Ένα Ορθόδοξο μοναστήρι στον Αρχιπέλαγος των Εβρίδων

 

Ένας Ρουμάνος μονάχος, ο πατήρ Σεραφείμ προχώρησε στην ίδρυση ενός μοναστηριού στην Σκοτία, του πρώτου Ορθόδοξου μοναστηριού που ιδρύεται στην περιοχή, τα τελευταία χίλια χρόνια
«Νομίζω ότι ήρθε η ώρα για αυτό το ορθόδοξο μοναστήρι» δήλωσε ο πατήρ Σεραφείμ αναφερόμενος στο έργο της πρώτης ορθόδοξης μονής των τελευταίων 1000 χρόνων στο νησί Μαλ.

Το μοναστήρι είναι αφιερωμένο σε όλους τους Κέλτες Αγίους .

Ο πατέρας εξήγησε ότι «στην πρώτη χιλιετία, όταν ο Χριστιανισμός ήταν ένας δεν υπήρχε χάσμα μεταξύ Ορθοδόξων και Καθολικών, τα νησιά αυτά είχαν εκατοντάδες μοναστήρια, χιλιάδες μοναχούς και μοναχές».
Ωστόσο, πλέον μοναστική ζωή έχει εξαφανιστεί από αυτά τα μέρη: «Είμαι ο μοναδικός ορθόδοξος μοναχός σε αυτά τα μέρη»

Αναφερόμενος στις δύσκολες καιρικές συνθήκες που επικρατούν, τους κρύους και σκοτεινούς χειμώνες τονίζει:
«Είμαι σαν ένα μανιτάρι, μου αρέσει η υγρασία και το σκοτάδι. Είναι τέλειο για μένα. Με βοηθάει επίσης, γιατί έχω υποφέρει από ημικρανίες από την ηλικία των 16 ετών. Ο ήλιος είναι ο εχθρός μου επειδή ενεργοποιεί τις ημικρανίες. Επειδή βλέπω τον ήλιο κάθε έξι μήνες είναι πολύ καλός για μένα. »

Το Μαλ είναι νησί του Ηνωμένου Βασιλείου και συγκεκριμένα το τρίτο μεγαλύτερο νησί του νησιωτικού συμπλέγματος των Εβρίδων και το δεύτερο μεγαλύτερο των Εσωτερικών Εβρίδων. Είναι το τέταρτο μεγαλύτερο νησί της Σκωτίας και το έκτο μεγαλύτερο του Ηνωμένου Βασιλείου με έκταση 875 τ.χλμ. και έχει 2.800 κατοίκους (2011). Πρωτεύουσα του νησιού είναι το Tobermory («Η Κρήνη της Μαρίας» προς τιμήν του Ευαγγελισμού) με 700 κατοίκους και ανήκει διοικητικά στην περιφέρεια του Άργκαϊλ και Μπιουτ.

Πηγή