ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΕΙΣ – ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το Σάββατο 20 Απριλίου 2013 στην αίθουσα «Μελίνα Μερκούρη» στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας (Σ.Ε.Φ.),πραγματοποιήθηκε η ημερίδα με θέμα «ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΕΙΣ: Δωρεά ή αφαίρεση ζωής;» που διοργάνωσε η Εστία Πατερικών Μελετών και η Ενωμένη Ρωμηοσύνη, υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Γλυφάδας.
Η Ημερίδα ξεκίνησε λίγο μετά τις 4:00 το απόγευμα και ολοκληρώθηκε περί τις 10:00 το βράδυ με μεγάλη συμμετοχή κόσμου (η αίθουσα «Μελίνα Μερκούρη» ήταν καθόλη τη διάρκεια κατάμεστη, αλλά και πλήθος κόσμου παρακολούθησε με αμείωτο ενδιαφέρον την Ημερίδα από τη Διαδικτυακή Τηλεόραση της Πειραϊκής Εκκλησίας και την ιστοσελίδα της Ενωμένης Ρωμηοσύνης). Οι παριστάμενοι στην αίθουσα υποδέχονταν θερμά τους εισηγητές και τις θέσεις που αυτοί ανέπτυξαν στις ομιλίες τους.

Την έναρξη της Ημερίδας πραγματοποίησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ.κ. ΣΕΡΑΦΕΙΜ ο οποίος και σύντομα παρουσίασε τη θέση της Εκκλησίας σε σχέση με τον πρόσφατο νόμο περί μεταμοσχεύσεων. Ακολούθησε η “Χορωδία Εν Ψαλτηρίω” ψάλλοντας επίκαιρα τροπάρια. Την Ημερίδα χαιρέτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γλυφάδος κ.κ. ΠΑΥΛΟΣ, η κ. Καπετάνιου Αγγελική ως εκπρόσωπος της Ενωμένης Ρωμηοσύνης και εκπρόσωπος του ΙΝΚΑ Πειραιά, ενώ μεταξύ των εισηγήσεων υπήρξε και χαιρετισμός υπό του κου Αθανασίου Αβραμίδη, Καρδιολόγου, Καθηγητή Παθολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών.
Κατόπιν οι εισηγητές έλαβαν τη θέση τους στο βήμα και πραγματοποίησαν τις εισηγήσεις τους σύμφωνα με το πρόγραμμα. 

Εισηγήσεις παρουσίασαν οι: π. Ιωάννης Κοκάκης, Ιατρός Ογκολόγος με θέμα “Μεταμοσχεύσεις:ένα θετικό βήμα ή ένας επιστημονικός καιάδας;”, διδα Κίκιλη, κόρη του κ. Παναγιώτη Κίκιλη, Ιατρού Νεφρολόγου, Διευθυντή της  μονάδας αιμοκάθαρσης νοσοκομείου Καλύμνου με θέμα “Η θετική πλευρά των μεταμοσχεύσεων”, κ. Εμμανουήλ Παναγόπουλος, FACS, Αμ. Επ. Καθηγητής Χειρ/κής, τ. Συν/τής Δ/ντής Χειρ/κής Κλινικής – Νοσοκομείο Άγιος Σάββας με θέμα “Διασώζεται σήμερα ο εγκεφαλικός θάνατος;”, κ. Κωνσταντίνος Καρακατσάνης, καθηγητής Πυρηνικής Ιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με θέμα “Ο εγκεφαλικός θάνατος και οι μεταμοσχεύσεις ανθρωπίνων οργάνων΄΄, π. Ιωάννης Φωτόπουλος, Νομικός-Θεολόγος με θέμα “Μεταμοσχεύσεις: θέσεις και αντιθέσεις”, κ. Χαράλαμπος Άνδραλης, Δικηγόρος, με θέμα “Εικαζόμενη συναίνεση από Νομική άποψη” και ο π. Κωνσταντίνος Στρατηγόπουλος, Δρ. Θεολογίας-Δρ. Οικονομικών με θέμα “Πλάνες και ψεύδη γύρω από το θέμα των μεταμοσχεύσεων, Θεολογική προσέγγιση”. Ακολούθησε συζήτηση και ανάγνωση των πορισμάτων της Ημερίδα από τον π. Βασίλειο Κοκολάκη.

Κατόπιν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ.κ. Σεραφείμ έκλεισε την Ημερίδα ψάλλοντας μαζί με τους παριστάμενους τον Εθνικό Ύμνο.
Σύντομα η ημερίδα θα είναι διαθέσιμη και σε βίντεο ώστε να την παρακολουθήσουν και όσοι δεν είχαν την ευκαιρία να παρευρεθούν ή να την παρακολουθήσουν ζωντανά μέσα από το Διαδίκτυο.

ΗΜΕΡΙΔΑ