Φινλανδία: Ακυρώθηκε ως αντισυνταγματικός ο εγκλεισμός στο Ελσίνκι

Η κυβέρνηση της Φινλανδίας απέσυρε την πρότασή της, με βάση την οποία οι πολίτες σε πολλές μεγάλες πόλεις θα υποχρεώνονταν να κλειστούν στα σπίτια τους για να σταματήσει η εξάπλωση της covid-19, ανακοίνωσε μέσω twitter η πρωθυπουργός Σάνα Μάριν.

Η απόφαση αυτή ελήφθη αφού νωρίτερα μια συνταγματική επιτροπή έκρινε την πρόταση υπερβολικά αόριστη και μη σύμφωνη με το Σύνταγμα της χώρας. «Λόγω της ανακοίνωσης της επιτροπής, η κυβέρνηση αποφάσισε ότι πρέπει να αποσύρουμε την πρόταση» εξήγησε η Μάριν.

Λόγω του υψηλού αριθμού κρουσμάτων που σημειώθηκαν στη χώρα μέσα στον Μάρτιο, η φινλανδική κυβέρνηση είχε προτείνει την περασμένη Τετάρτη  την επιβολή κατ’οίκον περιορισμού στους κατοίκους πέντε πόλεων, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας Ελσίνκι, με στόχο τη μείωση των αυξανόμενων μολύνσεων της covid-19 και των νοσηλειών. Να σημειωθεί πως ήταν η πρώτη φορά από την αρχή της πανδημίας που συζητήθηκε η επιβολή καραντίνας που δε θα επιτρέπει στους πολίτες να βγαίνουν από τα σπίτια τους παρά μόνο για προκαθορισμένους λόγους.

 

Τα μπαρ και τα εστιατόρια πάντως παραμένουν κλειστά για τους πελάτες αλλά επιτρέπεται να προσφέρουν υπηρεσίες take away στο πλαίσιο του lockdown τριών εβδομάδων που εχει προγραμματιστεί να τελειώσει στις 28 Μαρτίου αλλά πήρε παράταση.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters, Helsinki Times