Τηλεοπτικό «μαύρο» στην ενημέρωση

Τα πανελλαδικά κανάλια των δημόσιων συχνοτήτων απέχουν από την πληροφόρηση των πολιτών για τις πυρκαγιές

Ο Ελληνας πολίτης έχει καθημερινά επτά τηλεοπτικές επιλογές για την ενημέρωσή του (Mega, ΣΚΑΪ, AΝΤ1, Star, Alpha, Open και το δημόσιο ΕΡΤnews). Εχει; Η απάντηση είναι «όχι».

  • Από τον Βασίλη Γαλούπη

Χθες, για μια ακόμα μία ημέρα, καιγόταν η χώρα. Φωτιές ξεσπούσαν κάθε ώρα στην Αλεξανδρούπολη, στη Φυλή, στον Ασπρόπυργο, στη Βοιωτία, στην Αρκαδία, στα Φάρσαλα κ.α. Ανθρώπινες ζωές χάθηκαν, δασικές εκτάσεις καταστράφηκαν, περιουσίες έγιναν στάχτη.

Τα κανάλια, όμως, δεν διέκοψαν καν τις επαναλήψεις από τα σίριαλ 30ετίας με τα οποία «γεμίζουν» ανέξοδα το πρόγραμμά τους. Εκτακτα δελτία δεν υπήρξαν. Κι ας πέθαιναν άνθρωποι κι ας καιγόταν ο τόπος όλος. Οποιος περίμενε να ενημερωθεί από τους τηλεοπτικούς σταθμούς για τις πυρκαγιές, για τις εκκενώσεις σε δεκάδες περιοχές και τα ολέθρια αποτελέσματα έμεινε στο σκοτάδι.

Οταν εξαργυρώθηκαν από το κράτος οι δημόσιες τηλεοπτικές άδειες με τον περιβόητο διαγωνισμό, ο ενημερωτικός χαρακτήρας των πανελλαδικής εμβέλειας καναλιών περιορίστηκε σε τρία «τακτικά» δελτία ειδήσεων με συνολική διάρκεια 90 λεπτών. Η «έκτακτη ενημέρωση» για σοβαρά θέματα που απασχολούν το σύνολο των πολιτών δεν προβλέφθηκε καν.

Τυπικά, τα κανάλια είναι σωστά απέναντι στον νόμο, δεν έχουν υποχρέωση για έκτακτα ενημερωτικά δελτία όταν κυριολεκτικά ο τόπος καίγεται. Ουσιαστικά, η Ελλάδα έχει προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα κι από την ενημέρωση τύπου Πιονγιάνγκ. Στη Β. Κορέα, άλλωστε, δεν υπάρχουν ιδιωτικά κανάλια που όλα μαζί να ακολουθούν την ίδια τακτική σαν καρτέλ συσκότισης. Το ΕΣΡ κοιμάται, ως συνήθως, και η ΕΣΗΕΑ βγάζει μόνο συντεχνιακές ανακοινώσεις.

Το φετινό καλοκαίρι αποτελεί μια συνέχεια ακόμα χειρότερη κι απ’ αυτήν του 2021. Τότε -για πρώτη φορά- η συντριπτική πλειονότητα των καναλιών αποφάσισε να ρίξει «μαύρο» στην ενημέρωση για τις μεγάλες πυρκαγιές, κάνοντας επίθεση σε όσα κανάλια «έσπαγαν» το μπλακάουτ. Το φετινό «μαύρο» είναι καθολικό.

Τα social media «πνίγονται» ξανά αυτές τις μέρες από μηνύματα οργής, που είχαν ξεκινήσει από τη φωτιά της Ρόδου. Ο κόσμος διαμαρτύρεται ότι δεν έχει εικόνα από τα μέτωπα που μπορεί να είναι κοντά του ή να μένουν συγγενείς του, ότι γίνονται δεκάδες εκκενώσεις περιοχών με μόνη «ενημέρωση» ένα μήνυμα στο 112, ότι δεν είναι πληροφορημένος για απειλές, όπως οι «μαζικές» πυρκαγιές. Τα κανάλια, όμως, δεν δείχνουν να πολυνοιάζονται.

Η τηλεθέασή τους και η διαφήμισή τους, άλλωστε, δεν εξαρτώνται από την -έτσι κι αλλιώς κατευθυνόμενη- ενημέρωση, αλλά από σόου της κακιάς ώρας ή επαναλήψεις σίριαλ. Και οι κάμποσες λίστες «αλά Πέτσα», με όση σιωπή «εξαγοράζουν», αποδεικνύονται τα τελευταία χρόνια πιο χρήσιμες από όποια απόπειρα πληροφόρησης των πολιτών.

Θα μπορούσε να σώσει τα προσχήματα η κυβερνητική ΕΡΤ; Ισως. Προτιμά, όμως, τα ντοκιμαντέρ για τα προβλήματα της Τυνησίας ή της κυκλικής οικονομίας, και κάπου ενδιάμεσα, έτσι, για να «σπάει» τη μονοτονία, βγάζει την υποχρέωση, κάνοντας και μια δυο συνδέσεις για τα μέτωπα της φωτιάς.

NewsBreak