Η αρνητική επίδραση της τηλε-κόλασης στις ζωές μας

Γράφει ο Σωκράτης Π., δάσκαλος

Αφορμή για να παραθέσω τις σκέψεις  μου στο παρακάτω άρθρο, υπήρξαν κάποιες συζητήσεις που έτυχε να έχω με κάποιες φιλικές οικογένειες που σε όλες εκφράσαμε τις ίδιες ανησυχίες! Ποιος ο λόγος να παίζει στην τηλεόραση συνεχώς τόσο αρνητική είδηση; Και όχι απλά αρνητική, αλλά πολλές φορές αποκρουστική, αφού μας περιγράφουν με κάθε ανατριχιαστική λεπτομέρεια κάθε ειδεχθές έγκλημα που γίνεται σε αυτή τη χώρα. Σωστός βομβαρδισμός αρνητικών ειδήσεων! Δεν ακούς πλέον τίποτα καλό σε αυτή την χώρα!

 Αποτρόπαια εγκλήματα, βία, καταστροφολογία… Τρέμει το φυλλοκάρδι σου τι θα ακούσεις…Ποιος ο λόγος στο κάτω – κάτω να μας μαυρίζουν τη ψυχή με τόση δυσάρεστη είδηση; Γιατί τέτοια εμμονή; Θέλεις δε θέλεις, αν παρακολουθείς ειδήσεις ή παρόμοιου τύπου εκπομπές, αν καταφέρεις να μην μαυρίσει η ψυχή σου και μελαγχολήσεις, θα αποκτήσεις τέτοια οικειότητα  με το έγκλημα, θα σκληρύνει τόσο πολύ η καρδιά σου ώστε στο τέλος όλα θα σου φαίνονται φυσιολογικά( να συμβαίνουν) αφού θα έχεις δει και ακούσει τα πάντα. Ένας είδος εθισμός στην αρνητική είδηση! Απίστευτο…!

   Οι δημοσιογράφοι δε, σαν άλλοι ικανότατοι εκφωνητές αθλητικών αγώνων περιγράφουν λεπτό προς λεπτό τη ροή του πραχθέντος εγκλήματος, μη τυχόν και μας ξεφύγει καμιά λεπτομέρεια.  Τέτοιος δημοσιογραφικός ζήλος..! Με τα σύγχρονα, πλέον, γραφικά έχουμε και εικόνα έτσι ώστε να μας αποτελειώσουν πλήρως!  Όσο αναφορά την υπόλοιπη ειδησεογραφία, όλοι νομίζω σε αυτόν τον τόπο έχουμε συνειδητοποιήσει ότι η ειδησεογραφία στην Ελλάδα κάθε άλλο παρά αντικειμενική είναι. Οπότε ούτε σωστή ενημέρωση έχουμε ούτε ωφέλιμη…        

       Πάμε τώρα στις τηλεοπτικές σειρές… Τι έχουμε εδώ; Την προβολή του μοντέρνου και προοδευτικού σε αντιδιαστολή με το παραδοσιακό. Η μόδα επιτάσσει απελευθέρωση από αξίες και μέτρα που χαρακτήριζαν αν μη τι άλλο την κοινωνία μας. Τα πρότυπα και τα μηνύματα που περνούν οι σειρές αυτές σίγουρα δεν είναι τυχαία. Στον βωμό της τηλεθέασης, ισοπεδώνονται τα πάντα. Ιερά και Όσια διαβάλλονται, Αξίες ισοπεδώνονται. Εμείς παρόλα αυτά συνεχίζουμε να τα βλέπουμε, αφού δεν έχει τίποτα άλλο να δούμε…( κάτι θα πρέπει να δούμε, όπως και να έχει). Η αποχαύνωση στο μεγαλείο της…                                             
 Επόμενο κεφάλαιο!  Ψυχαγωγικές πρωινές – μεσημεριανές εκπομπές! Από που να αρχίσεις και πού να τελειώσεις;  Πολλές φορές αναρωτιέμαι, είναι δυνατόν να άκουσα αυτό; Ξεκατίνιασμα , κουτσομπολιό, λογομαχίες με λεξιλόγιο δρόμου ( να και η λεκτική βία!), αμπελοφιλοσοφίες, ποιότητα μηδέν.

