Βρετανία: Οι τράπεζες αναγκάστηκαν να παρέχουν δωρεάν μηχανές μετρητών σε απόσταση τριών μιλίων από τα σπίτια

Mετάφραση για την ΕΝΩΜΕΝΗ ΡΩΜΗΟΣΥΝΗ

Η κυβέρνηση αποκαλύπτει νέους νόμους για τη διατήρηση των χαρτονομισμάτων με τεράστια πρόστιμα για την παράλειψη παροχής βασικών τραπεζικών υπηρεσιών κατάθεσης και ανάληψης.

Οι τράπεζες θα αναγκαστούν να παρέχουν στους πελάτες δωρεάν πρόσβαση σε μετρητά σε απόσταση τριών μιλίων από το σπίτι τους, σύμφωνα με τους νέους νόμους για τη διατήρηση των χαρτονομισμάτων.

Όσοι δεν συμμορφωθούν θα αντιμετωπίσουν τεράστια πρόστιμα στο πλαίσιο των σχεδίων για την προστασία των υπηρεσιών κατάθεσης και ανάληψης που παρουσίασε η κυβέρνηση

Οι υπουργοί είπαν ότι οι κανόνες θα διασφαλίσουν ότι τα εκατομμύρια ανθρώπων που βασίζονται στα μετρητά καθημερινά δεν θα χρειάζεται να «ταξιδεύουν για ώρες» για βασικές τραπεζικές υπηρεσίες.

Οι τράπεζες θα πρέπει να παρέχουν υπηρεσίες μετρητών σε απόσταση τριών μιλίων από πελάτες που ζουν σε αγροτικές περιοχές και μόλις ένα μίλι από όσους βρίσκονται σε πόλεις.

Δεν θα τους επιτραπεί να κλείνουν υποκαταστήματα έως ότου θεσπίσουν εναλλακτικές διατάξεις για να διασφαλίσουν ότι οι άνθρωποι θα εξακολουθούν να έχουν πρόσβαση σε χαρτονομίσματα.

Οι υπουργοί παρέδωσαν στην Αρχή Οικονομικής Συμπεριφοράς (FCA) διευρυμένες εξουσίες για την επιβολή των κανόνων, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας επιβολής τεραστίων προστίμων.

Η ανακοίνωση έρχεται εν μέσω φόβου ότι οι τράπεζες διεξάγουν πόλεμο στα μετρητά για να προσπαθήσουν να αναγκάσουν τους πελάτες να στραφούν σε πληρωμές με κάρτα.

Η τράπεζα NatWest δίνει στον εαυτό της την εξουσία να περιορίσει το πόσα μετρητά μπορούν οι πελάτες να κάνουν ανάληψη και κατάθεση, επικαλούμενη ανησυχίες για ξέπλυμα χρήματος.

Εν τω μεταξύ, οι περισσότερες τράπεζες έχουν περικόψει τον αριθμό των υποκαταστημάτων τους και ωθούν τους πολίτες προς τις διαδικτυακές υπηρεσίες.

Οι συμμετέχοντες στις εκστρατείες, συμπεριλαμβανομένων βουλευτών των Συντηρητικών και του Nigel Farage, του πρώην ηγέτη του Κόμματος του Brexit, καλούν την κυβέρνηση να θεσπίσει νόμους για να σώσει τα χρήματα σε φυσική μορφή.

Ο Andrew Griffith, υπουργός Οικονομικών, είπε ότι οι κανονισμοί δείχνουν πως «τα μετρητά διαδραματίζουν σημαντικό και συνεχή ρόλο».

«Αναλαμβάνουμε δράση για να προστατεύσουμε την πρόσβαση σε μετρητά με νόμο και αυτό σημαίνει αναλήψεις χωρίς χρέωση και διαθεσιμότητα μετρητών σε λογική απόσταση», είπε.

