Με νέα επικοινωνιακά πυροτεχνήματα για μαζική συμμετοχή του συνόλου του Τουρκικού στόλου επανέρχονται οι γείτονες ενόψει της ναυτικής άσκησης «Deniz Kurdu 2021», του «Θαλασσόλυκου», όπως μεταφράζεται. Όπως είχαν κάνει και τον περασμένο Μάρτιο πριν αρχίσει η «Γαλάζια Πατρίδα» (MaviVatan 2021) έτσι και τώρα οι Τούρκοι επιτελείς σπεύδουν να προαναγγείλουν την πιο «μεγάλη άσκηση» του ναυτικού τους σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.
Τελικά τότε η «Γαλάζια Πατρίδα» αποδείχθηκε μια ακόμη Τουρκική «φούσκα» αφού τόσο ο αριθμός των Μονάδων που έλαβαν μέρος στην άσκηση όσο και οι περιοχές στις οποίες κινήθηκαν τα πλοία του Deniz Kuvvetleri σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνονταν στους ισχυρισμούς των Τούρκων επιτελών αλλά και του ίδιου του Ταγίπ Ερντογάν περί ναυτικής κυριαρχίας και προβολής ισχύος.
Στην «Deniz Kurdu 2021» οι Τούρκοι προαναγγέλουν τη συμμετοχή 123 πολεμικών πλοίων, προσμετρώντας πιθανότατα ακόμα και τις «λάντζες» που μεταφέρουν το προσωπικό στους ναυστάθμους. Κάνουν λόγο για 43 αεροσκάφη, 14 UAV και 28 ελικόπτερα, μόνο που η εικόνα που παρουσιάζουν τους τελευταίους μήνες στον αέρα και ειδικά στις πτήσεις μαχητικών απέχει μακράν. Αφού η Τουρκική αεροπορία ελάχιστες φορές έχει καταφέρει να απογειώσει την ίδια μέρα μεγάλο αριθμό μαχητικών σε αντίθεση με τη HAF η οποία συχνά ξεπερνά ακόμα και τις 120 απογειώσεις.
Όμως ιδιαίτερη σημασία έχουν και οι θαλάσσιες περιοχές τις οποίες έχει δεσμεύσει το Τουρκικό πολεμικό ναυτικό για την «Deniz Kurdu 2021». Σχεδόν όλες οι navtex αφορούν ασκήσεις κοντά στα παράλια της Μικράς Ασίας από τον κόλπο Ξηρού στα βόρεια, την περιοχή της Σμύρνης και κοντά στο ναύσταθμο του Aksaz. Η μοναδική «επιθετική» ναυτική οδηγία έως τώρα αφορά άσκηση ανατολικά της Ρόδου σε διεθνή ύδατα στα 12 νμ μίλια από τις Ελληνικές ακτές.
Η Τουρκική άσκηση άρχισε χθές 25 Μαΐου και θα ολοκληρωθεί στις 6 Ιουνίου. Όμως στην πράξη σχεδόν ποτέ οι γείτονες δεν διαθέτουν πλοία στη θάλασσα δύο εβδομάδες.
Αμέσως μετά τον Τουρκικό «Θαλασσόλυκο» το Αιγαίο θα «χτυπηθεί» από την «ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ 2021». Την μεγαλύτερη άσκηση του Πολεμικού Ναυτικού με το σύνολο του Στόλου εν πλω. Θα είναι η απάντηση στα επικοινωνιακά «πυροτεχνήματα» των γειτόνων με όλα τα πλοία επιφανείας και υποβρύχια να αναπτύσσονται και να εκπαιδεύονται σε όλο το Αιγαίο και σε όλα τα σενάρια ναυτικού πολέμου.
Όμως το Πολεμικό Ναυτικό δεν περιμένει τις μεγάλες ασκήσεις δύο φορές το χρόνο για να καταδείξει την επιχειρησιακή του ετοιμότητα αφού και τους 12 μήνες οι ασκήσεις και συνεκπαιδεύσεις διαδέχονται η μια την άλλη παρά το γεγονός ότι οι πολλές από τις Μονάδες του είναι «φορτωμένες» με δεκαετίες συνεχούς παρουσίας στο Αρχιπέλαγος και γενικότερα στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ενδεικτική η τελευταία άσκηση «ΛΟΓΧΗ» η οποία περιείχε μεταξύ άλλων και την εντυπωσιακή βύθιση του παροπλισμένου ρυμουλκού «ΠΕΡΣΕΑΣ» έπειτα από καταιγισμό σφοδρών πυρών από τα πλοία που έλαβαν μέρος. Ειδικά οι βολές από τις φρεγάτες με τα πυροβόλα 5 ιντσών των ΜΕΚΟ και τα OTO MELARA 76/62 των S χαρακτηρίστηκαν από την εντυπωσιακή τους ακρίβεια.