ΒΑΛΤΕ ΤΟ ΤΑΧΙΝΙ ΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΑΣ*

Ταχίνι, σημαίνει πολτὸς σησαμιοῦ. Ὁ ἀλεσμένος φυσικὸς πολτὸς ἀπὸ ἀποφλοιωμένους καὶ ξηροὺς σησαμόσπορους στὴ Μεσόγειο παρασκευάζεται μὲ ὠμὸ σουσάμι, ἐνῷ στὴν Ἀνατολὴ μὲ καβουρδισμένο σουσάμι καὶ ἔχει ἐντελῶς διαφορετικὴ γεύση.

Βέβαια, μπορεῖ νὰ εἶναι πιὸ νόστιμο καβουρδισμένο, ἀλλὰ ὠμὸ εἶναι πιὸ ὑγιεινό, ἐπειδὴ διατηροῦνται τὰ θρεπτικὰ συστατικὰ καὶ δὲν ἀλλάζει ἡ χημικὴ δομὴ τῶν λιπαρῶν του.

Τὸ ταχίνι περιέχει πολλὲς βιταμίνες καὶ πρωτεΐνες καὶ βρίσκεται ψηλὰ στὴ λίστα μὲ τὶς πιὸ θρεπτικὲς καὶ γεμάτες σὲ ἐνέργεια τροφές. Εἶναι μία βόμβα πρωτεΐνης (20% περίπου) καὶ ἀκόρεστων λιπαρῶν καὶ συνεισφέρουν στὴν ὑγεία πολλῶν ὀργάνων, ὅπως τὸ συκώτι καὶ τὰ νεφρά.

Ἀποτελεῖ ἰδανικὸ ὑποκατάστατο τῶν ζωικῶν πρωτεϊνῶν, ἰδιαιτέρα σὲ περιόδους νηστείας, ἀφοῦ περιέχει σημαντικὴ ποσότητα φυτικῶν πρωτεϊνῶν ὑψηλῆς, ὅμως, βιολογικῆς ἀξίας, ποὺ δροῦν ἀναζωογονητικὰ καὶ ἀντιγηραντικὰ γιὰ τὸν ὀργανισμό.

 

Πηγή: Meacolpa

 

*ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ‘Ἐρῶ’ , Η΄ ΤΕΥΧΟΣ, ΙΟΥΛ.-ΣΕΠ. 2011