«Οι άνθρωποι δεν θα πρέπει να ταξιδεύουν για ώρες για να κάνουν ανάληψη ένα «δεκάρικο» για να βάλουν στην κάρτα γενεθλίων κάποιου – ούτε οι επιχειρήσεις θα πρέπει να διανύουν μεγάλες αποστάσεις για να καταθέτουν τις εισπράξεις τους.

«Πρόκειται για μέτρα που ωφελούν όλους όσους χρησιμοποιούν μετρητά, αλλά ιδιαίτερα όσους ζουν σε αγροτικές περιοχές, τους ηλικιωμένους και τα άτομα με αναπηρία».

Τα πιο πρόσφατα στοιχεία από την FCA δείχνουν ότι, μέχρι το περασμένο καλοκαίρι, το 99,8% του πληθυσμού του Ηνωμένου Βασιλείου βρισκόταν σε απόσταση 5 χιλιομέτρων (3,1 μίλια) από ένα δωρεάν σημείο μετρητών.

Ωστόσο, η αρχή δημοσιονομικής εποπτείας βρήκε επίσης στοιχεία ότι ο αριθμός των τραπεζικών υποκαταστημάτων, των ταχυδρομείων και των δωρεάν ΑΤΜ ήταν σε μείωση.

Η κυβέρνηση θέλει να διασφαλίσει ότι το τρέχον επίπεδο πρόσβασης σε μετρητά θα διατηρηθεί δεδομένης της σημασίας του χαρτονομίσματος για πολλές ευάλωτες ομάδες.

Πιο εύκολα στη διαχείριση των οικιακών προϋπολογισμών

Τα μετρητά χρησιμοποιούνται πολύ περισσότερο από τους ηλικιωμένους και τις οικογένειες χαμηλού εισοδήματος, οι οποίες θεωρούν ότι τα μετρητά καθιστούν ευκολότερη τη διαχείριση των οικιακών προϋπολογισμών σε σχέση με τη χρήση ψηφιακών πληρωμών.

Σύμφωνα με τους νέους κανόνες, η FCA θα πρέπει να «λαμβάνει υπόψη» τον τρόπο πρόσβασης σε μετρητά, συμπεριλαμβανομένων των ωρών λειτουργίας και της ανάγκης για προσωπική βοήθεια.

Η χρήση κερμάτων και χαρτονομισμάτων έχει μειωθεί δραματικά την τελευταία δεκαετία, καθώς ο αριθμός των διαδικτυακών πληρωμών έχει αυξηθεί από 45% σε 85%.

Ωστόσο, πέρυσι ανέκαμψε, καθώς οι οικογένειες επέστρεψαν στη χρήση μετρητών, για να τους βοηθήσουν στην καλύτερη διαχείριση των οικονομικών τους, καθώς αντιμετώπιζαν την κρίση του κόστους ζωής.

Στοιχεία από την Nationwide Building Society αποκάλυψαν ότι ο αριθμός των αναλήψεων μετρητών από τα ΑΤΜ αυξήθηκε κατά 19% το 2022 σε σύγκριση με το 2021.

Οι βουλευτές των Συντηρητικών έχουν κάνει εκστρατεία για περισσότερη προστασία, με ορισμένους να παροτρύνουν τον Rishi Sunak να προχωρήσει περισσότερο και να ψηφίσει επίσης νόμους που αναγκάζουν τα καταστήματα να δέχονται φυσικά χρήματα.

Ο Πρωθυπουργός απέρριψε αυτές τις εκκλήσεις τον Ιούνιο, λέγοντας στη Βουλή των Κοινοτήτων ότι «οι ίδιοι οι οργανισμοί θα πρέπει να μπορούν να επιλέγουν τους τρόπους πληρωμής που θα δέχονται».

Το κοινοβούλιο ψήφισε τον νόμο περί χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και αγορών τον περασμένο μήνα, ο οποίος δίνει στην FCA εξουσίες να υποχρεώνει τις τράπεζες να συμμορφωθούν με τις νέες ελάχιστες αποστάσεις.

