Βρετανοί επιστήμονες αναπτύσσουν το πρώτο παγκοσμίως εμβόλιο με «έξυπνο» λογισμικό παρακολούθησης!

 

Σχόλιο: Ας δούμε πώς εν όψει ζητημάτων υγείας αναπτύσσονται νέες τεχνολογίες οι οποίες επιτρέπουν την κάτω από το δέρμα παρακολούθηση του ανθρωπίνου οργανισμού! Τα περισσότερα μέσα θα μιλήσουν γι’ αυτές με διθυραμβικά σχόλια ενθουσιασμού αλλά δεν μπορεί να μην σκεφτεί κάθε σώφρων πολίτης την ήδη προωθούμενη ευρύτερη χρήση αυτής της τεχνολογίας και για άλλους σκοπούς, ώστε να καταγράφεται κάθε στιγμή η βιοδραστηριότητα (παλμός, κυκλοφορία αίματος, κ.λπ.) και εξ αυτής να συμπεραίνονται πολλά για την διάθεση, τα συναισθήματα ακόμα και για τις μύχιες σκέψεις του ανθρώπου.

 

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Σουόνσι στην Ουαλία αγωνίζονται ώστε να αναπτύξουν το πρώτο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού με «έξυπνο λογισμικό».

Το λογισμικό ενημέρωσης θα χρησιμοποιεί μικροβελόνες τόσο για να χορηγείται το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού όσο και για να παρακολουθείται η αποτελεσματικότητά του στον ασθενή με τον εντοπισμό της αντίδρασης του ανοσοποιητικού στον ανθρώπινο οργανισμό.

Η ερευνητική ομάδα προγραμματίζει να αναπτύξει ένα πρότυπο μέχρι το τέλος Μαρτίου, με την ελπίδα πως το εμβόλιο θα μπορέσει να προταθεί για κλινική δοκιμή και τελικά να είναι διαθέσιμο στο κοινό, στο γενικότερο πλαίσιο της προσπάθειας προκειμένου να αντιμετωπιστεί η έξαρση του κορωνοϊού.

Οι ερευνητές στο ερευνητικό κέντρο IMPACTτου Σουόνσι φιλοδοξούν να διενεργήσουν ανθρώπινες κλινικές μελέτες σε συνεργασία με το Imperial College London με σκοπό να καταστήσουν την συσκευή εμπορικά διαθέσιμη σε χρονικό διάστημα εντός τριών (3) ετών.

Χρησιμοποιώντας μικροβελόνες μεγέθους χιλιοστού από πολυανθρακικό υλικό ή από πυρίτιο, το έξυπνο λογισμικό ενημέρωσης μπορεί να διεισδύσει το δέρμα για να χορηγηθεί ένα εμβόλιο. Η συσκευή αυτή θα μπορεί να διατηρηθεί στη θέση της με ένα λουράκι ή με μια κολλητική ταινία για περισσότερες από 24 ώρες, κατά τη διάρκεια του χρόνου αυτού το λογισμικό ενημέρωσης μετράει ταυτόχρονα τη φλεγμονώδη αντίδραση ενός ασθενούς στον εμβολιασμό μέσω της παρακολούθησης των βιοδεικτών που βρίσκονται μέσα στο δέρμα.

Όταν το εμβόλιο έχει πλέον χορηγηθεί, η συσκευή σαρώνεται προκειμένου να αποφέρει μια ανάλυση των δεδομένων τα οποία μπορούν να παρέχουν  ένα συμπέρασμα αναφορικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου και την αντίδραση του οργανισμού σε αυτό.

Όσοι σχετίζονταν με το εγχείρημα έλαβαν χρηματοδότηση από την Ουαλική κυβέρνηση και ευρωπαϊκή στο γενικότερο πλαίσιο της παγκόσμιας δρασης ώστε να αντιμετωπιστεί η πανδημία του κορωνοϊού, παρόλο που οι επιστήμονες ευελπιστούνπως το έξυπνο λογισμικό ενημέρωσης θα είναι επίσης ικανό να χρησιμοποιηθεί προκειμένου να αντιμετωπίσει άλλες μεταδοτικές ασθένειες, αναφέρει το BBC.

Ο λέκτορας της ιατρικής μηχανικής Δρ. Sanjiv Sharma εξήγησε πως η παραγωγή της ανοσοσφαιρίνης στον οργανισμό- αντισώματα τα οποία διαμορφώνουν ένα κρίσιμο μέρος της δικής μας ανοσοποιητικής άμυνας- είναι τα «καλά σημάδια» που δείχνουν την αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού.

Συζητώντας για το έξυπνο λογισμικό ενημέρωσης, ο Sharma ανέφερε πως οι επιστήμονες αναμένουν να διακρίνουν την παραγωγή της ανοσοσφαιρίνης ως απάντηση στην αυτο-χορήγηση της συσκευής.

Και συνέχισε:

Αυτή η χαμηλού κόστους συσκευή χορήγησης του εμβολίου θα εξασφαλίζει μια ασφαλή επιστροφή στην λειτουργία και την διαχείριση όσων επακολουθούναπό τις εξάρσεις της νόσου Covid-19.

Πέραν της πανδημίας, η εμβέλεια αυτής της εργασίας θα μπορούσε να διευρυνθεί για να εφαρμοστεί σε άλλες μεταδοτικές ασθένειες καθώς η φύση του συστήματος αφήνει το περιθώριο για ταχεία προσαρμογή σε διαφορετικές μεταδοτικές ασθένειες.

Προς το παρόν δεν υπάρχουν άλλες συσκευές εμπορικά διαθέσιμες που να παρέχουν αυτού του είδους εμβόλια, ωστόσο ο Sharma δήλωσε πως το λογισμικό ενημέρωσης είναι παρόμοιο με τους «διαρκείς αισθητήρες παρακολούθησης της γλυκόζης» που χρησιμοποιούνται από ανθρώπους με διαβήτη.

Η συσκευή ενδέχεται να αποτελέσει μια πιο ευχάριστη μέθοδο για τους ανθρώπους οι οποίοι φοβούνται τις ενέσεις ώστε να κάνουν το εμβόλιο, όπως εξήγησε η Olivia Howells που είναι φοιτήτρια διδακτορικού τίτλου, πως το λογισμικό ενημέρωσης δεν εισχωρεί τόσο βαθιά όσο οι βελόνες. Η Howells πρόσθεσε πως τα λογισμικά ενημέρωσης είναι πιο οικονομικά από τις υποδερμικές βελόνες, γεγονός που σημαίνει πως μπορούν να είναι χρήσιμα σε χώρες που δεν διαθέτουν οικονομικούς πόρους για τον εμβολιασμό.

 

Πηγή