Το μοναστήρι είναι ανδρικό και είναι αφιερωμένο στην Παναγία. Αφορμή για το κτίσιμο της Μονής, όπως διασώζει η παράδοση είναι η εύρεση της εικόνας με τη μορφή της Υπεραγίας Θεοτόκου. Το όνομα της μονής φημολογείται πως το πήρε επειδή τα πρώτα κτίσματα αποτελούσαν ένα φυσικό οχυρό-κάστρο και χρησίμευε (μαζί με το Αγγελόκαστρο στην γειτονική Κρήνη) ως προμαχώνας της τότε κατοικημένης περιοχής.
Η Μονή της Υ.Θ Παλαιοκαστρίτσας απέχει 26 χλμ Β.Δ απ’ την πόλη της Κέρκυρας και είναι κτισμένη στον υψηλότερο λόφο στην δεξιά πλευρά του κόλπου της Παλαιοκαστρίτσας.
Το οίκημα είναι βυζαντινό και χρονολογείται από το 1228, ενώ τα κελιά των μοναχών κι η αυλή με τις καμάρες κτίστηκαν τον 18 αι. Επίσης στο εσωτερικό της Μονής υπάρχει ένα παραδοσιακό ελαιοτριβείο.
Το μοναστήρι διαθέτει ένα μικρό μουσείο με βυζαντινές-μεταβυζαντινές εικόνες (κρητικής τεχνοτροπίας 15-18 αι). Φημισμένη είναι η εικόνα της Κοιμήσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου του Εμμ. Λαμπράδου (16-17 αι.), όπως και η Παναγία στον τύπο Σκοπιώτισσας ζωγραφισμένη σε δέρμα βοός, χρονολογίας 1494.
Ακόμα στο μουσείο βρίσκεται μια συλλογή από ιερά άμφια, ιερά βιβλία, καθώς και θρησκευτικά κειμήλια και σκεύη. Εντύπωση κάνει η διατήρηση και η φύλαξη σε μια προθήκη, οστά κύτους, συγκεκριμένα φάλαινας.
Το μοναστήρι αποτελεί πόλο έλξης και τουριστικό προορισμό εξαιτίας της απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς, που το περιβάλλει. Κτισμένο στην κορυφή καταπράσινης (από ελιές και κυπαρίσσια) απόκρυμνης χερσονήσου με τη συναρπαστική θέα του Ιονίου πελάγους, που δύσκολα θα αφήσει ασυγκίνητο τον επισκέπτη.
Η Ιερά Μονή πανηγυρίζει στις 15 Αυγούστου, εορτή της Κοιμήσεως Υ.Θ, καθώς και της Ζωοδόχου Πηγής Διακαινησίμου, την εβδομάδα μετά το Πάσχα.
Η Μονή έχει εκδόσει δυο βιβλία : ” Το μοναστήρι της Παλαιοκαστρίτσας – Ιστορική Περιήγηση” (συγγρ. Καρύδης Σπύρος, έτος εκδ. 2002) και το ” Η βιβλιοθήκη της Μονής Παλ/τσης Κέρκυρας” (συγγρ. Καρύδης Σπύρος & Τζιβάρα Παναγιώτα, έτος εκδ. 2001)
https://monastiria.wordpress.com/
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ : ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ 18/9/2014