Ζητείται ελπίς – Ο ευρών αμειφθήσεται

Η «καταπληκτική ποιότητα ζωής» στην Ελλάδα 2.0 περιλαμβάνει την ολοκληρωτική διάλυση της δημόσιας υγείας

Η περιβόητη «ενίσχυση» του Εθνικού Συστήματος Υγείας που υπάρχει στην… κασέτα του Μαξίμου εδώ και πάνω από δύο χρόνια, κάθε μέρα που περνάει ακούγεται όλο και πιο κακοπαιγμένη.

Με αφορμή τον κορωνοϊό που εμφανίστηκε και έθεσε μια τεράστια πρόκληση στις κυβερνήσεις όλων των κρατών, η Ελλάδα διαλαλούσε ότι ισχυροποιεί και ενισχύει το ΕΣΥ, το οποίο με αφορμή την πανδημία θα γινόταν καλύτερο.

Προφανώς και όπως οι περισσότεροι ανέμεναν, όλα αυτά ήταν και παραμένουν παραμύθια της Χαλιμάς και μια απίστευτη προσπάθεια παραπληροφόρησης και διαστρέβλωσης της πραγματικής εικόνας και κατάστασης των δημόσιων δομών υγείας, οι οποίες παραμένουν παρατημένες, χωρίς υλικά, χωρίς ανθρώπινο δυναμικό, χωρίς τα στοιχειώδη.

Μια κατάσταση, που πέρα και πάνω από όλους, τη γνωρίζουν πολύ καλά και πολλές φορές οδυνηρά, όσοι έχουν την ατυχία να χρειάζονται κάποια ιατρική υπηρεσία, ή περίθαλψη.

Μια «βόλτα» σε κάποιο νοσοκομείο οπουδήποτε στην Ελλάδα (σ.σ. αυτή της… βζιιιν ανάπτυξης και της προόδου, τη λεγόμενη 2.0) άλλωστε, είναι αρκετή για να διαπιστώσει και να καταλάβει κανείς, ότι είναι μόνο θέμα χρόνου να αφαιρεθούν και τα τελευταία κομμάτια του παζλ της δημόσιας υγείας και να φτιαχτεί στη θέση του ένα άλλο, που θα έχει φαρδιά πλατιά σχηματισμένη τη λέξη «ιδιωτικός τομέας».

SOS από το Παίδων Αγία Σοφία, από το Καρπενήσι και από τη Λέρο

Μόνο οι τελευταίες ειδήσεις είναι ενδεικτικές της απελπιστικής κατάστασης που αντιμετωπίζουν και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, προσπαθώντας να αντεπεξέλθουν και βλέποντας χιλιάδες συναδέλφους τους να μένουν εκτός δράσης εξαιτίας της αναίτιας βεντέτας που άνοιξε μαζί τους η αυταρχική Κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Η διοίκηση του νοσοκομείου Παίδων Αγία Σοφία έδωσε εντολή να «παγώσουν» προσωρινά τα προγραμματισμένα χειρουργεία, καθώς πλέον διαθέσιμοι είναι μόλις 8 αναισθησιολόγοι, οι οποίοι και αδυνατούν να καλύψουν όλα τα περιστατικά.

Οι καταγγελίες είναι δεκάδες και σύμφωνα με όσα αναφέρουν οι πολίτες το πρόβλημα είναι πιο έντονο τον τελευταίο χρόνο καθώς οι αναισθησιολόγοι που εργάζονται στο μεγαλύτερο παιδιατρικό νοσοκομείο της Αττικής δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες.

Στο νοσοκομείο αυτή την στιγμή πραγματοποιούνται μόνο τα έκτακτα και επείγοντα περιστατικά, ενώ τα προγραμματισμένα χειρουργεία μετατίθενται σε μεταγενέστερο χρόνο. Αξιοσημείωτο είναι ότι οι οργανικές θέσεις για αναισθησιολόγους ήταν 17, ενώ πλέον έχουν μειωθεί σε 9…

Στην επαρχία, η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη. Τελευταίο παράδειγμα είναι το Γενικό Νοσοκομείο Καρπενησίου, το οποίο σχεδόν για το ένα τρίτο του Σεπτεμβρίου δεν θα κάνει εισαγωγές παθολογικών περιστατικών, λόγω έλλειψης Παθολόγων, καθώς έχει ξεμείνει μόνο με έναν!

