Το Ηνωμένο Βασίλειο θα αντιμετωπίσει μια παρατεταμένη περίοδο υπερβάλλουσας γενικής θνησιμότητας!

Η Βρετανία θα αντιμετωπίσει μια παρατεταμένη περίοδο υπερβάλλουσας γενικής θνησιμότητας αφού χειρουργικές επεμβάσεις ακυρώθηκαν και οι άνθρωποι απέφευγαν το εθνικό σύστημα υγείας κατα την διάρκεια της πανδημίας, υποστηρίζουν οι κύριοι Chris Whitty και  Patrick Vallance.

Ο επικεφαλής ιατρός για την Αγγλία και ο επικεφαλής επιστημονικός σύμβουλος έκαναν αυτά τα σχόλια σε μια τεχνική αναφορά που συνέγραψαν για την πανδημία του Covid-19 στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Και οι τέσσερις επικεφαλής ιατροί του Ηνωμένου Βασιλείου, ο ιατρικός διευθυντής του εθνικού συστήματος υγείας της Αγγλίας καθώς και ο γενικός διευθυντής του πρακτορείου ασφάλειας υγείας στο Ηνωμένο Βασίλειο, συνυπογράφουν επίσης.

Η αναφορά, η οποία δημοσιεύθηκε την Πέμπτη απο το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας, γράφτηκε για τους μελλοντικούς επικεφαλής ιατρούς, ιατρικούς διευθυντές και τους επικεφαλής δημόσιας υγείας για την αντιμετώπιση νέων πανδημιών.

Μέσα σε 11 κεφάλαια οι συντάκτες  καλύπτουν θέματα όπως οι οίκοι ευγηρίας, η ιχνηλάτηση των επαφών, τα τεστ και οι εγκλεισμοί!

Αυτή η αναφορά είναι η πρώτη συνολική εξέταση των γεγονότων και των επιπτώσεων που συνέβησαν τα τελευταία δυομιση χρόνια και δημοσιεύθηκε απο αξιωματούχους.

Έρχεται μετά από την εξεταστική επιτροπή για τον κορωνοϊό στο Ηνωμένο Βασίλειο, στην οποία ηγείται η Heather Hallet, η οποία θα αρχίσει δημόσιες ακροάσεις τον επόμενο χρόνο εξετάζει την κυβερνητική αντίδραση στην πανδημία.

Η αναφορά υπαινίσσεται οτι οι γενικοί ιατροί στράφηκαν στα ραντεβού εξ αποστάσεως.

Στο κεφάλαιο 10 (“βελτιώσεις στην περίθαλψη για τον covid-19”) οι συντάκτες ορίζουν αλλαγές στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη όπως ραντεβού εξ αποστάσεως απο τους γενικούς ιατρούς και αναβολή χειρουργικών επεμβάσεων κατ’ επιλογήν.

Υπήρχαν ‘όρια’ για το κατα πόσο τα ραντεβού σε γενικούς ιατρούς μέσω τηλεφώνου ή βίντεο θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν τα κατ’ ιδίαν ραντεβού, αναφέρεται στην αναφορά αλλά προστίθεται οτι ‘σε πολλές περιπτώσεις η ισορροπία κινδύνου και οφέλους ευνόησε την συμβουλευτική εξ αποστάσεως.

Μέτρα που συζητήθηκαν για την ανταπόκριση στον μεγάλο όγκο ασθενών covid μεταβολή σε συσκέψεις εξ ‘αποστάσεως, αποτροπή των περιττών υγειονομικών περιθάλψεων και έκκληση όσοι έχουν συγκεκριμένα συμπτώματα να αποφεύγουν το σύστημα υγείας εκτός και αν είναι απαραίτητο, είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για την μείωση πιθανών κινδύνων μετάδοσης (του ιού) και επιπλέον επιβάρυνσης κατα την διάρκεια μιας εποχής σημαντικής πίεσης.

Ωστόσο αυτό θα πρέπει να εξισορροπηθεί με έναν κίνδυνο σε συμπεριφορές αναζήτησης υγείας οι οποίες προσαρμόστηκαν σε τέτοιο βαθμό που υπήρχαν σημαντική ανάγκες που δεν καλύφθηκαν, με αποτέλεσμα να υπάρχουν επιπτώσεις στην θνησιμότητα και νοσηρότητα.
 
