Μπαλτζώης Ιωάννης: ΠΟΛΕΜΟΣ ΡΩΣΙΑΣ – ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ. Οι 3 λόγοι που δεν γίνεται συμφωνία ειρήνευσης

 

Για τις τελευταίες εξελίξεις στον πόλεμο της Ουκρανίας μίλησε ο αντιστράτηγος ε.α. και πρόεδρος του ΕΛ.Ι.Σ.ΜΕ. (Ελληνικό Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών – www.elisme.gr) κ. Ιωάννης Μπαλτζώης.

Η συζήτηση ξεκινά με την απόφαση του ΝΑΤΟ να χορηγήσει 100 δισεκατομμύρια ευρώ στην Ουκρανία, εκ των οποίων 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ θα προέλθουν από την Ελλάδα. Εξετάζεται η δυσκολία εύρεσης αυτών των χρημάτων και αναφέρεται πως αυτά τα χρήματα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την ενίσχυση της άμυνας της Ελλάδας.

Συνεχίζοντας, καταγράφεται η αμφισβήτηση της νομιμότητας της θητείας του Βολοντίμιρ Ζελένσκι ως προέδρου της Ουκρανίας, βασιζόμενη στο ουκρανικό σύνταγμα που προβλέπει την ανάληψη της προεδρίας από τον Πρόεδρο της Βουλής σε περίπτωση μη διεξαγωγής εκλογών. Υποστηρίζεται ότι η παραμονή του Ζελένσκι στην εξουσία και η υπογραφή συμφωνιών είναι παράλογη και παράνομη. Στη συνέχεια, γίνεται αναφορά στις στρατιωτικές ασκήσεις της Ρωσίας και στη σημασία της πρότασης του Πούτιν για ειρηνευτική συμφωνία που προβλέπει ουδέτερη Ουκρανία και εδαφικές παραχωρήσεις. Ειδικότερα, τονίζεται ότι η Ρωσία επιδιώκει να κρατήσει τον έλεγχο του Ντονμπάς, της Κριμαίας και της Αζοφικής Θάλασσας, ενώ η Δύση επιμένει να μην επιτρέψει τη νίκη της Ρωσίας.

Υπενθυμίζεται η διαδικασία για ειρήνη στη Μέση Ανατολή, με έμφαση στη δυσκολία επίτευξης συμφωνίας. Παράλληλα, επισημαίνεται η ανησυχία για τον πόλεμο στην Ουκρανία, δεδομένου του υψηλού αριθμού νεκρών και τραυματιών, και η αποτυχία της Δύσης να αναγνωρίσει το μέγεθος της καταστροφής.

Επίσης, τονίζεται η οικονομική κατάσταση της Ρωσίας και η αμφισβήτηση των δυτικών εκτιμήσεων για την κατάρρευσή της. Ειδικά αναφέρεται η ανακοίνωση της Παγκόσμιας Τράπεζας που κατατάσσει τη ρωσική οικονομία ως την τέταρτη μεγαλύτερη στον κόσμο, παρά τις δηλώσεις για την υποβάθμιση της ρωσικής στρατιωτικής βιομηχανίας.

Τέλος γίνεται αναφορά στις χώρες της Ασίας και του Παγκόσμιου Νότου. Ειδικότερα, αναφέρεται ότι αυτές οι χώρες συνεχίζουν τις συμμαχίες και τις οικονομικές σχέσεις μεταξύ τους, δημιουργώντας ένα πολυπολικό σύστημα. Εκφράζεται ανησυχία για το μέλλον της Ελλάδας, της Ευρώπης και του κόσμου γενικότερα.