Tι θαυμαστό ζωάκι είναι αυτή η μέλισσα! Από τους παλαιότερους κατοίκους της Γης, καταφέρνει μέχρι σήμερα να τρέφει γη και ανθρώπους, να διατηρεί την ισορροπία της φύσης, ακόμα και να μεταμορφώνει τις ζωές κάποιων ανθρώπων. Ένας από αυτούς είναι ο Δημήτρης Χασάπης, ο οποίος ζούσε στην Αθήνα και έκανε καριέρα στο Χρηματιστήριο. Παντρεμένος με κόρη μελισσοκόμου, απαντούσε με σιγουριά σε όσους τον προέτρεπαν χαριτολογώντας να ασχοληθεί με τα μελίσσια: «Εγώ μελισσοκόμος; Ποτέ!» Πριν από κάμποσα χρόνια, γύρω στο 2009, σε ένα ταξίδι στην ιδιαίτερη πατρίδα του, τη Λήμνο, βοήθησε έναν γηραιό ιερέα, φίλο του πατέρα του, που αρρώστησε. Μελίσσια είχε ο ιερέας και γι’ αυτά ήθελε τη βοήθειά του. Αυτό ήταν, ερωτεύτηκε τον μαγικό κόσμο των μελισσών! Λίγα χρόνια αργότερα παίρνει τη μεγάλη απόφαση. Επιστρέφει μόνιμα στο ακριτικό νησί και αρχίζει να εργάζεται ως μελισσοκόμος. Ξεκίνησε με 10 μελίσσια και έχει φτάσει πλέον τα 200. «Πρέπει να αγαπάς πολύ αυτό που κάνεις, να αγαπάς πολύ τη φύση και τη μέλισσα, για να δεχτείς να εργάζεσαι κάποιες περιόδους από την ώρα που θα ανοίξεις τα μάτια σου μέχρι το βράδυ που θα ξαπλώσεις. Όλες αυτές τις ώρες, δε, μπορεί να μην έχεις μιλήσει με άνθρωπο», λέει ο Δημήτρης.
Στις αρχές του 2011 ίδρυσε την ατομική επιχείρηση μελισσοκομίας Honey Hasapis στη γενέτειρά του, τον Μούδρο της Λήμνου. Από την αρχή της λειτουργίας της φροντίζει σχεδόν υποχονδριακά να τηρήσει σωστά όλα τα αυστηρά κριτήρια παραγωγής και ελέγχου του μελιού. Το συσκευάζει στο ιδιόκτητο εργαστήριό του, το οποίο είναι πιστοποιημένο με HACCP, και φυσικά λειτουργεί με άδεια από τον φορέα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και με τον ανάλογο κωδικό. Τις κυψέλες μαζί με τα πλαίσια τις καθαρίζει φυσικά με φλόγιστρο και τις κηρήθρες τις διατηρεί απολυμασμένες σε ειδικό ψυγείο. Εξετάζει το μέλι συνεχώς με αυστηρές αναλύσεις και συνεργάζεται τακτικά με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, για να διαπιστωθεί η αντιμικροβιακή του δράση, η περιεκτικότητά του σε γυρεόκοκκους, η διατροφική του αξία.
Σύμφωνα με τις αναλύσεις τους, το μέλι του έχει υψηλή περιεκτικότητα σε γυρεόκοκκους άγριου θυμαριού και αντιμικροβιακή δράση ισχυρή, ανώτερη και από του περίφημου Μανούκα. Το θυμαρίσιο μέλι του, άθερμο και ακατέργαστο, είναι βαθιά αρωματικό, σπάνιο. Οι μέλισσες τρυγούν στα παρθένα λιβάδια αγριοθυμαριού της Λήμνουκυρίως στην παραθαλάσσια περιοχή του Μούδρου και της Σκανδάλης.
Σε όποιον διεθνή διαγωνισμό κι αν έχει πάει, σαρώνει βραβεία και διακρίσεις, ακόμα και το παγκόσμιο κύπελλο της Apimondia. Φέτος, βραβεύτηκε στον τόπο του. Το μέλι του βγήκε πρώτο στη γευσιγνωσία μας, ανάμεσα σε 40 άλλα από ακριτικές περιοχές που μάζεψε η ομάδα του Γαστρονόμου. Παραλαμβάνοντας το βραβείο, αφού μας ευχαρίστησε, πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «Δεν τα κατάφερα μόνος μου, δίπλα μου ήταν καθηγητές και ερευνητές που τους οφείλω πολλά, όπως ο κ. Ανδρέας Θρασυβούλου, η κ. Χρυσούλα Τανανάκη και οι συνεργάτες τους από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, η κ.Φανή Χατζήνα από το Τμήμα Μελισσοκομίας Χαλκιδικής και οι συνεργάτες της, καθώς και ο κ. Κωνσταντίνος Γκατζιώνης από το Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Πανεπιστημίου Αιγαίου».