Στο πρώτο lockdown πολέμησαν την Εκκλησία με επίδειξη δύναμης. Στο δεύτερο την πολεμούν, σπρώχνοντάς την στην ανυπαρξία!

Γράφει ο Ελευθέριος Ανδρώνης

 

Η περίοδος του πρώτου lockdown μπορεί να μην αποδείχθηκε διδακτική για την κυβέρνηση όσον αφορά την θωράκιση της χώρας απέναντι στην πανδημία, όμως  -κατά πως φαίνεται – τους δίδαξε καλά, πώς να τελειοποιήσουν την «υψηλή τέχνη» του ολοκληρωτισμού…

Μην ξεγελιούνται κάποιοι. Οι αντιεκκλησιαστικές κυβερνητικές ενέργειες είναι και σήμερα ίδιες και χειρότερες. Απλά μείωσαν τους κόπους τους, γιατί άλλαξαν τους τρόπους τους.

Ο… Καίσαρας αυτήν την φορά, δεν ακολούθησε τον δρόμο της ανοιχτής σύγκρουσης με την Εκκλησία, (που σίγουρα κοστίζει και ψήφους). Σταμάτησε τα αυτοκρατορικά tweets και τις διάφορες συμπλεγματικές συμπεριφορές, με εξοργιστικές επιδείξεις δύναμης. Όλα αυτά, μοιραία προκαλούσαν μεγάλες αντιδράσεις από τους πιστούς, οπότε η κυβέρνηση επέλεξε να χαμηλώσει τους τόνους. Όχι γιατί σεβάστηκαν ξαφνικά την Εκκλησία, αλλά διότι αποφάσισαν να αλλάξουν την τακτική τους.

Και ποια είναι αυτή η τακτική; Κάτι πολύ χειρότερο ακόμα και από την ανοικτή αντιπαράθεση. Η συστηματική υποβάθμιση του ρόλου της Εκκλησίας. Ο ύπουλος παραμερισμός της από τον δημόσιο βίο, εν καιρώ πανδημίας. Ο έμμεσος εξοστρακισμός Κλήρου και Λαού, στην εξορία της «ανυπαρξίας».

Η μεγάλη διαφορά σε σχέση με το πρώτο lockdown, είναι πως στην αρχική εξαγγελία του δεύτερου, τα μέτρα για τις εκκλησίες δεν είχαν ΚΑΝ θέση στις ανακοινώσεις της κυβέρνησης! Δεν αναφέρθηκαν ΚΑΝ σε αυτό το θέμα! Την επόμενη μέρα από την αρχική εξαγγελία, εμφανίστηκε στους τηλεοπτικούς δέκτες ο κ. Χαρδαλιάς, ο οποίος έκανε κάποιες… συμπληρωματικές δηλώσεις για να ξεκαθαρίσει το τι θα ισχύει για κάμποσα θέματα που δεν διασαφηνίστηκαν στο διάγγελμα Μητσοτάκη – Τσιόδρα. Κάπου… χωμένο μέσα σε αυτές τις επεξηγήσεις ήταν και το θέμα των εκκλησιών!

Οπότε, ούτε λίγο ούτε πολύ, έκαναν το ζήτημα της λειτουργίας των Ναών θέμα… δευτερολογίας! Και τι αποφασίστηκε; Οι χώροι λατρείας θα είναι κλειστοί. Θα τελούνται ακολουθίες και ιερά μυστήρια από τους ιερείς, χωρίς την παρουσία πιστών.

Όμως, αυτή η ύπουλη τακτική του «αναίμακτου» σφραγίσματος των Ναών, είχε ξεκινήσει από πιο πίσω. Κάμποσες μέρες πριν την ανακοίνωση του δεύτερου lockdown, «αποφάσισαν και διέταξαν» πως θα μπορούν να παρευρίσκονται εντός των Ιερών Ναών, μέχρι 9 άτομα. Δηλαδή τι ήταν αυτό ουσιαστικά; Κεκλεισμένων των θυρών, που δεν ονομαζόταν «Γιάννης», αλλά «Γιαννάκης»! Δολίως πλασαρίστηκε το θέμα έτσι, για να μην υπάρξουν αντιδράσεις.

Και μόνο αν υπολογίζαμε τον Ιερέα, τον Διάκο, τους ψάλτες και τον επίτροπο που θα βρίσκονταν εντός του Ναού, αυτομάτως θα καταλαβαίναμε πως επρόκειτο για κυβερνητική κοροϊδία.

Όμως, οι ίδιες οι εξελίξεις της Πανδημίας ξεσκέπασαν ακόμα και αυτόν τον αδιάντροπο τακτικισμό και έδειξαν για άλλη μια φορά το πραγματικό πρόσωπο της κυβέρνησης. Οι Ναοί έκλεισαν και πάλι με συνοπτικές διαδικασίες, αλλά τα super markets συνεχίζουν να λειτουργούν με έναν πελάτη ανά 10 τετραγωνικά, οι σχολικές τάξεις συνεχίζουν να έχουν μέχρι 25 μαθητές, η πληρότητα σε πλοία και αεροπλάνα παραμένει ίδια, και ασφαλώς o κόσμος συνεχίζει να σαρδελοποιείται μέσα στα ΜΜΜ.

Κάποιος είπε πολύ πετυχημένα πως σύμφωνα με αυτήν την απίστευτη «λογική» της κυβέρνησης, ένας ιερέας που δεν του επιτρέπεται να λειτουργήσει με κόσμο στην ενορία του, θα μπορούσε κάλλιστα να λειτουργήσει με 70 και 100 πιστούς μέσα σε ένα… λεωφορείο!

Ασφαλώς ούτε λόγος για πρόβλεψη SMS που να συμπεριλαμβάνει την άσκηση θρησκευτικών καθηκόντων…

Αυτό κάνουν λοιπόν. Σπρώχνουν την εκκλησία στο περιθώριο και συμπεριφέρονται στους πιστούς σαν να είναι ένα ανεπιθύμητο βαρίδι στην κοινωνία, που το κρατούν σε τεχνητό κώμα! Ρίχνουν τους τόνους για να μειωθούν οι αντιδράσεις και ταυτόχρονα υποβαθμίζουν τον ρόλο της. Και φυσικά αφήνουν όλη την βρώμικη δουλειά στους χορτασμένους γκαουλάιτερ των ελληνικών ΜΜΕ, οι οποίοι περιμένουν στην γωνία για να εξαπολύσουν με κάθε ευκαιρία την άθλια προπαγάνδα τους.

Είναι βέβαιο πως αν δεν υπάρξει οργανωμένη αντίδραση απέναντι σε αυτές τις ύπουλες μεθοδεύσεις, η Εκκλησία θα υποστεί βαρύτατα πλήγματα. Οι κυβερνητικοί την αντιμετωπίζουν σαν μια φιλανθρωπική εταιρεία, της οποίας οι «υπάλληλοι» πρέπει να κάνουν «στην μπάντα»! Η Εκκλησία οφείλει να τους υπενθυμίσει με κάθε τρόπο, το φρικτό λάθος τους! Αν δεν το κάνει, το κύρος της αλλά και ο κοινωνικός όγκος της, θα συνεχίσει να διαβρώνεται μέρα με την μέρα!

Η Ιερά Σύνοδος ίσως πρέπει να αλλάξει ρότα!

Πριν είναι πολύ αργά!

ΠΗΓΗ