Ενδεικτικό του ότι οι καταναλωτές αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στα υπέρογκα ποσά που καλούνται να πληρώσουν, είναι το γεγονός ότι οι εντολές για διακοπή ρεύματος από τις αρχές του 2022 ξεπέρασαν το «φράγμα» των 300.000 με τους απλήρωτους λογαριασμούς να σωρεύονται απειλητικά.
Μιλώντας στο ThessToday.gr, ο πρόεδρος της Ένωσης Τεχνικών ΔΕΗ, Κώστας Μανιάτης, εξήγησε ότι οι ενεργειακές εταιρείες, μέχρι και μέσα στο καλοκαίρι, ζητούσαν τη διακοπή της παροχής ρεύματος ακόμη και για καθυστέρηση λίγων ημέρων στην εξόφληση δόσης διακανονισμού, με αποτέλεσμα εκατοντάδες νοικοκυριά να μένουν στο σκοτάδι.
«315.000 εντολές διακοπής ρεύματος, ενώ το 2021 δεν ξεπέρασαν τις 168.000»
«Από τις εντολές έχει εκτελεστεί ένα 25-30% και θεωρώ πως όσο περνάει ο καιρός και φτάνει ο χειμώνας θα έχουμε ακόμη περισσότερες. Σχεδόν έχουν διπλασιαστεί σε σχέση με πέρυσι αφού φτάσαμε τις 315.000, ενώ ολόκληρο το 2021 δεν ξεπέρασαν τις 168.000.
Οι πολίτες δυσκολεύονται και πιέζονται να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους, και οι διακανονισμοί δεν είναι η λύση, αφού τα χρέη παραμένουν. Υπολογίζω πως μέχρι το τέλος της χρονιάς θα έχουμε αγγίξει τις 400.000 εντολές για διακοπή», ανέφερε ο κ. Μανιάτης.
«Ο κόσμος δεν θα αντέξει να συνεχίσει να πληρώνει το ρεύμα σε αυτές τις υψηλές τιμές και ήδη δεν ξέρει από πού αλλού να κόψει για να καταφέρει να αντεπεξέλθει. Έρχεται ένας πολύ δύσκολος χειμώνας», ανέφερε ακόμη ο κ. Μανιάτης, με τον ίδιο να προσθέτει πως «εμείς από την πλευρά μας δεν γνωρίζουμε εάν κάποιο νοικοκυριό είναι ευάλωτο, το μόνο που γνωρίζουμε είναι οι εντολές που παίρνουμε από τους παρόχους».
«Φωτιά» έχουν πάρει οι διακανονισμοί
Οι διακανονισμοί έχουν διπλασιαστεί σε σχέση με πέρυσι, με το ποσοστό να αυξάνεται συνεχώς από τις αρχές του έτους, μέχρι κι από μέρα σε μέρα, ενώ σε πολλές περιπτώσεις οι εταιρείες είναι αυτές που το προτείνουν στους πελάτες προκειμένου να τους διευκολύνουν στην αποπληρωμή.
Από τις εντολές για διακοπή ρεύματος φαίνεται να μην γλυτώνουν ούτε να ευάλωτα νοικοκυριά, καθώς εξαιρούνται μόνο αυτά όπου υπάρχει θέμα υγείας και κάποιος υποστηρίζεται από τεχνητή παροχής οξυγόνου.
«Σε αυτήν την περίπτωση πρέπει να έχουν καταθέσει στον ΔΕΔΔΗΕ πως πρόκειται για αυτήν την περίπτωση, διαφορετικά θα έχουν την ίδια κατάληξη με τους υπόλοιπους. Εμείς δεν γνωρίζουμε σε ποιους κάνουμε διακοπή, απλώς λαμβάνουμε την εντολή διακοπής και πηγαίνουμε. Παρόλα αυτά πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί σε τέτοια περιστατικά», τονίζει ο κ. Μανιάτης.
Από την άλλη, όπως υπογραμμίζει ο ίδιος, πολλοί καταναλωτές δεν ανοίγουν πλέον την πόρτα στους τεχνικούς ώστε να μην προχωρήσουν σε διακοπή ρεύματος, με αποτέλεσμα ένα 30% αυτών, να μένει πίσω.
«Δεν μπορούμε να εκτελέσουμε κάποιες διακοπές γιατί δεν μας ανοίγουν όταν χτυπάμε το κουδούνι. Σε πολλές περιπτώσεις φτάνουμε στον δικαστικό κλητήρα καθώς είναι υποχρεωμένοι οι πολίτες να ανταποκρίνονται. Ο χώρος που βρίσκονται τα ρολόγια ανήκουν στον ΔΕΔΔΗΕ και δεν έχουμε άλλη επιλογή πέρα από το να το αναφέρουμε. Είναι ένα σύνθετο παζλ και έχουμε να αντιμετωπίσουμε πάρα πολλά κι εμείς οι τεχνικοί», σημειώνει.