Η 3η άλωση της Πόλης – 60 χρόνια από τα Σεπτεμβριανά

Η τρίτη άλωση της Πόλης – 60 χρόνια από τα Σεπτεμβριανά του 1955 είναι το θέμα της ομιλίας που θα γίνει την Δευτέρα 9 Νοεμβρίου από τον Δικηγόρο & ΜSc Κανονικού Δικαίου κ.Νικόλαο Τσιρέλη στα πλαίσια των εκδηλώσεων της Σχολής Γονέων Κατερίνης και των ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΕΙΩΝ.

EIKONA1

EIKONA2

Σύντομη παρουσίαση

Μετά τη Συνθήκη της Λωζάνης (1923), την ανταλλαγή των πληθυσμών και την υπογραφή του Ελληνο-Τουρκικού Συμφώνου Φιλίας (1930) δημιουργήθηκε η πεποίθηση ότι αποκαταστάθηκαν οι σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών και εξέλιπαν οι διαφορές. Όμως, έκτοτε, η Ελληνική (Ρωμέικη) κοινότητα της Κωνσταντινούπολης αποτέλεσε επί δεκαετίες το στόχο του «βαθέως κράτους» της Τουρκίας.

Με ποιες μεθοδεύσεις οι Τούρκοι επέτυχαν τον οικονομικό και επιχειρηματικό μαρασμό του Ελληνισμού της Πόλης;

Τι συνέβη τη νύχτα της 6ης Σεπτεμβρίου 1955; Υπήρξε, όντως, η «νύχτα των κρυστάλλων» για την Πολίτικη Ρωμιοσύνη;

Πως αντιμετωπίζεται από τη σύγχρονη τουρκική ιστοριογραφία η συστηματική εκδίωξη των Ρωμιών της Πόλης;

Υπάρχει μέλλον και προοπτική για τον Ελληνισμό της «καθ’ ημάς Ανατολής» ή θα πρέπει να συμβιβαστούμε με την ιδέα της οριστικής απώλειας του ανατολικού πνεύμονα του Έθνους;

Η εισήγηση επιχειρεί να δώσει απαντήσεις, μέσα από την παράθεση πλήθους ιστορικών ντοκουμέντων, φωτογραφιών και μαρτυριών και να φωτίσει τις σκοτεινές πτυχές της διαχρονικής δράσης του τουρκικού παρακράτους εις βάρος της Ελληνικής Ομογένειας της Κωνσταντινούπολης.

 

Στο τέλος της διάλεξης οι Μελωδοί της Παράδοσης και η τραγουδίστρια Βασιλική Κωστοπούλου θα μας παρουσιάσουν Παραδοσιακά Τραγούδια της Πόλης.

EIKONA4

EIKONA3

 

9-11-2015