«Σας κοινοποιώ το με υπ. αριθμ. πρωτ.:6976/1-9-2022, έγγραφό μας προς την 5η ΥΠΕ για την έλλειψη γιατρών ειδικότητας Παθολογίας κατά τις ημερομηνίες 2, 5, 7, 8, 15, 22, 27 και 29 Σεπτεμβρίου 2022, με αποτέλεσμα αδυναμία εισαγωγής Παθολογικών περιστατικών στις συγκεκριμένες ημέρες, τα οποία περιστατικά προφανώς θα πρέπει να διακομίζονται σε όμορα Νοσοκομεία και σε Νοσοκομεία της Υγειονομικής Περιφέρειας μας. Σε οποιαδήποτε διαφοροποίηση του προγράμματος θα σας ενημερώσουμε», αναφέρεται σε σχετικό έγγραφο.

Ένα νοσοκομείο δηλαδή σε έναν τουριστικό (ειδικά τον χειμώνα) προορισμό, με μεγάλο πληθυσμό ηλικιωμένων, δεν έχει την ειδικότητα που καλύπτει το μεγαλύτερο φάσμα των εισαγωγών του!

Μάλιστα, σύμφωνα με τον ΓΓ της ΟΕΝΓΕ, Παναγιώτη Παπανικολάου, ο διοικητής φέρεται να είπε στους εξοργισμένους εναπομείναντες γιατρούς του νοσοκομείου πως «αν δεν σας αρέσει να φύγετε»,  όπως οι ίδιοι αναφέρουν.

Όπως αναφέρει ακόμα το evrytanika.gr μέσα στο Σεπτέμβριο για πέντε μέρες δεν υπάρχει ορθοπεδικός, για πέντε μέρες δεν υπάρχει καρδιολόγος και για οκτώ ημέρες δεν υπάρχει αναισθησιολόγος!

Λίγες ώρες νωρίτερα, η ΟΕΝΓΕ είχε προχωρήσει σε ανακοίνωση για τις ελλείψεις στο Κρατικό Θεραπευτήριο Λέρου:

«Από σήμερα το νοσοκομείο Λέρου έχει μείνει χωρίς Αναισθησιολόγο. Ένα ολόκληρο νησί, μαζί και η Πάτμος, οι Λειψοί και το Αγαθονήσι, μαζί με τους χιλιάδες επισκέπτες που βρίσκονται αυτή την περίοδο στην περιοχή βρίσκονται στο έλεος της τύχης. Επείγουσες διασωληνώσεις, επείγοντα χειρουργεία, διακομιδές βαρέως πασχόντων βρίσκονται κυριολεκτικά στον αέρα. Ενώ γνώριζαν εκ των προτέρων ότι ένας εκ των δύο Αναισθησιολόγων βγαίνει σε αναστολή λόγω μη εμβολιασμού και ο άλλος συνάδελφος θα λάμβανε την κανονική του άδεια, δεν φρόντισαν να υπάρξει λύση στο πρόβλημα.

Η κυβέρνηση και το Υπουργείο Υγείας προτιμά να μην υπάρχει καθόλου Αναισθησιολόγος στο νοσοκομείο παρά να εργάζεται η συνάδελφος και να προσφέρει τις υπηρεσίες της, πολλώ δε μάλλον που έχει περίτρανα αποδειχτεί ότι και οι εμβολιασμένοι μεταδίδουν και δεν υπάρχει κανένας επιστημονικός λόγος να παραμένουν σε αναστολή χιλιάδες συνάδελφοί μας.  Απαιτούμε άμεσα η διοίκηση του νοσοκομείου Λέρου, η διοίκηση της 2ης ΥΠΕ και το Υπουργείο Υγείας να λύσουν άμεσα το ζήτημα. Να επιστρέψει άμεσα στην εργασία της η συνάδελφος Αναισθησιολόγος, όπως και όλοι οι συνάδελφοι που βρίσκονται σε αναστολή εργασίας».