Το Βήμα στους νέους Πόντιους
AΝΝΑ ΜΑΛΑΜΙΔΟΥ – Απερχόμενη Πρόεδρος Συλλόγου Ποντίων Φοιτητών Καστοριάς
Τι απαντάτε σε αυτούς που αμφισβητούν τη γενοκτονία των Ποντίων;
«Δεν κατηγορώ κανένα. Η προσωπική άποψη του καθενός οφείλει να είναι σεβαστή, ακόμα και αν δεν είναι αποδεκτή. Στην προκείμενη περίπτωση όμως, αποδεικνύεται πως η ημιμάθεια είναι χειρότερη της αμάθειας. Τριακόσιες πενήντα τρεις χιλιάδες ψυχές δεν αποτελούν ούτε τυχαίο, ούτε αμφισβητήσιμο γεγονός. Αποτελούν στατιστική. Στατιστική αφανισμού. Μαύρες σελίδες της Ιστορίας μας βέβαια, αλλά όχι από αυτές που σκίζονται και καίγονται».
Αυτοί που επιμένουν (στην αμφισβήτηση της γενοκτονίας) είναι σαν να ζητάνε στους Ποντίους αλλά και στον ελληνικό λαό να ξεχάσουν την ιστορία και τις ρίζες τους;
«Δεν άκουσα ποτέ κάποιον να αμφισβητεί τον Ηρόδοτο, που θεωρείται πατέρας της ιστορίας. Γιατί όχι; Έζησε τον 5ο αιώνα π.Χ. και παρόλα αυτά θεωρείται αξιόπιστος. Δεν άκουσα ποτέ να αμφισβητούν την άλωση της Κωνσταντινούπολης, την επανάσταση του ’21, τον πόλεμο του ’40.Τη γενοκτονία ενός μέρους του Ελληνισμού όμως μια χαρά ξέρουν να την αμφισβητούν, πόσο μάλλον όταν υπάρχουν ένα σωρό στοιχεία που επιβεβαιώνουν τα γεγονότα. Μιλάμε για τον περασμένο αιώνα, για την νεότερη Ιστορία. Μήπως τελικά δε μας θεωρούν Έλληνες; Μήπως μας θεωρούν Έλληνες μόνο όταν έρχονται εκλογές; Αλλά ακόμα και έτσι να είναι τα πράγματα, είναι υποχρεωμένοι τουλάχιστον να μας ακούσουν και να μας στηρίξουν, ακόμα και αν διαφωνούν. Αυτή πρέπει να είναι η δουλειά τους σύμφωνα με το Σύνταγμα. Τι οφέλη μπορεί να έχουν αμφισβητώντας ένα μέρος πολιτών της χώρας; Προτού όμως όλοι αυτοί βγάλουν τα πορίσματα και δικάσουν ως άλλοι «Δίκαιοι», ας ψάξουν πρώτα. Ας ψάξουν στις ποντιακές οικογένειες και την ιστορία τους. Κάποιος λόγος θα υπήρχε που βρέθηκαν στην Ελλάδα. Ας ψάξουν στα τραγούδια, ελληνική διάλεκτος είναι, το νόημα μπορούν να το καταλάβουν. Όταν η λύρα «μιλάει» για την πατρίδα, κλαίει. Ας ψάξουν ακόμα και στις έρευνες περί του θέματος διεθνών επιστημόνων, αν δε θεωρούν τους Έλληνες αξιόπιστους. Ας μάθουν προτού κρίνουν. Όσο υπάρχει έντονο το Ποντιακό στοιχείο, η ιστορία δε θα σβήσει. Ούτε οι ρίζες θα ξεχαστούν. Ελπίζουμε πως κάποια μέρα όλος ο ελληνικός λαός θα γνωρίζει γι αυτό το θέμα. Πρέπει όμως κάποτε να έρθει η αναγνώριση. 353.000 ψυχές είναι αυτές! Και ακόμα φωνάζουν για δικαίωση…»
ΤΣΟΦΑ ΚΑΡΑΣΣΑΒΙΔΟΥ – Πρόεδρος Συλλόγου Ποντίων Φοιτητών Φλώρινας
Τι απαντάτε σε αυτούς που αμφισβητούν τη γενοκτονία των Ποντίων;
