τα ίδια τα κείμενα του επιτελικού κράτους.Οι προεκτάσεις αυτού που συνέβη δεν είναι απλά η ταλαιπωρία των πολιτών, είναι ξεκαθαρα θέμα εθνικής ασφάλειας”, κατέληξε.

πηγη

27/1/22