Εορτασμός της επετείου της 28ης Οκτωβρίου σε ελληνικές κοινότητες στην Αφρική

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΚΙΝΣΑΣΑΣ

Γράφει ο διευθυντής των Ελληνικών Εκπαιδευτηρίων Κινσάσας Λεργιός Γεώργιος

Με μεγαλοπρέπεια, όπως κάθε χρόνο και τηρώντας όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα προστασίας αναφορικά με την εξάπλωση του κορωνοϊού, γιορτάστηκε και φέτος στην Ελληνική Κοινότητα της Κινσάσας η Εθνική Επέτειος της 28ης Οκτωβρίου 1940.

Προηγήθηκε Δοξολογία στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου, ακολούθησε παρέλαση και Σχολική εορτή. Την εορτή τίμησαν με την παρουσία τους η Πρέσβης της Ελλάδας στην Κινσάσα κα Καλλιόπη Ντούτη, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Κινσάσας και Έξαρχος Κεντρώας Αφρικής κ.κ. Νικηφόρος, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Κινσάσας κος Γεράσιμος Ντούνης, η Υπεύθυνη των Σχολείων μας Ιατρός κα Τριανταφύλλου, όλοι οι εκπαιδευτικοί των Σχολείων και πλήθος Ομογενών. Οι μαθητές των Σχολείων μας απήγγειλαν ποιήματα και παρουσίασαν με μεγάλη επιτυχία το θεατρικό δρώμενο: “Το Ηρωικό ΟΧΙ”. Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε η Φιλόλογος Κα Ευφροσύνη Μπούρα. Στη θεατρική παράσταση, τονίστηκε ιδιαίτερα το αντιπολεμικό μήνυμα που ήθελαν να στείλουν οι μαθητές, λέγοντας ότι οι λαοί είναι φίλοι, αγαπούν την ειρήνη και αντιτίθενται σε κάθε πολεμική πρόκληση.

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ EAST LONDON – Ν. ΑΦΡΙΚΗ

Γράφει ο Ιερέας της ελληνικής Κοινότητας, π. Γεώργιος

Με ποιήματα, τραγούδια, και Εθνική Περηφάνια, το Ελληνικό Σχολειό της Ελληνικής Κοινότητος Ανατολικού Λονδίνου Νότιου Αφρικής τίμησε τους Ήρωες του 1940 !!! Η Δασκάλα του Ελληνικού Σχολείου, κ. Δέσποινα Λαμπριανίδου ευχαρίστησε μικρούς και μεγάλους που σε καιρούς δύσκολους λόγω του ιού, έδωσαν τον παρόν αλλά και την καλή τους διάθεση και παρουσία. Εμπειρία θετική βεβαία, ήταν ότι εορτάσαμε στις καινούργιες εγκαταστάσεις, στο νέο κτιριακό μας συγκρότημα. Είμαστε όλοι περήφανοι γιατί προχωράμε, με ζωντάνια και δυναμισμό. Και του χρόνου.

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΛΟΥΜΠΟΥΜΠΑΣΙ ΤΗΣ Λ. Δ. ΚΟΝΓΚΟ

Γράφει η διευθύντρια του Γυμνασίου- Λυκείου, κα Βικτωρία Γερασιμίδου

Την Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2020, τις δύο τελευταίες ώρες του ωρολογίου προγράμματος τα σχολεία της Ελληνικής Κοινότητας Λουμπουμπάσι τίμησαν την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου με έναν διαφορετικό τρόπο, προσαρμοσμένο στις έκτακτες συνθήκες που επιβάλλει η τήρηση των υγειονομικών διατάξεων και σύμφωνο με τις οδηγίες του Υπουργείου. Η γιορτή ξεκίνησε με την ανάγνωση πρακτικών του Δημοτικού και του Γυμνασίου Λυκείου για τον ορισμό Σημαιοφόρων και Παραστατών. Ακολούθησε η Παράδοση της Σημαίας στη μαθήτρια του Λυκείου Γεωργία – Μαρία Κουτουλάκη από το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου κ. Νικόλαο Τσάβαλο που τίμησε με την παρουσία του την γιορτή μας.

Στη συνέχεια, τα μικρά νήπια μας παρουσίασαν όμορφα, ηρωικά τραγούδια του έπους του 40 και πρόσφεραν με τον αυθορμητισμό τους χαμόγελα και ευχάριστη διάθεση. Τη σκυτάλη πήρε το Δημοτικό, του οποίου οι μαθητές απήγγειλαν ποιήματα και τραγούδησαν επετειακά τραγούδια. Οι μαθητές της Ε ́και ΣΤ ́Τάξης με εξαιρετικό τρόπο ανέβασαν ένα μικρό θεατρικό με τίτλο: «Να δω τον Χίτλερ μια φορά» στέλνοντας το δικό τους αντιπολεμικό μήνυμα. Το Γυμνάσιο – Λύκειο παρουσίασε αφιέρωμα στην επέτειο του ΟΧΙ και αποδόθηκε η τιμή που πρέπει στην ηρωική Αντίσταση του 1940 με αναφορά στα ιστορικά γεγονότα και προβολή εγκεκριμένου οπτικοακουστικού υλικού. Τέλος, απονεμήθηκαν οι έπαινοι στους μαθητές και τις μαθήτριες για την επίδοσή τους κατά το σχολικό έτος 2019 –2020. Μπορεί η πανδημία να μας ανάγκασε να γιορτάσουμε τη φετινή επέτειο με έναν πιο λιτό τρόπο, ωστόσο δεν εμπόδισε το βροντερό μήνυμα του 1940 διαποτισμένο από τις αξίες της ελευθερίας, της αξιοπρέπειας και της εθνικής ομοψυχίας να καταγραφεί βαθιά στο μυαλό και την ψυχή μας, θυμίζοντάς μας τους ανεξίτηλους αγώνες για ελευθερία και το ηρωικό παρελθόν από το οποίο δεν παύουμε να εμπνεόμαστε.

Ευχαριστούμε θερμά όλους τους μαθητές μας και τις εκπαιδευτικού , κ Κρούσκου Αικατερίνη, κ. Σεργάκη Αικατερίνη, κ. Λέφα Αλεξάνδρα, κ. Μπακούση Ελένη, κ. Κωτσορίδη Αγγελική που με συνεργατικότητα και μεράκι παρουσίασαν και πάλι μία εξαιρετική γιορτή.

Ζήτω η Ελλάδα! Ζήτω το Έθνος!

Ετικέτες - Σχετικά Θέματα