Η γαλλική Γερουσία ψηφίζει υπέρ της πιλοτικής ψηφιακής αναγνώρισης προσώπου

Μετάφραση για την ΕΝΩΜΕΝΗ ΡΩΜΗΟΣΥΝΗ

Η γαλλική Γερουσία ψήφισε την Δευτέρα την έγκριση ενός προσχεδίου νόμου για τη δοκιμή τεχνολογίας ψηφιακής αναγνώρισης προσώπου σε δημόσιους χώρους. Ο νόμος θα επιτρέψει σε δικαστικούς ανακριτές και στις υπηρεσίες πληροφοριών να χρησιμοποιούν απομακρυσμένη βιομετρική ταυτοποίηση στον κόσμο για τρία χρόνια.

Το προσχέδιο νόμου εγκρίθηκε εν μέσω αντιρρήσεων από οργανισμούς ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ορισμένους πολιτικούς με 226 ψήφους υπέρ και 177 ψήφους κατά από αριστερούς γερουσιαστές, αναφέρει η Le Monde.

Τον Μάιο, η Γερουσία προσπάθησε να καταπνίξει τις ανησυχίες του κόσμου υποσχόμενη να θέσει όρια στη χρήση της τεχνολογίας και να «αποτρέψει μια κοινωνία επιτήρησης».

Το νέο προσχέδιο διευκρινίζει ότι η χρήση αναγνώρισης προσώπου δημοσίως σε πραγματικό χρόνο θα περιοριστεί στον εντοπισμό τρομοκρατών από τις υπηρεσίες πληροφοριών, απαγωγές παιδιών και ιδιαιτέρως σοβαρά εγκλήματα. Στις τελευταίες δύο περιπτώσεις, οι δικαστικοί ανακριτές θα πρέπει να αναζητήσουν εξουσιοδότηση από τον Πρωθυπουργό, τον εισαγγελέα ή τον ανακριτή η οποία θα ισχύει μόνο για 48 ώρες.

Η αναδρομική χρήση της αναγνώρισης προσώπου, δηλαδή μαγνητοσκοπημένα βίντεο, θα εξουσιοδοτείται για έρευνες τρομοκρατίας και σοβαρών εγκλημάτων από τον εισαγγελέα ή ανακριτή. Η εξουσιοδότηση σε περιπτώσεις τρομοκρατίας θα διαρκεί ένα μήνα.

Η χρήση της αναγνώρισης προσώπου σε δημόσιους χώρους δεν είναι το μόνο θέμα που είχαν αντιπαράθεση οι τοπικοί νομοθέτες τον περασμένο μήνα. Τον Μάιο, το γαλλικό συνταγματικό δικαστήριο άνοιξε τον δρόμο για την αλγοριθμική επεξεργασία των βίντεο-ροών κατά τη διάρκεια των Θερινών Ολυμπιακών και Παρολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού το 2024. Το σύστημα προορίζεται να εντοπίζει ύποπτα αντικείμενα και συμπεριφορές, όπως βαλίτσες χωρίς επίβλεψη και επικίνδυνες κινήσεις του πλήθους και περιλαμβάνει διασφαλίσεις κατά της συλλογής βιομετρικών δεδομένων.

Τα βιομετρικά στοιχεία του προσώπου χρησιμοποιούνται ήδη από κυβερνητικές υπηρεσίες στη Γαλλία σε εφαρμογές όπως το σύστημα συνοριακού ελέγχου Parafe και η εφαρμογή ψηφιακής ταυτότητας Alice. Πόλεις όπως η Νίκαια έχουν ήδη πειραματιστεί με την αναγνώριση προσώπου για επιτήρηση κατά τη διάρκεια του καρναβαλιού της Νίκαιας, μια εκδήλωση που προσελκύει χιλιάδες τουρίστες στην πόλη κάθε χρόνο.

Η απαγόρευση της αναγνώρισης προσώπου σε πραγματικό χρόνο στο προσχέδιο νόμου της ΕΕ για την τεχνητή νοημοσύνη δεν περιλαμβάνει εξαιρέσεις για την τρομοκρατία ή αναζητήσεις ανθρώπων, δημιουργώντας μια πιθανή σύγκρουση μεταξύ της γαλλικής και της ευρωπαϊκής νομοθεσίας.

biometricupdate