Κορωνοϊός – Σουηδία: «Δεν χρειαζόμαστε τις μάσκες» λέει ο επικεφαλής επιδημιολόγος

Ο «Τσιόδρας της Σουηδίας» τονίζει πως η τήρηση των αποστάσεων είναι πολύ πιο σημαντική και απορρίπτει τη χρήση μασκών

Η Σουηδία δεν έχει χρειαστεί μέχρι σήμερα τη χρήση μασκών, δήλωσε ένας ανώτερος υγειονομικός αξιωματούχος, τη στιγμή που οι θάνατοι από την πανδημία ξεπέρασαν τους 7.000 και μια ημέρα μετά την αναθεώρηση των συστάσεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για το πότε πρέπει να χρησιμοποιούνται μάσκες.

Η ΠΟΥ δήλωσε την Τετάρτη ότι οι άνθρωποι – συμπεριλαμβανομένων των παιδιών και των μαθητών ηλικίας 12 ετών και άνω – πρέπει πάντα να φορούν μάσκες σε καταστήματα, χώρους εργασίας και σχολεία που δεν διαθέτουν επαρκή εξαερισμό, καθώς κι όταν δέχονται επισκέπτες στο σπίτι σε δωμάτια που δεν αερίζονται καλά.

 

Ωστόσο, η Σουηδική Υπηρεσία Υγείας απέφυγε να συστήσει τη χρήση μασκών, επικαλούμενη ενδείξεις για την αναποτελεσματικότητά τους και τους φόβους ότι οι μάσκες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως δικαιολογία από τους ασθενείς για να μην απομονωθούν όταν αντιμετωπίζουν συμπτώματα.

«Μάσκες προσώπου μπορεί να χρειαστούν σε ορισμένες περιπτώσεις. Αυτές οι καταστάσεις δεν έχουν προκύψει ακόμη στη Σουηδία, με βάση τον διάλογό μας με τις περιοχές (υγειονομικής περίθαλψης)», δήλωσε ο Άντερς Τέγκνελ, επικεφαλής επιδημιολόγος της Σουηδίας.

«Ο ΠΟΥ είναι σαφής πως τα αποδεικτικά στοιχεία για τη χρήση μασκών είναι αδύναμα. Όλες οι μελέτες μέχρι στιγμής δείχνουν ότι είναι πολύ πιο σημαντικό να διατηρήσετε τις αποστάσεις από το να φοράτυε μάσκα προσώπου», είπε.

Στο μεταξύ, η Σουηδία κατέγραψε 35 νέους θανάτους που σχετίζονται με την Covid-19 την Πέμπτη, φτάνοντας το σύνολο σε 7.007.

ΠΗΓΗ