Πρόεδρος Σκοπίων: Ναι, υπάρχει σλαβομακεδονική μειονότητα στη Βουλγαρία

Στις διμερείς σχέσεις μεταξύ Βουλγαρίας και “Βόρειας Μακεδονίας” και στις προσπάθειες επίλυσης των ανοιχτών ζητημάτων απαιτείται εποικοδομητική διάθεση και «η ύπαρξη (σλαβο)μακεδονικής μειονότητας στη Βουλγαρία είναι γεγονός, το οποίο επιβεβαιώνει και το Στρασβούργο», σύμφωνα με τη θέση του προέδρου της “Βόρειας Μακεδονίας”, Στέβο Πενταρόφσκι, γράφει το βουλγαρικό πρακτορείο ειδήσεων.

Η θέση του προέδρου, είναι απάντηση σε έρευνα του κρατικού πρακτορείου ειδήσεων της “Βόρειας Μακεδονίας” για σχόλιο του Πενταρόφσκι σχετικά με την αντίδραση του Υπουργείου Εξωτερικών της Βουλγαρίας, το οποίο κάλεσε χθες τον έκτακτο και πληρεξούσιο πρέσβη της Δημοκρατίας της “Βόρειας Μακεδονίας” σε συνάντηση στη Σόφια «με αφορμή πρόσφατα δημόσια σχόλια πολιτικών από τη γειτονική χώρα και ψευδείς δηλώσεις που διαδόθηκαν από αυτούς σχετικά με τη Βουλγαρία».

«Σε σχέση με την ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας, σας ενημερώνουμε ότι η θέση του Προέδρου Πενταρόσκι, τόσο στο παρελθόν όσο και τώρα, είναι ότι απαιτείται εποικοδομητικό κλίμα στις διμερείς σχέσεις για την επίλυση ανοιχτών ζητημάτων, δεδομένου ότι και η χώρα μας ισχυρίζεται ότι είναι μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου μαζί με τη γειτονική Βουλγαρία θα στοχεύει σε ακόμη μεγαλύτερη συνεργασία…

Όσον αφορά τα σχόλια που αναφέρονται στην ύπαρξη (σλαβο)μακεδονικής μειονότητας στη Βουλγαρία, αυτό είναι γεγονός και επιβεβαιώνεται από τις αποφάσεις στο δικαστήριο του Στρασβούργου», ανέφερε το μήνυμα από το γραφείο του Πενταρόφσκι, σύμφωνα με το MIA.

Η ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών της Βουλγαρίας, η οποία αναφέρει επίσης ότι «το Υπουργείο Εξωτερικών αντιτίθεται κατηγορηματικά στην προσπάθεια περαιτέρω εμπλοκής της Βουλγαρίας και των διμερών μας σχέσεων στην εσωτερική πολιτική συζήτηση στη Δημοκρατία της “Βόρειας Μακεδονίας”, μεταξύ άλλων στο πλαίσιο της τρέχουσας προεκλογικής εκστρατείας », έχει δοθεί ευρεία δημοσιότητα από τα ΜΜΕ της χώρας.

Την Πέμπτη, ο Πενταρόφσκι σχολίασε επίσης ότι «τη Διεθνή Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η Επιτροπή του ΟΗΕ για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων κάλεσε τη Βουλγαρία να εγγυηθεί τα δικαιώματα της (σλαβο)μακεδονικής εθνικής κοινότητας».

«Στην έκθεση για τη Βουλγαρία, η επιτροπή συνέστησε στη χώρα να εξετάσει όλους τους δυνατούς τρόπους για να εγγυηθεί τα ανθρώπινα δικαιώματα των μελών μειονοτικών εθνοτικών κοινοτήτων, συμπεριλαμβανομένων των εθνοτικών ομάδων των Σλαβομακεδόνων και των Πομάκων, και να εφαρμόσει τις σχετικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σχετικά με το δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης και του συνεταιρίζεσθαι.

Η Επιτροπή σημειώνει την εξήγηση που δόθηκε από την αντιπροσωπεία του κράτους μέλους ότι οι πολίτες του έχουν δικαίωμα αυτοδιάθεσης, συμπεριλαμβανομένων των Σλαβομακεδόνων και των Πομάκων, αλλά εξακολουθεί να ανησυχεί για τις αναφορές ότι σε μέλη της σλαβομακεδονικής μειονότητας αρνήθηκαν την ελεύθερη άσκηση του δικαιώματος της ελεύθερης συνάθροισης και του συνεταιρίζεσθαι», είπε ο Πενταρόφσκι, σύμφωνα με το MIA.

Οι εκλογές στα Σκόπια

Στις 24 Απριλίου θα διεξαχθεί ο πρώτος γύρος των προεδρικών εκλογών στα Σκόπια και στις 8 Μαΐου – οι βουλευτικές εκλογές και ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών.

 Η ψηφοφορία είναι κλειδί για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της χώρας, η οποία περνάει από την ένταξη των Βουλγάρων στο Σύνταγμα, αλλά οι συμμετέχοντες στην εκλογική κούρσα δεν σταματούν να επιτίθενται στη Βουλγαρία.

Πριν από λίγες ημέρες, ο υποστηριζόμενος από το SDSM υποψήφιος πρόεδρος, Στέβο Πενταρόφσκι, σχολίασε ότι η Βουλγαρία «κακομεταχειρίζεται τη σλαβομακεδονική μειονότητα» εδώ και δεκαετίες.

Ο κύριος αντίπαλός του στην προεκλογική εκστρατεία – από το φιλορωσικό VMRO-DPMNE, η Γκιορντάνα Σιλιανόφσκα, η οποία συνηγόρησε επίσης στην αντιβουλγαρική εκστρατεία του κόμματός της, ανακοινώνοντας ότι με την υπογραφή της Συνθήκης Φιλίας και Καλής γειτονίας με τη Βουλγαρία, η κυβέρνηση της “Βόρειας Μακεδονίας” είχε προκαλέσει μεγάλη ζημιά στο κράτος.

Επέκρινε το αίτημα της Σόφιας να συμπεριληφθεί η βουλγαρική μειονότητα στο σύνταγμα της πΓΔΜ, λέγοντας ότι οι Βούλγαροι προστατεύονται ήδη στο μειονοτικό τμήμα του συντάγματος της πΓΔΜ. 

Η ένταξη της βουλγαρικής μειονότητας είναι ένα από τα κύρια εμπόδια που αντιμετωπίζουν τα Σκόπια στον δρόμο για την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ).

Το VMRO-DPMNE μπλόκαρε στο κοινοβούλιο τις συνταγματικές αλλαγές που υποτίθεται ότι άνοιγαν τον δρόμο της Βόρειας Μακεδονίας προς την ΕΕ, με το κόμμα να ισχυρίζεται ότι θα μπορούσε να διαπραγματευτεί καλύτερους όρους.

echedoros