Το Υπουργείο Οικονομικών είπε ότι θα παράσχει περαιτέρω καθοδήγηση σχετικά με αυτό που θεωρούσε «εύλογη απόσταση» για τους ανθρώπους που πρέπει να ταξιδέψουν για να έχουν πρόσβαση σε μετρητά.

Οι υπουργοί θα καθορίσουν επίσης ποιες εταιρείες θα υπόκεινται στους κανόνες και η FCA θα διαβουλευτεί με τον κλάδο αυτό το φθινόπωρο πριν τους εφαρμόσει.

Ένας εκπρόσωπος της FCA δήλωσε: «Ο τρόπος με τον οποίο πληρώνουμε αλλάζει, όμως αυτές οι νέες εξουσίες θα βοηθήσουν στη διασφάλιση της διατήρησης της πρόσβασης σε μετρητά για πολλές επιχειρήσεις και άτομα που συνεχίζουν να βασίζονται σε αυτά.

«Το φθινόπωρο θα διαβουλευτούμε για νέους κανόνες που θα απαιτούν από τις τράπεζες να διατηρούν λογική πρόσβαση σε μετρητά σε τοπικό επίπεδο, αξιολογώντας τις τοπικές παροχές και λαμβάνοντας τα κατάλληλα μέτρα για την εγκατάσταση πρόσθετων υπηρεσιών όπου χρειάζονται.

«Ανυπομονούμε να σχεδιάσει η κυβέρνηση ποιες εταιρείες θα εφαρμόσουν τους νέους κανόνες μας για την πρόσβασης σε μετρητά για να ενημερώσουμε αυτό το ζωτικής σημασίας έργο».

Κάντε τις επιχειρήσεις να δέχονται μετρητά

Η Anne Marie Morris, βουλευτής των Συντηρητικών που συμμετέχει στην Επιτροπή Οικονομικών των Κοινοτήτων, εξέφρασε ανησυχίες για το πώς θα εφαρμοστούν οι νέοι κανόνες.

Προέτρεψε επίσης την κυβέρνηση να προχωρήσει περαιτέρω εισάγοντας έναν νόμο που θα έκανε τις επιχειρήσεις να δέχονται και μετρητά και πληρωμές με κάρτα.

«Η εγγυημένη δωρεάν πρόσβαση σε μετρητά είναι ένα καλό βήμα προς τα εμπρός. Το καλωσορίζω. Αλλά πώς είναι να σε αστυνομεύουν;» είπε στην The Telegraph.

«Η ιδέα χρειάζεται ένα τεστ αντοχής. Μια γενική υποχρέωση τριών μιλίων για τις αγροτικές περιοχές ακούγεται υπέροχη, αλλά τι ορίζεται ως αγροτική περιοχή;

«Αυτή είναι μια κίνηση προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά χωρίς καλύτερη κατανόηση της ανάγκης σε μετρητά, ενδέχεται να μην έχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα».

Και πρόσθεσε: «Σαφώς η πρόσβαση σε μετρητά και η αποδοχή μετρητών είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Αυτά τα δύο θα πρέπει να είναι σε ισορροπία.

«Ορισμένες επιχειρήσεις δεν θα δέχονται μετρητά, κάποιες επιχειρήσεις θα δέχονται μόνο μετρητά. Μερικοί καταναλωτές μπορούν να πληρώσουν μόνο σε μετρητά, πολλοί προτιμούν να πληρώσουν με μετρητά γιατί βοηθούν στην καλύτερη διαχείριση των χρημάτων.

«Αυτό χρειάζεται πολύ περισσότερη εστίαση. Η κυβέρνηση θα πρέπει να επανεξετάσει το θέμα της αποδοχής μετρητών για να αποφύγει τον κοινωνικό και οικονομικό αποκλεισμό».

telegraph