ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΠΑΝΑΜΑ

FEST1

Στις 26 και 27 Απριλίου τ.ε. συνεδρίασε στην Πόλη του Παναμά το Συντονιστικό Συμβούλιο της Περιφέρειας Κεντρικής και Νοτίου Αμερικής του Σ.Α.Ε. για να μελετήσει και να διατυπώσει τις θέσεις της Περιφέρειας σχετικά με το νέο νόμο για τον Απόδημο Ελληνισμό.

       Το απόγευμα του Σαββάτου 26, η Κοινότητα μας προσκάλεσε στο GREEK FEST, το Ελληνικό Φεστιβάλ που για πρώτη φορά διοργάνωσε η Ελληνική Κοινότητα του Παναμά, με Πρόεδρο την κυρία Μαργαρίτα Μήλα και «πρωτομάστορα» τον Δημήτρη Κοσμά, στον ευρύ χώρο της Ελληνορθοδόξου Μητρόπολης του Παναμά, τον ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. 

Το Φεστιβάλ αυτό, που διεξήχθει από τις 11:00 π.μ. μέχρι τις 11:00 μ.μ., επισκέφτηκαν 10.000 περίπου άτομα, Έλληνες πάσης ηλικίας –γέροντες, νέοι και παιδιά-, καθώς και πολλοί φιλέλληνες και είχε τέτοια επιτυχία που σίγουρα η Κοινότητα θα το ξανακάνει.

       Είδαμε παιχνίδια για παιδιά αλλά και για μεγάλους όπως το «Σπάσιμο πιάτων» όπου ο Παναγιώτης Ε. καυχιέται πως έσπασε πάνω από 200 …

       Ζήτηση είχαν και τα σουβενίρ όπως τα μπλουζάκια, οι κούπες και τα σταχτοδοχεία με ελληνικά μοτίβα.

       Ένα δυνατό χειροκρότημα επιβράβευσε την επίδειξη ενδυμασιών με εξηγήσεις για την περιοχή και τις λεπτομέρειες της κάθε μίας και κατόπιν το κοινό ενθουσιασμένο κράτησε το ρυθμό με παλαμάκια όταν μια ομάδα από κοριτσάκια και άλλη νεολαίων χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς.

Από την άλλη μεριά, εκατοντάδες ατόμων κράτησαν ουρά για να εισέλθουν και να γνωρίσουν  την εκκλησία. Και μια κυρία συγκινήθηκε αναπολώντας, καθώς μας είπε, τον παππού της που εκκλησιαζόταν κάθε Κυριακή.

FEST2

Το κοινό απόλαυσε ελληνικές γεύσεις: Αρνάκι ψητό, σουβλάκια, μουσακά, παστίτσιο, σπανακόπιτα, χωριάτικη σαλάτα κ.α., κρασιά Ροδίτη και Μαυροδάφνη, μπύρες ΦΙΞ και Μύθος, καθώς και διάφορα παραδοσιακά γλυκά όπως γαλακτομπούρεκο, μελομακάρουνα, κουραμπιέδες και λουκουμάδες.

      Σημειωτέον ότι όταν από μια γενική διακοπή ρεύματος σβήσανε τα φώτα, κατάφεραν να φωτίσουν το χώρο της ορχήστρας και ο κόσμος συνέχισε το χορό μέχρι αργά τη νύχτα.

Το Φεστιβάλ παρουσίασε η τηλεόραση και φωτογραφίες δημοσίευσαν την επομένη οι μεγαλύτερες εφημερίδες του Παναμά.        

      

       Αισθανόμαστε υπερήφανοι για τον Ελληνισμό του Παναμά.  ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ!

 

 

 Σαντιάγο, Χιλή, Απρίλιος 2014.

 

Ετικέτες - Σχετικά Θέματα