Ξαποσταίνετε καθισμένοι σε κάποιο παγκάκι; Κινδυνεύετε…με πρόστιμο!

 

Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2021

Η Priti Patel προειδοποίησε τους Βρετανούς,που διασχίζουν πάρκα και κάθονται για λίγο ανύποπτοι στο παγκάκι, να φυλάγονται από την αστυνομία! Οι αστυνομικοί μπορούν να τους σηκώσουν και να τους ζητήσουν να φύγουν από εκεί…

Πράγματι, στη διάρκεια του 3ου lockdown,ο υπουργός εσωτερικών της Βρετανίας προειδοποίησε τους πολίτες, ότι η αστυνομία θα ελέγχει οποιονδήποτε βλέπει καθισμένο σε παγκάκι. Στο πλαίσιο των προσπαθειών πάταξης όλων όσοι αψηφούν τα νέα μέτρα, εξηγεί η Patel, όσοι πολίτες περιφέρονται έξω, χωρίς ικανοποιητική δικαιολογία, πρέπει να περιμένουν ότι η αστυνομία είτε θα τους διώχνει πίσω στα σπίτια τους, είτε θα τους επιβάλλει πρόστιμο.

Με τους ισχύοντες κανόνες, ουδείς επιτρέπεται να βγαίνει από το σπίτι του αν δεν έχει ουσιαστικό λόγο, όπως ανάγκη για μετάβαση στην εργασία του ή για σωματική άσκηση. Επιτρέπεται να συναντηθεί με άλλο ένα πρόσωπο σε εξωτερικό χώρο, αλλά μόνο για έναν περίπατο ή τρέξιμο ή ποδήλατο μαζί του. Σε αρκετές περιπτώσεις, περαστικοί δέχθηκαν ισχυρή σύσταση να μην κάθονται σε παγκάκια, διότι αυτό δεν συνιστά άσκηση και μπορεί να παραβιάσει τους κανόνες κοινωνικής απόστασης. Η Priti Patel προειδοποιεί λοιπόν τους Βρετανούς, να μη ξαποσταίνουν στα παγκάκια για να μη βρεθούν αντιμέτωποι με αστυνομικό έλεγχο.

Ερωτηθείσα, αν αυτό έχει συμβεί, αστυνομικοί να ελέγχουν στο πλαίσιο του lockdown οποιονδήποτε δουν καθισμένο σε παγκάκι στο πάρκο, η κα Patel ανέφερε στο ραδιοφωνικό σταθμό 4 του BBC: Ναι, είμαστε σαφείς, η αστυνομία το έχει κάνει! Στη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού, στο πρόσφατο lockdown, αστυνομικοί ρωτούσαν διάφορα άτομα για ποιόν λόγο βρίσκονται εκτός σπιτιού και αν ήταν ανάγκη να περιφέρονται έξω, ενώ το μήνυμα τώρα είναι ‘μένουμε σπίτι’. Πρόσθεσε: «είδαμε τον αριθμό των κρουσμάτων χθες – 62000! Τραγικός απολογισμός: πάνω από 1000 άνθρωποι έχουν πεθάνει… Είναι ένα από τα υψηλότερα αρνητικά ρεκόρ, από τον περασμένο Απρίλιο. Βρισκόμαστε καταμεσής της πανδημίας του τρομερού αυτού ιού , ενώ την ίδια στιγμή προσπαθούμε να δρομολογήσουμε ένα πρόγραμμα εμβολιασμών, οπότε είναι εύλογο να έχουμε αυτά τα αυστηρά μέτρα και, προσωπικά, θεωρώ ότι όλοι υπήρξαν εξαιρετικά υπεύθυνοι. Όλοι έχουμε ευθύνη να εφαρμόζουμε τα μέτρα και νομίζω ότι ο κόσμος στη Βρετανία θα εξακολουθήσει να τηρεί αυτή την υπεύθυνη στάση.

[Έφιππος αστυνομικός  πλησιάζει μια γυναίκα καθισμένη σε παγκάκι, στο πάρκο St.James του Λονδίνου, στη διάρκεια του πρώτου lockdown.(φωτοGetty)].

Εν μέσω φόβων, ότι θα μειωθεί ο αριθμός των ανθρώπων που συμμορφώνονται στα μέτρα τουlockdown αυτή τη φορά, η αστυνομία και η κυβέρνηση έδειξαν πιο αυστηρό πρόσωπο στην προσέγγισή τους για τήρηση των νέων περιορισμών. Η κα Patel είπε ότι, μόνο τις τελευταίες δύο εβδομάδες, επιβλήθηκαν 800 πρόστιμα για ΄ανήκουστες’ παραβιάσεις των περιορισμών. Οι εντολές στους αστυνομικούς είναι να ‘κόβουν’ πρόστιμα άμεσα σε «οποιονδήποτε διαπράττει προφανείς, εκούσιες και σοβαρές παραβιάσεις». Τα πρόστιμα είναι καθορισμένα – 200 £  την πρώτη φορά και ποσό διπλάσιο αν επαναληφθεί η παραβίαση, φθάνοντας μέχρι 6400 £ ως ανώτατο όριο.

[Ορισμένα παγκάκια στα πάρκα, όπως εδώ στο RuskinPark του Λονδίνου, είχαν απαγορευτική σήμανση με ειδική ταινία.  (φωτοGetty)].

Χθες, η Μητροπολιτική Αστυνομία προειδοποίησε τους Λονδρέζους να είναι προετοιμασμένοι να υποστούν έλεγχο και να απαντούν για ποιους λόγους κυκλοφορούν έξω και ασφαλώς  θα επιβάλλονται πρόστιμα σε όσους παραβιάζουν τον νόμο. Σύμφωνα με δήλωση αξιωματούχου: Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι, όλοι όσοι συμμετέχουν σε πάρτι, μουσικές εκδηλώσεις χωρίς ειδική άδεια, ή πολυπληθείς τέτοιες παράνομες συναθροίσεις, αναμένεται ότι θα πληρώσουν πρόστιμο – όχι μόνο οι διοργανωτές τέτοιων εκδηλώσεων. Αντίστοιχα, όσοι δεν φορούν μάσκες εκεί όπου θα πρέπει να τις φορούν και δεν έχουν γι αυτό δικαιολογία, αναμένεται ότι και αυτοί θα πληρώνουν πρόστιμα.

Επιπλέον, δεδομένου ότι τώρα, με τα νέα μέτρα, λιγότερες «εύλογες αιτίες» γίνονται δεκτές για όποιους κυκλοφορούν άσκοπα εκτός σπιτιού, οι Λονδρέζοι πρέπει να περιμένουν ότι οι αστυνομικοί θα γίνονται όλο και πιο «ανακριτικοί» στις ερωτήσεις τους, όταν βλέπουν κάποιον να περιφέρεται έξω. Στο μεταξύ, η τοπική αστυνομία της περιοχής του Τάμεση χρειάστηκε πρόσφατα να απολογηθεί, μετά από κάποια περιστατικά  αξιωματικών της που έδειξαν «υπερβάλλοντα ζήλο» μοιράζοντας κλήσεις και «ανακρίνοντας»  διερχόμενους οδηγούς .  Αρχηγός της αστυνομίας επεσήμανε ότι οι αστυνομικές δυνάμεις σε όλη τη χώρα είναι καταπονημένες, με έντονο στρές, εξαιτίας των αυξημένων απαιτήσεων αστυνόμευσης στις συνθήκες των μέτρων lockdown.

(Μετάφραση: Χαρά-Ανδριάνα Λιαναντωνάκη)

You will be in trouble if you sit on a park bench, Priti Patel warns