Βρετανία: Οι μαίες σταματούν τη χρήση των όρων «μητέρα» και «θηλασμός» λόγω τρανσέξουαλ

Η απαγόρευση αποτελεί μέρος της νέας στρατηγικής του εθνικού συστήματος υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου να περιορίσει τους αποκλεισμούς στους τρανσέξουαλ.

Τα πανεπιστημιακά νοσοκομεία του Μπράιτον και του Σάσεξ στην Αγγλία είναι τα πρώτα όπου θα εφαρμοστεί η νέα πολιτική του βρετανικού εθνικού συστήματος υγείας.

Οι αλλαγές περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τη μη χρήση πλέον των όρων «μητέρες» μεμονωμένα, αλλά αντ’ αυτών τους όρους «μητέρες ή γονείς γέννησης» καθώς και του όρου «θηλασμού» ως «τάισμα στήθους».

Το μητρικό γάλα πλέον θα αναφέρεται ως «γάλα στήθους», «ανθρώπινο γάλα» ή «γάλα από την τροφό μητέρα ή γονέα» ενώ ο όρος «πατέρας» αντικαταστάθηκε με τον όρο «γονέας» ή «συν-γονέας».

Στους υγειονομικούς δόθηκαν και παραδείγματα πώς να χρησιμοποιούν τους νέους όρους σε προστάσεις όπως: «Τα θρεπτικά συστατικά στο ανθρώπινο γάλα είναι μοναδικά».

Σύμφωνα με το έγγραφο της νέας πολιτικής, η ταυτότητα φύλου «μπορεί να αποτελεί πηγή καταπίεσης και ανισότητας υγείας».

«Συνειδητά χρησιμοποιούμε τις λέξεις “γυναίκες” και “άνθρωποι” μαζί για να κάνουμε ξεκάθαρο ότι είμαστε αφοσιωμένοι στην εξάλειψη των ανισοτήτων υγείας για όλους όσοι χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες μας» συνεχίζει το έγγραφο.

 
«Ως μαίες και προσωπικό μαιευτηρίου εστιάζουμε στη βελτίωση της πρόσβασης και των υγειονομικών αποτελεσμάτων για τις περιθωριοποιημένες ομάδες και εκείνες με μειονεκτήματα. Οι γυναίκες συχνά μειονεκτούν στην υγεία, όπως και οι τρανς και τα μη δυαδικά άτομα. Επίσης αναγνωρίζουμε ότι οι έγχρωμες γυναίκες, ιδίως οι μαύρες γυναίκες, βιώνουν σημαντικά μεγαλύτερα ποσοστά νοσηρότητας και θνησιμότητας στην εγκυμοσύνη» αναφέρει το υπηρεσιακό σημείωμα.
 

Ετικέτες - Σχετικά Θέματα