Με την τελετή υπογραφής από τον Γιώργο Γεραπετρίτη της πράξης προσχώρησης της Ελλάδας στις Συμφωνίες διαστημικής συνεργασίας «Artemis», που εντάσσεται στο πλαίσιο του 5ου Στρατηγικού Διαλόγου των δύο χωρών, ολοκληρώθηκε η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και ΗΠΑ στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που πραγματοποιήθηκε στις 9 Φεβρουαρίου στην Ουάσιγκτον. Παρότι όμως έκλεισε η συμφωνία με την ταυτόχρονη πώληση F-16 στην Τουρκία και F-35 στην Ελλάδα, το θέμα του Κυπριακού δεν μπήκε στη μέση. Η ελληνική πλευρά υποστήριξε ότι πρέπει να βρεθεί μία λύση στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου. Η Τουρκία υποστηρίζει τη λύση των δύο κρατών. Με το να εστιάσουμε αμιγώς στις ελληνοτουρκικές σχέσεις έχει μείνει το Κυπριακό πίσω.
Για το θέμα αυτό ο καθηγητής Γεωπολιτικής και Σύγχρονων Στρατιωτικών Τεχνολογιών στη Σχολή Ευελπίδων, Κωνσταντίνος Γρίβας είπε: “Δυστυχώς αυτό δεν είναι κάτι καινούριο. Εδώ και αρκετά χρόνια η Αθήνα αντιμετωπίζει την Κύπρο ωσάν να ήταν ένα βαρίδι. Έχει δημιουργηθεί και το αφήγημα ότι είναι μια άλλη χώρα. Από την άλλη, δυστυχώς και οι κυπριακές ηγεσίες δεν δείχνουν να έχουν κάποια διάθεση να προχωρήσουν σε μια λύση του Κυπριακού ρεαλιστική, και ρεαλιστική λύση θα είναι μόνο η προσπάθεια απελευθέρωσης των κατεχομένων εδαφών. Δεν είναι κατ’ ανάγκη να γίνει πόλεμος, αλλά μπορεί να ξεκινήσει μια προσπάθεια που να περιλαμβάνει ενίσχυση των αποτρεπτικών ικανοτήτων, διπλωματική, μια μεγάλη καμπάνια σε παγκόσμιο επίπεδο, ανάπτυξη συμμαχιών και λοιπά και μακροπρόθεσμα να περιμένεις να σου δοθεί η ευκαιρία. Άρα λοιπόν, από τη στιγμή που και η ελλαδική και η κυπριακή πλευρά δεν έχουν καμία ιδιαίτερη διάθεση να θίξουν καταστάσεις, οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες από πλευράς τους βρίσκονται σε μια μεγάλη μετάλλαξη όσον αφορά τη γεωπολιτική τους στρατηγική και συνεχίζουν να επενδύουν πάνω στην Τουρκία για δικούς τους λόγους, τότε είναι φυσικό και επόμενο να έχουμε αυτό που βλέπουμε να συμβαίνει.”
Σε ότι αφορά την αναβάθμιση της Αλεξανδρούπολης και εάν το δίδυμο Αλεξανδρούπολη-Σούδα αλλάζουν εντελώς την άποψη των Αμερικανών για την Ελλάδα, ο κ. Γρίβας είπε: “Αυτό είναι εν μέρει σωστό και δυστυχώς πολλές φορές όταν κάτι συμβαίνει μερικώς, αλλοιώνεται όλη η πραγματικότητα. Όντως οι ελληνικές κυβερνήσεις των τελευταίων ετών, όχι μόνο αυτή η κυβέρνηση αλλά και οι προηγούμενες, έχουν κάνει μια πολύ μεγάλη επένδυση στον αμερικανικό παράγοντα. Υπάρχει μια απόλυτη ταύτιση με την αμερικανική γεωστρατηγική. Η Ελλάδα έχει προσφέρει πολύ σημαντικές διευκολύνσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το δίδυμο Αλεξανδρούπολης-Σούδας αποτελεί πλέον κομβικό κομμάτι των αμερικανικών στρατηγικών υποδομών σε παγκόσμιο επίπεδο και υπό φυσιολογικές συνθήκες αυτό θα σήμαινε μια ολοκληρωτική αναβάθμιση της Ελλάδας στην αμερικανική γεωστρατηγική.
Υπάρχει και η άλλη άποψη ότι η Ελλάδα θα έπρεπε να μην είναι δεδομένη, να έχει μια πιο πολυπαραγοντική πολιτική. Αλλά ούτε αυτή (η ακολουθούμενη στάση) είναι κατ’ ανάγκη λάθος. Την καθιστά λάθος το γεγονός ότι αυτή η πολιτική έχει νόημα μόνο εάν συνδυαστεί με μια προσπάθεια κατά κάποιο τρόπο να πακτωθούν τα ελληνικά συμφέροντα, η ελληνική εθνική κυριαρχία στο Αιγαίο και μια προσπάθεια να διώξουμε κατά κάποιο τρόπο την Τουρκία από τη δυτική αρχιτεκτονική. Όταν δεν συμβαίνει αυτό το πράγμα, όταν αντιθέτως έχεις μια λογική ότι πρέπει σώνει και καλά να τα βρούμε με την Τουρκία και ουσιαστικά αφήνεις την Τουρκία να εξελιχθεί στον κυρίαρχο παράγοντα στην περιοχή, τότε όλη αυτή η επένδυση δυστυχώς είναι σαν να χτίζεις έναν πανάκριβο και φουτουριστικό ουρανοξύστη και να μην του έχεις θεμέλια.”