   Ακόμα και οι διαφημίσεις που παίζουν είναι να απορείς καμιά φορά με την γύμνια που προβάλλουν και τα διάφορα πρότυπα που προωθούν περνώντας, φυσικά, και τα αντίστοιχα μηνύματα που θέλουν.      

     Πόσες φορές έχει τύχει να αλλάξω απότομα κανάλι για να μην δουν ή ακούσουν τα μικρά παιδιά μου. Και δεν φτάνει μόνο αυτό…Σε όλες τις ιστοσελίδες, πλέον, είτε είναι αθλητικού είτε εκπαιδευτικού είτε οποιουδήποτε άλλου περιεχομένου, παντού ‘’πετάει’’ και από μια είδηση για ένα έγκλημα,  έτσι για να μην ξεχνιόμαστε! Και να θες να ξεφύγεις, δεν μπορείς . Έχει γίνει ένα με τη φύση μας… Παντού καταχνιά!        

          Η τηλεόραση παραλύει επί χρόνια τη βούληση των τηλεθεατών, εξοικειώνοντάς μας με πρότυπα θράσους, αγένειας, κακίας, χυδαιότητας, ‘ φθηνής’ καλοπέρασης, χαρακτηρίζοντας τη θρησκευτική πίστη ως φανατισμό, τον πατριωτισμό ως φασισμό, καθοδηγώντας τους νέους πώς να ντύνονται (ή πώς να γδύνονται), πώς να διασκεδάζουν, τι να τρώνε, τι μουσική να ακούνε, ποιους να θαυμάζουν και να λατρεύουν, τι να πιστεύουν, τι να σκέφτονται.                         

Να κάνουμε τη σωστή επιλογή , αποβάλλοντας  από την ζωή μας ότι μας προκαλεί ταραχή και άγχος χωρίς λόγο. Να επιλέξουμε το φως κι όχι το σκοτάδι στην ζωή μας.  Και το αληθινό Φως είναι ο Θεός. Εκεί θα βρούμε παρηγοριά, αυτό που ζητάει η αθάνατη ψυχή μας, αφού μόνο κοντά σε Αυτόν νιώθει οικεία, αληθινή αγαλλίαση και ειρήνη. Και όπως γράφει ο μακαριστός καθηγούμενος της Ι.Μ. Οσ. Γρηγορίου του Αγ. Όρους Γεώργιος Καψάνης στο βιβλίο του ‘’ Η Θέωσις ως σκοπός της Ζωής του Ανθρώπου ‘’ : << Η ψυχή του κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωσιν Θεού πλασθέντος ανθρώπου λαχταρά τον Θεό, ποθεί την ένωσι μαζί Του. Ο καθένας μας είμαστε εικόνα του Θεού, κι ο Θεός είναι το πρωτότυπο. Η εικόνα ζητεί το πρωτότυπο, και μόνο όταν το εύρη αναπαύεται σε αυτό>>.                                                                            
 Χαρακτηριστικά έλεγε κάποιος Μοναχός: Τα πολλά νέα μας παλιώνουν και μας φθείρουν, οι πολλές μνήμες μας σκάβουν το μνήμα, οι πολλές πληροφορίες γίνονται κενο-φορίες που μας αδειάζουν, οι πολλές ειδήσεις φέρουν της ψυχής μας τις δύσεις και μας τελειώνουν, όπως κατέστησαν την γυναίκα του Λωτ στήλη άλατος η οποία ζητούσε και άλλες πληροφορίες και γνώσεις  από το … news channel των Σοδόμων Έχουμε εθιστεί στην αδιάκοπη ροή των εντυπωσιακών πληροφοριών καθισμένοι μπροστά σε μια οθόνη νιώθοντας έτσι πως παρακολουθούμε και ακολουθούμε  την ζωή ενώ πραγματικά φεύγει η ζωή από μέσα μας και γινόμαστε ξέψυχοι σαν τη γυναίκα του Λωτ. Επιτέλους έχουμε δικαίωμα στην καλή άγνοια για να σωθούμε από της ψυχής μας την άνοια.                                                                                                     
  Ας εξοικειωθούμε με το καλό και με τον Θεό και όχι με όλη την τοξικότητα της τηλε-κόλασης.
 Ας πούμε ένα Όχι στην τρομερή επίδραση αυτού του μέσου που επιχειρεί να μας επιβάλλει πως θα ζούμε ή θα σκεπτόμαστε…

aktines