Παρά το ότι ο Sir Chris τόνισε πως η “επείγουσα περίθαλψη ήταν πάντα ανοιχτή” πολύ λιγότεροι άνθρωποι παρουσιάστηκαν στα επείγοντα κατα την διάρκεια του πρώτου κύματος, σύμφωνα με την αναφορά.

“Αναμφισβήτητα μερικοί άνθρωποι οι οποίοι θα παρουσιάζονταν δεν το έκαναν εξαιτίας ενός συναισθήματος αλτρουισμού ή αντιληπτού κινδύνου επειδή θα βρίσκονταν σε νοσοκομείο”, πρόσθεσε.

Καθυστερήσεις σε ασθενείς που παρουσιάζονταν για βοήθεια μείωση σε προληπτική φαρμακευτική αγωγή -όπως στατίνες- και ακύρωση χειρουργικών επεμβάσεων και εξετάσεων “θα οδηγήσει αργότερα σε πιο σοβαρή ασθένεια εκτός του κορωνοϊού”, καταλήγουν οι συντάκτες.

“Το αποτέλεσμα αυτών θα οδηγήσει πιθανότατα σε μια παρατεταμένη περίοδο υπερβολικής θνησιμότητας και νοσηρότητας εκτός του κορωνοϊού, αφού η χειρότερη περίοδος της πανδημίας τελείωσε”, λέει η αναφορά.

Σχεδόν 900 θάνατοι απο καρκίνο περισσότεροι απο το αναμενόμενο τον Σεπτέμβριο.

Πρόσφατα στοιχεία απο το Γραφείο Βελτίωσης Υγείας και Ανισοτήτων (OHID) δείχνουν ότι απο τις αρχές Σεπτεμβρίου υπάρχουν σχεδόν 900 περισσότεροι θάνατοι απο καρκίνο απ’ότι αναμένονταν.

Οι συντάκτες της αναφοράς εξήραν επίσης την ‘ασυνήθιστη ταχύτητα’ με την οποία διανεμήθηκαν τα εμβόλια covid. Όμως προειδοποίησαν: “Υπάρχει κίνδυνος αυτό να καθησυχάσει εσφαλμένα ορισμένους φορείς χάραξης πολιτικής για το ότι ένα εμβόλιο μπορεί να αναπαραχθεί με αυτήν την ταχύτητα για την επόμενη πανδημία.”

Ο όρος ‘lockdown’ θα είναι αυτός που σχετίζεται περισσότερο με την πανδημία, προβλέπουν οι συντάκτες,καθώς αναγνωρίζουν ότι ήταν το πιο σκληρό μέτρο που λήφθηκε για τον περιορισμό του ιού.

Παρά το ότι το μέτρο ήταν ‘εξαιρετικά αποτελεσματικό’ στην μείωση της μεταδοτικότητας του covid στο πρώτο κύμα, όπως ισχυρίζονται, προκάλεσαν πολλές ανησυχίες σε όλη την κοινωνία, όπως θέματα ψυχικής υγείας και ενδοοικογενειακής βίας και προστασίας.

“Θα υπάρξουν επίσης επιπλέον επιπτώσεις (απο τα lockdown) τα οποία δεν τα υπολογίσαμε ή δεν τα έχουμε συνειδητοποιήσει ακομά”, προσθέτουν.

ΟΙ συντάκτες είπαν ότι το να ζυγίσουν τους κινδύνους απο το κλείσιμο των σχολείων ήταν “ιδιαίτερα δύσκολο και αμφισβητούμενο” αλλά πρόσθεσαν οτι έχουν “δυνατότητα για χρόνιες επιπτώσεις στην εκπαίδευση των παιδιών και στις πιθανότητες ανάπτυξης και ζωής”.

Σε ένα παράδειγμα τέτοιων επιπτώσεων,αναφέρουν αύξηση 81% στον αριθμό παραπεμπτικών σε υπηρεσίες ψυχικής υγείας για παιδιά και εφήβους την περίοδο απο τον Απρίλιο έως τον Σεπτέμβριο του 2021 σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2019.