Απολογιστικό Δελτίο Τύπου για την Εκδήλωση αφιερωμένη στον Παλαιών Πατρών Γερμανό.

ΕΝΩΜΕΝΗ   ΡΩΜΗΟΣΥΝΗ  –  Πατρών

Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Επέτειος  των 200 χρόνων από την επανάσταση του 1821

 Το Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου 2021  επέλεξε το σωματείο  ΕΝΩΜΕΝΗ  ΡΩΜΗΟΣΥΝΗ  Πατρών, για να τιμήσει τη μνήμη και την εθνική προσφορά του  Εθνεγέρτη  Παλαιών  Πατρών Γερμανού. Εκατοντάδες προσκυνητές και πεζοπόροι συνέρρευσαν  στην Ιερά Μονή Μακελλαριάς  Καλαβρύτων,  όπου διοργανώθηκε η δράση : «ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΠΕΖΟΠΟΡΙΚΟΥ ΜΟΝΟΠΑΤΙΟΥ ΠΑΛΑΙΩΝ ΠΑΤΡΩΝ ΓΕΡΜΑΝΟΥ» η οποία είχε ενταχθεί  στο Πρόγραμμα εορτασμών της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για τα 200 χρόνια από το 1821. 

Πεζοπόροι περπάτησαν στα χνάρια του Ιστορικού Μονοπατιού που ακολουθούσε ο Μητροπολίτης Γερμανός για τη μετακίνηση του από Πάτρα προς Καλάβρυτα και αντίστροφα. Στις δύο πεζοπορίες που πραγματοποιήθηκαν από Άνω Πετρωτό Πατρών – Πηγή Ζουμπάτας στο Παναχαϊκό όρος  και   Δεμέστιχα Αχαΐας  – Σελινούντας ποταμός – Ι.Μ. Μακελλαριάς  συμμετείχαν περισσότερα από 80  άτομα. Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία  να γνωρίσουν τα μέρη που έδρασε η αδούλωτη κλεφτουριά της ορεινής Αχαΐας,  να θαυμάσουν τη σπάνια φύση και να ανταμώσουν με τους κατοίκους των χωριών όπου περνούσαν, οι οποίοι του επιφύλαξαν θερμή υποδοχή και τους πρόσφεραν τοπικά εδέσματα.

Οι  πεζοπόροι και εκατοντάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν στις 12.30 το μεσημέρι  στην Ι.Μ.  Μακελλαριάς  όπου πραγματοποιήθηκε η κεντρική εκδήλωση που περιλάμβανε τη τέλεση Μνημόσυνου για τον π. Πατρών Γερμανό, χαιρετισμούς από τον πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτ. Ελλάδας κο Τάκη Παπαδόπουλο, τον Δήμαρχο Καλαβρύτων κο Αθανάσιο Παπαδόπουλο, την εξιστόρηση σύντομου ιστορικού της Ι. Μονής από τη μοναχή Συγκλητική, τη κεντρική ομιλία από μέλος της Ε.ΡΩ. για τη δράση καθώς και τη παρουσίαση  24σέλιδου Ιστορικού Πεζοπορικού Οδηγού που δημιουργήθηκε, τυπώθηκε και μοιράστηκε σε όλους τους παρόντες. Ιδιαίτερη χροιά στην εκδήλωση έδωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σουλίου Πατρών με τους παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια που παρουσίασε, ενώ προβλήθηκε για πρώτη φορά η ταινία μικρού μήκους 50’ που δημιούργησε  ο Πολιτιστικός σύλλογος Μοίρα Πατρών.

Στο τέλος της εκδήλωσης προσφέρθηκε σε όλους πλούσιος μπουφές που είχαν προετοιμάσει οι μοναχές της Ι. Μονής Μακελλαριάς και οι κυρίες των εκπολιτιστικών συλλόγων που συνεργάστηκαν.

Η Ενωμένη Ρωμηοσύνη Πατρών επιθυμεί να ευχαριστήσει την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και τον Αντιπεριφερειάρχη κο  Ανδρέα Φίλια, τον Δήμαρχο Καλαβρύτων κο Αθανάσιο Παπαδόπουλο, την σεβαστή καθηγουμένη της Ι. Μ. Μακελλαριάς  Μαρκέλλα μοναχή και την μοναχή Συγκλιτική για την αμέριστη υποστήριξη για την επιτυχία της εκδήλωσης και τη φιλοξενία από την  Ιερά Μονή.

Επίσης τους κάτωθι τοπικούς φορείς :  Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία Πελοποννήσου, τον πρόεδρο κο Χρήστο Μούλια δικηγόρο – ιστορικό και το μέλος  κο Θεόδωρο Κοτσάκη, τον κο Σπύρο Γκουρβέλο φιλόλογο -ιστορικό, τη Στέγη Καλαβρυτινών και φίλων Πάτρας “ΑΓΙΑ ΛΑΥΡΑ”, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μοίρα Πατρών “Η ΘΑΝΑ”, τον Σύλλογο απανταχού Λεοντιτών “Ο Άγιος Ανδρέας” , τον Σκοπευτικό Όμιλο Παραδοσιακών όπλων Πάτρας ,  τον Πολιτιστικό Σύλλογο Γυναικών και φίλων Δεμεστίχων “H ΑΚΑΚΙΑ”, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Σουλίου Πατρών  “Η ΠΡΟΟΔΟΣ”, την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης – Παράρτημα Αχαΐας, τον Εκπολιτιστικό και Εξωραϊστικό Σύλλογο Πετρωτού, και  την  BAKALAROS GOUP – ΚΩΝ/ΝΟΣ ΜΠΑΚΑΛΑΡΟΣ, για τη χορηγία για την εκτύπωση του Ιστορικού – Πεζοπορικού οδηγού.

17x22 Ιστορικός - Πεζοπορικός Οδηγός Με Χορηγό_compressed