Η ΡΩΜΙΟΣΥΝΗ ΠΟΥ ΕΠΙΜΕΝΕΙ…

RVMHOSYNH1

 


Στρατή Μπαλάσκα

Συγκίνηση κι ελπίδες την Κυριακή το πρωί στο Αϊβαλί, που δεν κατάφερε να μειώσει η απόφαση της τελευταίας στιγμής του τουρκικού Υπουργείου Πολιτισμού να μην παραχωρηθεί για την τέλεση θείας λειτουργίας ο ιστορικός ναός του Ταξιάρχη.

Και μπορεί τελικά η θεία λειτουργία παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη να μην τελέστηκε, ο Μητροπολίτης όμως Κυδωνιών Αθηναγόρας τέλεσε την πρώτη του θεία λειτουργία στην επαρχία του μετά την παμψηφεί, κατόπιν σχετικής πρότασης του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, εκλογή του από την Αγία και Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου τον περασμένο Νοέμβριο. Μαζί του, και πάνω από 1.100 Έλληνες, οι περισσότεροι από τους οποίους Μυτιληνιοί.

 

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος δε μετέβη τελικά στο Αϊβαλί, ύστερα από την απόφαση των αρμόδιων υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού της Τουρκίας να μην επιτραπεί η τέλεση της θείας λειτουργίας στον ανακαινισμένο ναό των Ταξιαρχών.

Η αρνητική απόφαση στάλθηκε στο Πατριαρχείο αργά το βράδυ της Παρασκευής, ενώ ακόμα και μέχρι το Σάββατο το πρωί γίνονταν προσπάθειες η αρνητική απόφαση να ανατραπεί. Ας σημειωθεί ότι το Πατριαρχείο είχε υποβάλει σχετικό αίτημα έξι μήνες πριν και οι απαντήσεις που λάμβανε έκτοτε, ήταν καθησυχαστικές και πάντα θετικές.

Τελικά, και δεδομένης της αρνητικής απάντησης, ο Πατριάρχης δεν ταξίδεψε στο Αϊβαλί, η θεία δε λειτουργία τελέστηκε σε ειδικά διαμορφωμένη μεγάλη αίθουσα ξενοδοχείου, όπου και πραγματοποιήθηκε η ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη.

Όσον αφορά στον ιστορικό ναό των Ταξιαρχών, αυτός παρέμεινε ανοικτός και προσβάσιμος, χωρίς μάλιστα εισιτήριο, προς όσους ήθελαν να τον επισκεφθούν. Για άγνωστους λόγους, έξω από το ναό παρέμειναν καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας αστυνομικοί. Υπενθυμίζεται ότι το 2000 ο Οικουμενικός Πατριάρχης είχε τελέσει, χωρίς προβλήματα, τη θεία λειτουργία στους Ταξιάρχες των Κυδωνιών, που όμως δεν είχαν ακόμα ανακαινισθεί.

 

Στη λειτουργία
Ασφυκτικά γεμάτη ήταν η ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα του ξενοδοχείου όπου τελέστηκε η θεία λειτουργία. Εκτός από τους εκατοντάδες Μυτιληνιούς, πολλοί από τους οποίους απόγονοι Μικρασιατών προσφύγων, στη θεία λειτουργία παρέστησαν συμπατριώτες του νέου Μητροπολίτη Κυδωνιών Αθηναγόρα, από τον Ορχομενό της Βοιωτίας, με επικεφαλής το δήμαρχο του Ορχομενού, Χρήστο Ξηρογιάννη.

Κατά τη διάρκεια της θείας λειτουργίας και πριν από την ψαλμωδία της φήμης του Προκαθημένου της Ορθοδοξίας και του νέου Ποιμενάρχη των Κυδωνιών, πραγματοποιήθηκε η ενθρόνιση του Μητροπολίτου Κυδωνιών στην Επαρχία του, από τους Μητροπολίτες Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου Ανδρέα, καθηγητή της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και πρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής της Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Κρήτης, και Θηβών και Λεβαδείας Γεώργιο, με το εκκλησίασμα να αναφωνεί το «άξιος», ξεσπώντας σε παρατεταμένα χειροκροτήματα.

Στη θεία λειτουργία παρέστησαν, επίσης, ο επίσκοπος Ανδίδων Χριστόφορος από τον Καναδά, αντιπροσωπεία της Αθωνικής Πολιτείας με επικεφαλής τον ηγούμενο της Μονής Διονυσίου Αρχιμανδρίτη Πέτρο και τον αρχιγραμματέα της Ιεράς Κοινότητας ιερομόναχο Θεόφιλο τον Παντοκρατορινό, ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στη Σμύρνη Θεόδωρος Τσακίρης, ο βουλευτής Λέσβου και Άρχοντας του Πατριαρχείου Παύλος Βογιατζής.

Προσφωνήσεις προς το Μητροπολίτη Κυδωνιών για «καλλίκαρπη ποιμαντορία στην πατρογονική γη της Αιολίδας» απηύθυναν ο Μητροπολίτης της ιδιαίτερης πατρίδας του Θηβών και Λεβαδείας Γεώργιος, ο οποίος μετέφερε τις εγκάρδιες ευχές του κλήρου, των αρχόντων και του λαού της Βοιωτίας, και ο Αρχιμανδρίτης Κύριλλος Συκής, εκ μέρους του ποιμνίου του νέου ιεράρχη. Ο τελευταίος συγκίνησε ιδιαίτερα με το λόγο του εκ μέρους των Αϊβαλιωτών όπου Γης, ενώ στο τέλος παρουσίασε στο νέο Μητροπολίτη έναν εξάχρονο χριστιανό, τον Αλέξανδρο, παιδί μικτού γάμου, «τον πρώτο του νέου σας ποιμνίου».

Νέος πρωτοσύγκελος!
Ο Μητροπολίτης Κυδωνιών, στον ενθρονιστήριο λόγο του, μετέφερε τις ευχές και τις ευλογίες του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου. Με συγκίνηση αναφέρθηκε στη μνήμη των προκατόχων του Μητροπολιτών Γρηγορίου, Ευγενίου και Αγαθαγγέλου, αλλά και στις αναρίθμητες ψυχές των αναπαυόμενων ορθοδόξων στην αιολική γη, και ιδιαίτερα στις μεγάλες μορφές των Φώτη Κόντογλου και Ηλία Βενέζη και του αείμνηστου πανεπιστημιακού διδασκάλου της Λειτουργικής Ιωάννη Φουντούλη.

Ο Μητροπολίτης Αθηναγόρας ανακοίνωσε προς το πυκνό εκκλησίασμα το διορισμό του Αρχιμανδρίτη Κυρίλλου Συκή στη θέση του πρωτοσύγκελου της Μητρόπολης, αλλά και την ανάθεση των καθηκόντων του εκκλησιάρχη της ίδιας Μητρόπολης, στον Αρχιμανδρίτη Άνθιμο Παππαλεξόπουλο, γεγονός που προκάλεσε τις ζωηρές επευφημίες και επιδοκιμασίες των παρευρισκομένων.