«Όταν η ιστορία με ντοκουμέντα και πρωτογενές υλικό που διασώζεται έως σήμερα έχει δώσει απαντήσεις για την γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου είναι παράλογο να τίθενται ζητήματα αμφισβήτησης. Για να τεθούν οι σωστές βάσεις διαλόγου ξεκινούμε με την παραδοχή πως οι αρνητές της γενοκτονίας είναι ανιστόρητοι ή μιλώντας με επιείκεια δεν έχουν μελετήσει σε βάθος το θέμα και προβαίνουν σε επιφανειακές κρίσεις. Είμαστε φοιτητές, οι εν δυνάμει εκπαιδευτικοί που αύριο θα διαμορφώνουν τη συνείδηση των παιδιών, των μικρών μαθητών του δημοτικού σχολείου. Αρνούμαστε να διδάξουμε ανακρίβειες μέσα από βιβλία με εσφαλμένο ιστορικό περιεχόμενο. Η κυρία Ρεπούση, όντας επικεφαλής της συγγραφικής ομάδας του βιβλίου ιστορίας της έκτης δημοτικού που αποσύρθηκε, ανήκει σε αυτούς που μέχρι και σήμερα αρνούνται να αναγνωρίσουν το ιστορικό γεγονός της γενοκτονίας, προσβάλλουν τη μνήμη μας και εντελώς ανήθικα θέλουν να διαμορφώσουν συνειδήσεις μαθητών βασισμένοι σε ψέματα».
Αυτοί που επιμένουν (στην αμφισβήτηση της γενοκτονίας) είναι σαν να ζητάνε στους Ποντίους αλλά και στον ελληνικό λαό να ξεχάσουν την ιστορία και τις ρίζες τους;
«Οι Έλληνες Πόντιοι δεν μπορούν να ξεχάσουν, δεν μπορούν να αρνηθούν τις ρίζες τους και να διαγράψουν την ιστορία τους. Γιατί ακόμη κι αυτοί που δεν μορφώθηκαν και δεν διδάχθηκαν την ιστορία από εγχειρίδια έχουν το πιο δυνατό επιχείρημα, τα βιώματά τους. Οι ιστορίες πόνου των παππούδων και των γιαγιάδων μας είναι για μας βιώματα που δεν θα χαθούν από τη μνήμη. Οι φρικαλεότητες του ξεριζωμού του ποντιακού ελληνισμού μαρτυρούνται μέσα από τις καταγραφές αυτών των ανθρώπων και δεν μας επιτρέπουν να περάσουμε στη λήθη. Αυτοί που επιμένουν στην αμφισβήτηση της γενοκτονίας ή-πιο επίκαιρα-αντιτάσσονται στην ποινικοποίηση της άρνησης των γενοκτονιών έχουν απέναντί τους εμάς. Είμαστε η νέα γενιά Ποντίων, η γενιά των μελλοντικών παιδαγωγών που θα διαμορφώσει συνειδήσεις πολιτών βασισμένη σε ιστορικά τεκμήρια. Ως μαθητές διδαχτήκαμε πως η ιστορία δεν αποτελεί απλή αφήγηση γεγονότων αλλά προσπαθεί να ερμηνεύσει το παρελθόν και κατ’ επέκταση το παρόν έχοντας απώτερο στόχο την πρόβλεψη του μέλλοντος. Η επιταγή του μέλλοντος θέλει τους λαούς να ζουν συμφιλιωμένοι. Η συμφιλίωση των λαών δεν επιτυγχάνεται με την αλλοίωση των ιστορικών γεγονότων, αλλά με την παραδοχή τους. Εμείς δεν θα σταματήσουμε να διεκδικούμε αυτά που δικαιούμαστε με τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης ως ελάχιστο φόρο τιμής. Εάν αρνηθούμε το παρελθόν μας και δεν χτίσουμε τις σχέσεις μας πάνω σε σωστές παραδοχές θα τιμωρηθούμε βλέποντας την ιστορία να επαναλαμβάνεται».
ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ -Δημόσιες Σχέσεις και Επικοινωνία
Τι απαντάτε σε αυτούς που αμφισβητούν τη γενοκτονία των Ποντίων;
«Σέβομαι την γνώμη του καθενός καθώς και το δικαίωμα του να την εκφράζει ιδιωτικά είτε δημόσια θεωρώ όμως αναπόσπαστο κομμάτι μίας άποψης για ιστορικά θέματα την ανάγνωση των γεγονότων ως έχουν ,μια απλή καταγραφή αυτών αρκεί. Αναρωτιέμαι πως μπορεί κάποιος να αμφισβητεί την Γενοκτονία των Ποντίων και να παραμένει ανερυθρίαστος».
Αυτοί που επιμένουν (στην αμφισβήτηση της γενοκτονίας) είναι σαν να ζητάνε στους Ποντίους αλλά και στον ελληνικό λαό να ξεχάσουν την ιστορία και τις ρίζες τους;
«Ακόμη και να θέλεις να ξεχάσεις το παρελθόν , γιατί σε πόνεσε {εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας γαρ},πως θα ορίσεις το παρών και θα στοιχειοθετήσεις το μέλλον; Αγνοώντας την πεμπτουσία της ύπαρξης όπως είναι οι ρίζες μας».
ΙΟΥΛΙΑΝΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΗΣ
«Η απάντηση μου σ’ αυτούς που αμφισβητούν γεγονότα που έχουν συγκλονίσει έναν ολόκληρο λαό όπως ο ποντιακός (που μετά από χιλιάδες χρόνια αποικίας στον Πόντο αναγκάστηκε να φύγει με τόσο βίαιο τρόπο) είναι τα γεγονότα και η ιστορία η ίδια.
Τώρα όσοι επιμένουν στην αμφισβήτηση όχι απλά της Γενοκτονίας αλλά της ιστορίας είναι απλά άτομα χωρίς παρελθόν και μέλλον…ζουν μόνο για το παρόν έτσι όπως κάποιοι τους το ορίζουν…
Για τους Πόντιους που έχουν ακούσει από τους παππούδες τους να τους εξιστορούν τα τραγικά αυτά γεγονότα είναι ακατόρθωτο να ξεχάσουν το παραμικρό. Εμείς δεν ξεχνούμε τις ρίζες μας και δεν πρόκειται να αφήσουμε κανέναν να παραποιήσει την ιστορία μας»
Χριψιμε Χαρουντιάν Δημοσιογράφος & Διευθύντρια της Αρμενικής καθημερινής εφημερίδας ΑΖΑΤ ΟΡ
Τιμή για το Πινάκιο είναι η φιλοξενία των απόψεων της Χριψιμε Χαρουντιάν Δημοσιογράφου Διευθύντριας της Αρμενικής καθημερινής εφημερίδας ΑΖΑΤ ΟΡ.
Παρακαλώ διαβάστε τι μας είπε:
Τι απαντάτε σε αυτούς που αμφισβητούν τη γενοκτονία των Ποντίων και των Αρμενίων;
«Είναι γνωστός ο αγώνας των Ποντίων και των Αρμενίων για διεθνή αναγνώριση των γενοκτονιών που διαπράχθηκαν από την Οθωμανική Τουρκία. Πάνω από ενάμισι εκατομμύριο αρμένιοι, δηλαδή το 80% του αρμενικού πληθυσμού της Δυτικής Αρμενίας, χάθηκε στην πρώτη Γενοκτονία του 20ου αιώνα. Ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας που διαπράχθηκε το 1915 μέσα σε μια “εκκωφαντική σιωπή” από τη διεθνή κοινότητα, που με την παθητική της στάση φέρει ακέραιες τις ευθύνες.
