Βόλος: Αθωώθηκαν πανηγυρικά μοναχοί για διασπορά ψευδών ειδήσεων

 

Πανηγυρικά αθωώθηκαν ο ηγούμενος, ως έχων την πνευματική επίβλεψη, τρεις αρχιμανδρίτες και ένας ιερομόναχος της Ι.Μ. Αγ. Τριάδας Πηλίου, που κάθισαν στο εδώλιο του Τριμελούς Πλημμελειοδικείο Βόλου με την κατηγορία της διασποράς ψευδών ειδήσεων σε σχέση με την πανδημία του κορωνοϊού.
Η δίκη έγινε στη κατάμεστη αίθουσα από πιστούς που πήγαν να συμπαρασταθούν στους μοναχούς, οι οποίοι ισχυρίστηκαν ότι το ημερολόγιο τσέπης, με τίτλο “Σκέψου πριν εμβολιασθής”, περιείχε στις πρώτες σελίδες, δηλώσεις γιατρών του εξωτερικού με συμβουλές που απέτρεπαν τους πιστούς από τον εμβολιασμό για την αντιμετώπιση του Covid 19 και δεν απηχούσαν τις προσωπικές τους απόψεις.
Το ημερολόγιο εκδόθηκε το 2021, εν μέσω της πανδημίας, παραδόθηκε από μονή του Αγίου Όρους στο μοναστήρι στις 13 Σεπτεμβρίου 2021 και έκτοτε διανεμήθηκε στους πιστούς σε σύντομο χρονικό διάστημα.

«Είχαν εμβολιαστεί και δεν επηρεάστηκαν»

Σύμφωνα με τον ισχυρισμό της υπεράσπισης των μοναχών, η έκδοση δεν ήταν συντακτικό προϊόν του μοναστηριού, αλλά αναδημοσίευση και αναπαραγωγή επιστημονικών άρθρων που ήδη είχαν δημοσιευτεί πριν την έκδοση του ημερολογίου.
Επίσης η υπεράσπιση ισχυρίστηκε ότι στο ημερολόγιο γινόταν αναδημοσίευση ενός μεγάλου μέρους της διμηνιαίας χριστιανικής έκδοσης «Παρακαταθήκη» (Μάιος – Ιούνιος 2021).
Στη δίκη, δεν υπήρξε ούτε ένας μάρτυρας κατηγορίας, ούτε κάποιος παθών που από φόβο τελικά δεν πήγε να κάνει το εμβόλιο και σύμφωνα με τον συνήγορο υπεράσπισης στην Εισαγγελία είχαν προταθεί 100 μάρτυρες και δεν κλήθηκε ουδείς, από τα άτομα που εκκλησιάζονται, αλλά είχαν εμβολιαστεί και δεν επηρεάστηκαν από τα γραφόμενα στο ημερολόγιο.
Κατά την αποχώρηση ο ηγούμενος της μονής και οι μοναχοί, φωτογραφήθηκαν μέσα στα Δικαστήρια μετά από αίτημα των πιστών, ο ηγούμενος ευχαρίστησε τη Δικαιοσύνη και στη συνέχεια αποχώρησαν μαζικά, αδειάζοντας την αίθουσα συνεδριάσεων στον πρώτο όροφο.

Από δημοσιεύματα κινήθηκε η διαδικασία

Σχετικά με το θέμα έγινε αυτεπάγγελτη προκαταρκτική έρευνα, με αφορμή δημοσιεύματα τοπικών μέσων για το περιεχόμενο του ημερολογίου που διανεμήθηκε στους πιστούς στην Ι.Μ. Αγ. Τριάδας, ως εκδότης φαίνεται Μονή του Αγ. Όρους, όπου υπάγεται το μοναστήρι στο Πήλιο και μετά την ολοκλήρωση τα προκαταρκτικής ασκήθηκε δίωξη κατά των μοναχών, αλλά όχι και τον εκδότη του ημερολογίου.
Όπως αναφερόταν στο μίνι ημερολόγιο “η μεγάλη πίκρα είναι ότι η διοίκηση της Εκκλησίας, αρχιεπίσκοποι – μητροπολίτες, έφθασαν να συνιστούν από τον άμβωνα, ως εργαλείο πλύσης εγκεφάλου των πιστών, το εμβόλιο”, ενώ νομικός φερόταν να δήλωνε ότι με απάνθρωπες και αυταρχικές μεθόδους επιχειρείται ο απόλυτος κοινωνικός έλεγχος. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι κατηγορούμενοι, με κοινή πρόθεση, κατόπιν συναπόφασης διέδωσαν δημόσια ψευδείς ειδήσεις, τις οποίες διέσπειραν για χρονικό διάστημα πέραν των 4 μηνών, με τη διαμονή του ημερολογίου σε πλήθος πιστών και επισκεπτών της Μονής, περί ακαταλληλότητας και επικινδυνότητας για την υγεία του εμβολίου για την αντιμετώπιση της πανδημικής νόσου, Covid 19, περί δήθεν εργαλειοποίησης του εμβολίου από τον Διάβολο και περί δήθεν ολοκληρωτικής και καθεστωτικών κυβερνήσεων που επιβάλλουν τυραννία και δικτατορία και ήταν ικανές να κλονίσουν την εμπιστοσύνη του κοινού στη δημόσια υγεία.