Γρίβας Κων/νος: Μέση Ανατολή – Ισραήλ – Το Ισραήλ έχει χάσει τον έλεγχο της κατάστασης

Για την ικανότητα του Ισραήλ να αντιμετωπίσει τις πέντε δυνάμεις του “Άξονα της Αντίστασης” με ή χωρίς τη βοήθεια των Ηνωμένων Πολιτειών μίλησε ο καθηγητής Κωνσταντίνος Γρίβας. Ο κ. Γρίβας εκφράζει αμφιβολίες για την ικανότητα του Ισραήλ να διαχειριστεί μια παρατεταμένη σύγκρουση, επισημαίνοντας τις βαρύτατες απώλειες σε αμάχους και τη δυσκολία του να ελέγξει την κατάσταση. 
 
Συνεχίζει αναφέροντας το ιστορικό πλαίσιο της πρώτης δράσης των ειδικών δυνάμεων του Ισραήλ, τονίζοντας ότι η χώρα έχει προκαλέσει μεγάλες απώλειες σε αμάχους, κάτι που θεωρεί ανήκουστο για τα δεδομένα της. Αυτό, κατά τη γνώμη του, έχει οδηγήσει σε αποσάθρωση της ισραηλινής κοινωνίας και δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στο εσωτερικό της χώρας. 
 
Επιπλέον, ο κ. Γρίβας αναφέρεται στην έλλειψη μακρόπνοου σχεδιασμού από το Ισραήλ, κάτι που θεωρεί πρόβλημα σε επίπεδο υψηλής στρατηγικής. Θεωρεί ότι η χώρα έχει εγκλωβιστεί σε μια γεωπολιτική παγίδα που την απομονώνει διεθνώς και δημιουργεί μεγάλο μίσος τόσο στο εσωτερικό όσο και στην παγκόσμια κοινότητα. 
 
Ο κ. Γρίβας επισημαίνει ότι η Χαμάς και οι άλλες δυνάμεις που πολεμούν το Ισραήλ δεν αποτελούν υπαρξιακή απειλή για τη χώρα, παρά τη ρητορική της κυβέρνησης Νετανιάχου. 
 
Ωστόσο, ούτε το Ισραήλ μπορεί να καταστρέψει αυτές τις δυνάμεις, δημιουργώντας έτσι τον κίνδυνο παρατεταμένου πολέμου και στρατηγικής κόπωσης. Η συζήτηση καταλήγει ότι μια ειρηνευτική διαδικασία θα ήταν προς το συμφέρον της ανθρωπότητας, και θεωρεί ότι η Κίνα, ως εξαιρετικός διαμεσολαβητής, θα μπορούσε να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη σταθεροποίηση της κατάστασης. Παρόλα αυτά, ο κ. Γρίβας εκφράζει αμφιβολίες για τη διάθεση του Ισραήλ να εμπλακεί σε μια τέτοια διαδικασία. 
 
Τέλος, τίθεται το ερώτημα αν υπάρχει ενδεχόμενος αφανισμός του κράτους του Ισραήλ σε βάθος χρόνου. Ο κ. Γρίβας επισημαίνει ότι αν η σύγκρουση συνεχιστεί ατέρμονα, αυτό μπορεί να έχει σοβαρές πολιτικές και διπλωματικές επιπτώσεις για το Ισραήλ, κάτι που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με τη χρήση στρατιωτικής ισχύος.