Συγκλονιστική μαρτυρία για τις ηλεκτρονικές ταυτότητες από την κόρη του π. Ιωάννη Καλαΐδη, ο οποίος εκοιμήθη στις 4/8/2009
«…Παιδιά μου, εγώ φεύγω αλλά είμαι πάρα πολύ χαρούμενος γιατί ο καλός Θεός έδωσε έλεος! Να ξέρετε όταν θα έρθει εκείνη η ώρα να δώσουν την ταυτότητα, μη βιαστείτε να την πάρετε γιατί ο Θεός θα επέμβει, θα γίνουν τα γεγονότα της Πόλης και μαζί με την Ελλάδα, γιατί για την Ελλάδα θα γίνει αυτή η χάρη από τον Θεό, θα σωθούν και άλλοι λαοί που ήταν έτοιμοι να πάρουν αυτή την ταυτότητα και να χαθούν εκατομμύρια αθώες ψυχές…»
Ακόμη πιο οξύς αναμένεται να είναι ο διωγμός του… πορτοφολιού τα επόμενα χρόνια. Ο λόγος; Σχεδόν όλα τα έγγραφα που απαιτούνται για τις συναλλαγές ενός πολίτη με δημόσιους φορείς ή ιδιωτικές επιχειρήσεις θα είναι διαθέσιμα μέσω του ψηφιακού πορτοφολιού, μιας ηλεκτρονικής εφαρμογής που επιτρέπει τη δημιουργία και αποθήκευση ψηφιακών εγγράφων. Στην Ελλάδα, συμπληρώθηκε ήδη ένας χρόνος από την έναρξη λειτουργίας του Gov.gr Wallet, του ηλεκτρονικού πορτοφολιού στο οποίο αποθηκεύονται τα δελτία ταυτότητας, οι άδειες οδήγησης και οι κάρτες αναπηρίας σε ψηφιακή μορφή, έχοντας την ίδια ισχύ με τα «δίδυμα» χάρτινα έγγραφα. Ωστόσο, σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης επιχειρείται το επόμενο βήμα τους τελευταίους μήνες. Να δημιουργηθεί ένα ηλεκτρονικό πορτοφόλι που θα είναι ενιαίο για όλους τους πολίτες των κρατών-μελών και θα λειτουργεί, ουσιαστικά, ως ψηφιακή ταυτότητα. Μέσω του συγκεκριμένου εγχειρήματος θα καταστεί εφικτό η ελληνική αστυνομική ταυτότητα να αποκτήσει ισχύ ως έγγραφο ταυτοποίησης σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως επιδίωκε η προηγούμενη ηγεσία, υπό τον Κυριάκο Πιερρακάκη, του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Σήμερα, υπολογίζεται ότι μόλις το 60% του πληθυσμού σε 14 κράτη-μέλη –από τα συνολικά 27– είναι σε θέση να χρησιμοποιήσει διασυνοριακά την αστυνομική ταυτότητα.
Με τα δεδομένα αυτά έχει ξεκινήσει η πιλοτική εφαρμογή της ευρωπαϊκής ψηφιακής ταυτότητας όπου συμμετέχουν η γερμανική μητρική του ομίλου ΟΤΕ Telekom, η ισπανική Ο2 Telefónica και η Vodafone. Το χρονοδιάγραμμα προβλέπει ότι τέλη 2024 – αρχές 2025 θα είναι πλήρως λειτουργική. Μία από τις βασικές χρήσεις της ευρωπαϊκής ψηφιακής ταυτότητας θα αφορά την ενεργοποίηση καρτών κινητής τηλεφωνίας SIM και για τον σκοπό αυτό το σύνολο των τηλεπικοινωνιακών παρόχων (Cosmote, Vodafone, Nova) στην Ελλάδα συμμετέχει στο έργο το οποίο συντονίζει το Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας. Μέσω ακόμη της ευρωπαϊκής ψηφιακής ταυτότητας επιδιώκεται να καταστεί δυνατό το άνοιγμα νέου τραπεζικού λογαριασμού και προς την κατεύθυνση αυτή συμμετέχουν, κατά πληροφορίες, όλες οι ελληνικές συστημικές τράπεζες στο project. Στις υπηρεσίες, που επιδιώκεται να καταστούν εφικτές μέσω της ευρωπαϊκής ψηφιακής ταυτότητας, περιλαμβάνεται η υποβολή αιτήσεων εγγραφής σε ακαδημαϊκά ιδρύματα. Η Ελλάδα έχει εμφανίσει απτή πρόοδο στον συγκεκριμένο τομέα διότι μέσω του ιστοτόπου Gov.gr καθίσταται δυνατή η έκδοση ψηφιακά τίτλων σπουδών.
«Στόχος της πρωτοβουλίας της Ε.Ε. είναι να δημιουργηθεί μία εφαρμογή που θα είναι κοινή στην Ευρωπαϊκή Ένωση και κατ’ επέκταση θα διαλειτουργεί με τα πληροφοριακά συστήματα όλων των κρατών-μελών», σημειώνει στην «Κ» πηγή που παρακολουθεί την πορεία υλοποίησης του έργου. Μέσω του ευρωπαϊκού ψηφιακού πορτοφολιού επιδιώκεται να καταστούν δυνατές και οι ηλεκτρονικές πληρωμές οι οποίες συνδέονται με το εγχείρημα του ψηφιακού ευρώ, την ψηφιακή, δηλαδή, εκδοχή των χαρτονομισμάτων και των κερμάτων του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος, η οποία θα εξακολουθεί να ελέγχεται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Το εγχείρημα της ευρωπαϊκής ψηφιακής ταυτότητας παρουσιάστηκε, για πρώτη φορά, τον Ιούνιο του 2021, ενόσω η πανδημία της COVID-19 επιδιωκόταν να τεθεί υπό έλεγχο, αλλά η προ εβδομάδων αναθεώρηση του κανονισμού eIDAS (Ηλεκτρονική Ταυτοποίηση, Πιστοποίηση και Υπηρεσίες Εμπιστοσύνης) θέτει σε τελική ευθεία τη δημιουργία του ηλεκτρονικού ψηφιακού πορτοφολιού. Με την ηλεκτρονική εφαρμογή, που θα συνοδεύει το ευρωπαϊκό ψηφιακό πορτοφόλι και θα εγκαθίσταται στα έξυπνα κινητά, να εκτιμάται ότι θα είναι διαθέσιμη τέλη 2024 – αρχές 2025, δεν είναι λίγοι όσοι κάνουν λόγο για σχετική βραδύτητα εκ μέρους της Ε.Ε. ως προς την ολοκλήρωση του έργου.