Στα χρόνια που πέρασαν έγιναν διαδοχικές αναγνωρίσεις της Γενοκτονίας από διάφορες χώρες, μέχρι που το θέμα πέρασε σε νέο επίπεδο, με επιστέγασμα τα ψηφίσματα Σουηδίας και Γαλλίας σχετικά με την ποινικοποίηση της άρνησης της Γενοκτονίας.
Απαντώ λοιπόν πως δεν χρειάζεται καν να ασχοληθούμε με τα περιθωριακά άτομα που για διάφορους λόγους (προσωπικές επιδιώξεις, χρηματισμοί, δώρα ή απλώς ανοησία …) αρνούνται ή αμφισβητούν τις ιστορικές αλήθειες. Ως Αρμένια θεωρώ πως με κανένα τρόπο δεν χρειάζεται να πέσουμε θύματα της τουρκικής προπαγάνδας και παγίδας, που επιζητά να μας θέσει σε θέση προσπάθειας επιβεβαίωσης των πραγματικών γεγονότων της Γενοκτονίας. Το παραπλανητικό παιχνίδι της Τουρκίας μπορεί να συνεχιστεί για καιρό, -τουλάχιστον όσο θα της το επιτρέπουν από τη διεθνή κοινότητα- με ανούσια λόγια και μισοειπωμένες υποσχέσεις για επικείμενη συγγνώμη…
Σε δυο χρόνια θα τιμήσουμε την 100η επέτειο της Γενοκτονίας των Αρμενίων που για μας σηματοδοτεί μια νέα εποχή. Την εποχή που πέραν των λέξεων Αναγνώριση ή Ποινικοποίηση της άρνησης, θα πρέπει να ακουστούν και οι λέξεις Επιστροφή, Αποζημίωση, Αποκατάσταση».
Αυτοί που επιμένουν (στην αμφισβήτηση της γενοκτονίας) είναι σαν να ζητάνε στους Ποντίους αλλά και στον ελληνικό λαό αλλά και τους αρμένιους να ξεχάσουν την ιστορία και τις ρίζες τους;
«Αυτοί που επιμένουν θα πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη τους, ότι η ιδεολογία του παντουρκισμού, δηλαδή το όραμα της δημιουργίας ενός ενιαίου κράτους που θα επεκτεινόταν από την Μικρά Ασία έως την Κεντρική Ασία, ήταν η βασική αιτία των Γενοκτονιών. Η επιμονή τους λοιπόν στην αμφισβήτηση των γενοκτονίων, είναι παράγοντας που επιτρέπει την πολιτική άρνησης του σημερινού Τουρκικού κράτους. Ενός κράτους που με συνεχείς παρεμβάσεις των πολιτικών του, διατείνεται το όραμα του παντουρκισμού, ακόμα και σήμερα.
Παρ’ όλα αυτά το DNA των λαών δεν αλλάζει με ρητορείες. Για όσο καιρό κρατάμε τη γλώσσα μας, τις παραδόσεις μας και συνεχίζουμε με υπερηφάνεια τους διεκδικητικούς μας αγώνες, τίποτε και ποτέ δεν θα ξεχαστεί».
Ο λόγος που έγινε η συγκεκριμένη έρευνα είναι για να αποδείξουμε πως η ιστορία δεν μπορεί να θαφτεί όσο και αν θέλουν…Ο «ξεριζωμός» αι η απώλεια μνήμης κάνει πιο εύκολα τα σχέδια τους…Μη τους το επιτρέψετε…Διαβάστε, ακούστε, αναζητήστε την γνώση κάτω από τα συντρίμμια και τις αφηγήσεις των παππούδων.
ΤΕΛΟΣ
Ανάρτηση στο ΜΑΛΚΙΔΗΣ