ΜΗΝΥΜΑ ΔΡ. ΟΛΓΑΣ ΣΑΡΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΗΣ 1ΗΣ ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1955 – ΚΥΠΡΟΣ

SAE

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΠΟΔΗΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ (ΣΑΕ)

WORLD COUNCIL OF HELLENES ABROAD (SAE)

Δρ. Όλγα Σαραντοπούλου

Γραμματέας

Βιέννη, 1.04.2014

ΜΗΝΥΜΑ ΔΡ. ΟΛΓΑΣ ΣΑΡΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ

ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΗΣ 1ΗΣ ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1955 – ΚΥΠΡΟΣ

 

Η 1η Απριλίου 1955 είναι Επέτειος Μνήμης και Τιμής στους ανθρώπους εκείνους που η ιστορία σήμερα αναγνωρίζει ως Hρωες, σηματοδοτώντας την ημέρα έναρξης του Απελευθερωτικού Αγώνα του Κυπριακού Λαού ενάντια στην αγγλική κατοχή με στόχο την πολυπόθητη Ένωση με την μητέρα Ελλάδα. Ολόκληρος ο Ελληνισμός αναγνωρίζει και τιμά το μεγαλείο του Αγώνα και τη θυσία των Ηρώων της Εθνικής Οργάνωσης Κυπρίων Αγωνιστών Ε.Ο.Κ.Α, που άνοιξε το δρόμο για την ανεξαρτησία της Κύπρου.

Πενήντα-εννέα χρόνια μετά, οι Κύπριοι Hρωες όπως ο Γρηγόρης Αυξεντίου, ο Κυριάκος Μάτσης, ο Μάρκος Δράκος, ο Μιχαλάκης Καραολής, ο Ευαγόρας Παλληκαρίδη,ς ο Ιάκωβος Πατάτσος, και τόσα άλλα παλλικάρια της Κύπρου  αποτελούν πολύτιμο κομμάτι της λαμπρής, πολύχρονης πορείας της Μεγαλονήσου, γράφοντας έτσι την δική τους σελίδα στην μακραίωνη ιστορία του Ελληνισμού.

Η Κύπρος σήμερα και έχοντας διανύσει μια δύσκολη πορεία μέχρι την ένταξή της στην ευρωπαϊκή οικογένεια το 2004, αντιμετωπίζει ακόμη το διεθνές εγκλημα της παράνομης εισβολής και κατοχής του περιπου 40% του εδάφους της από την γείτονα χώρα Τουρκία.

Ο Λαός της όμως μαζί με σύσσωμο τον Ελληνισμό όπου γης αγωνίζεται για την δικαίωση, μια δικαίωση που θα έρθει με την επίτευξη μιας δίκαιης, λειτουργικής και βιώσιμης λύσης που θα τερματίζει την κατοχή και τον εποικισμό, θα επανενώσει το έδαφος, το λαό, την οικονομία και τους θεσμούς. Θα διασφαλίζει το δικαίωμα της επιστροφής των προσφύγων και όλα τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα όλων των νομίμων πολιτών της σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών περί Κύπρου, τις αρχές και τίς αξίες του Διεθνούς Δικαίου.

Οι οικονομικές εξελίξεις στον ευρωπαϊκό χώρο που οδήγησαν και σε ανατροπές στο πολιτικό γίγνεσθαι, προσθέτουν μια ακόμη πρόκληση, την οποία αντιμετωπίζουν η Ελλάδα με την Κύπρο.

Και σε τούτη την εξαιρετικά δυσχερή συγκυρία, ο Ελληνισμός όπου γής, κάθε πολίτης της Ελλάδας και της Κύπρου, οι πολιτικές δυνάμεις από κάθε πλευρά έχουν χρέος να προστατεύσουν την εθνική κυριαρχία και οικονομική ανεξαρτησία της Κύπρου.

Η 1η Απριλίου και η θυσία των νέων Ηρώων της Κύπρου,  αποτελούν την αφετηρία, εφαλτήριο της δύναμής μας να αγωνιστούμε και να επιτύχουμε την δικαίωση που τόσα χρόνια προσμένει ο Λαός της..