ΣΧΟΛΙΟ : Απ’ ότι διαφαίνεται το ηλεκτρόνικό “μάντρωμα” στο οποίο συμμετέχουμε και αυτοβούλως (π.χ. facebook) έχει και άλλες “χρησιμότητες”.
Η έκθεση της Ερευνητικής Επιτροπής για το σύστημα TIMS, που παρουσίασε ο πρόεδρος Ervin Salianji, αποκαλύπτει εκτεταμένες παραβιάσεις και σοβαρά προβλήματα στη διαχείριση του συστήματος TIMS από την Κρατική Αστυνομία της Αλβανίας. Σύμφωνα με την έκθεση, υπάλληλοι της Κρατικής Αστυνομίας χρησιμοποίησαν την πρόσβασή τους στο σύστημα για να διαβιβάσουν δεδομένα σε εγκληματικές ομάδες, οι οποίες εκμεταλλεύονταν αυτές τις πληροφορίες για να εξοντώσουν αντιπάλους, να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους στο εξωτερικό ή να διαφύγουν όταν εκδίδονταν εντάλματα σύλληψης εναντίον τους.
Η έκθεση επισημαίνει ότι οι επεμβάσεις στο σύστημα TIMS επέτρεψαν σε ορισμένα άτομα να αποφύγουν την καταγραφή της εισόδου και εξόδου τους από τη χώρα, κάτι που επέτρεψε σε Αλβανούς πολίτες ή αλλοδαπούς, οι οποίοι καταζητούνταν ή είχαν καταδικαστεί για εγκλήματα, να εισέρχονται και να εξέρχονται από την Αλβανία χωρίς ειδοποίηση από το σύστημα. Η Επιτροπή διαπίστωσε ότι ο πρώην διευθυντής Besjon Tanuzi και ο νυν διευθυντής Enri Ndoni διορίστηκαν με πλασματικές διαδικασίες, χωρίς να πληρούνται οι απαραίτητες προϋποθέσεις, και ότι οι διαδικασίες πρόσληψης ήταν προκαθορισμένες.
Επιπλέον, η έκθεση αναφέρεται σε κυβερνοεπιθέσεις που σημειώθηκαν στα συστήματα πληροφορικής της Κρατικής Αστυνομίας, συμπεριλαμβανομένου του συστήματος TIMS, τον Οκτώβριο του 2021 και τον Σεπτέμβριο του 2022. Αυτές οι επιθέσεις δεν αναφέρθηκαν ούτε διερευνήθηκαν σε βάθος, και δεν λήφθηκαν τα απαραίτητα μέτρα για την ενίσχυση της ασφάλειας των συστημάτων. Ως αποτέλεσμα, τα δεδομένα του συστήματος TIMS μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2022 ήταν διαθέσιμα σε διαδικτυακά κανάλια και μπορούσαν να αγοραστούν από οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο.
Η Επιτροπή ανακάλυψε ότι ορισμένα πρόσωπα είχαν μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση στο σύστημα TIMS, γεγονός που εγείρει σοβαρές υποψίες παρανομίας. Αυτή η ανεξέλεγκτη πρόσβαση στα δεδομένα του συστήματος TIMS θέτει σε κίνδυνο την τάξη και την ασφάλεια στη χώρα. Παρά τις σοβαρές παραβιάσεις του νόμου, οι υπάλληλοι αυτοί τέθηκαν σε αναστολή μόνο για πέντε ημέρες και στη συνέχεια επέστρεψαν κανονικά στην εργασία τους, χωρίς να κινηθεί η διαδικασία απόλυσης.
Η έκθεση καταλήγει ότι η αποτυχία διεξαγωγής σε βάθος διοικητικών ή ποινικών ερευνών αυξάνει τον κίνδυνο επαναλαμβανόμενων κυβερνοεπιθέσεων με καταστροφικές συνέπειες για τα κρίσιμα συστήματα της Κρατικής Αστυνομίας. Επίσης, τονίζει την ανάγκη για άμεση λήψη μέτρων για τη διεξαγωγή εις βάθος έρευνας για τις παράνομες εισόδους στο σύστημα TIMS και την ενίσχυση της ασφάλειας των δεδομένων του συστήματος.
https://www.himara.gr