Στην Ισλανδία το σύνδρομο down «εξαφανίζεται» λόγω των εκτρώσεων!

Το 98% των γονέων διακόπτουν την κύηση μόλις προγεννητικά διαγνωστεί το έμβρυο με Σύνδρομο Ντάουν.

Η είδηση είναι συγκλονιστική: το Σύνδρομο Ντάουν «εξαφανίζεται» ουσιαστικά στην Ισλανδία.

Πιο συγκεκριμένα, οι άνθρωποι με Σύνδρομο Ντάουν εξαλείφονται στην Ιρλανδία μέσω της άμβλωσης. 

Καθώς η προγεννητική εξέταση γίνεται ολοένα και πιο διαδεδομένη σε ολόκληρο τον κόσμο, ο αριθμός των εμβρύων που γεννιούνται με Σύνδρομο Ντάουν και με άλλες παθήσεις έχει μειωθεί καθώς όταν οι γονείς επιλέγουν την εξέταση η οποία αποκαλύπτει μια ανωμαλία, αρκετοί από αυτούς επιλέγουν την διακοπή της εγκυμοσύνης.

Το Σύνδρομο Ντάουν προκύπτει όταν ένας άνθρωπος έχει ένα επιπλέον χρωμόσωμα, το οποίο τροποποιεί την ανάπτυξη, τα σωματικά γνωρίσματα και αυξάνει τον κίνδυνο για ιατρικής φύσεως παθήσεις όπως είναι τα καρδιακά προβλήματα και τα προβλήματα ακοής.

Το προσδόκιμο ζωής για έναν άνθρωπο με σύνδρομο Ντάουν ήταν μόλις 25 έτη το 1983. Αλλά τώρα, μόνο μερικές δεκαετίες αργότερα, το προσδόκιμο ζωής έχει δραματικά αυξηθεί στα 60 έτη.

Η Εθνική Κοινότητα για το Σύνδρομο Ντάουν – [National Down Syndrome Society – (NDSS)] επισημαίνει πως οι άνθρωποι με Σύνδρομο Ντάουν μπορούν να φοιτήσουν στο σχολείο, να εργαστούν, να έχουν ουσιαστικές σχέσεις, να ψηφίζουν και να συνεισφέρουν στην κοινωνία με πολλούς εκπληκτικούς τρόπους.

Τα ποιοτικά εκπαιδευτικά προγράμματα, ένα ενδιαφέρων οικείο περιβάλλον, η καλή ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και η θετική υποστήριξη από την οικογένεια, τους φίλους και το κοινωνικό σύνολο παρέχουν τη δυνατότητα στους ανθρώπους με Σύνδρομο Ντάουν να βιώνουν μια ικανοποιητική και αποδοτική ζωή.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, δεν γνωρίζουμε ακριβώς πόσες κυήσεις διακόπηκαν ύστερα από μια προγεννητική διάγνωση Συνδρόμου Ντάουν και άλλων παθήσεων επειδή τα δεδομένα δεν συλλέγονται. Όμως άλλες χώρες καταγράφουν τα δεδομένα των προγεννητικών διαγνώσεων και των αμβλώσεων και τα αποτελέσματα είναι αποκαλυπτικά.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό κανάλι CBS News, «Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν εκτιμώμενο ποσοστό τερματισμών κυήσεων λόγω Συνδρόμου Ντάουν που κυμαίνεται στο 67% (1995-2011)‧ Στη Γαλλία το ποσοστό αυτό είναι 77% (2015) και στη Δανία 98% (2015).»

Στην Ισλανδία, στις πέντε γυναίκες περισσότερες από τις τέσσερις έχουν κάνει τον προγεννητικό έλεγχο και κατά προσέγγιση στο 100% κυμαίνονται οι γυναίκες οι οποίες είναι θετικές στην εξέταση για Σύνδρομο Ντάουν και επιλέγουν να διακόψουν την κύηση του παιδιού τους.

Σύμφωνα με την Εθνική Κοινότητα για το Σύνδρομο Ντάουν [NDSS], περίπου 6.000 παιδιά με Σύνδρομο Ντάουν γεννιούνται κάθε χρόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες. Φανταστείτε αν σχεδόν το 100% αυτών των παιδιών είχαν διακόψει (οι μητέρες τους) την εγκυμοσύνη αντ’ αυτού.

Τι συμβαίνει όταν η θεωρούμενη ποιότητα της ζωής ενός ανθρώπου γίνεται πιο σημαντική από την ίδια την αξία της ζωής του; Το Σύνδρομο Ντάουν και άλλες παθήσεις δεν ανατρέπουν την εγγενή αξιοπρέπεια και την αξία ενός ατόμου, είτε έχει γεννηθεί είτε όχι.

Η αξιοπρέπεια και η αξία μας ως άνθρωποι δεν έγκειται στα χαρακτηριστικά ή τις ικανότητές μας. Η ζωή είναι η βασική ανθρώπινη ελευθερία από όλες.

Ενισχύοντας αυτή την θεμελιώδη αλήθεια στη δημόσια πολιτική και στις καθημερινές αλληλεπιδράσεις με τους γείτονές μας θα επισπεύσουμε την ημέρα κατά την οποία ο κάθε άνθρωπος, από την στιγμή της συλλήψεως, προστατεύεται από το νόμο και είναι ευπρόσδεκτος στη ζωή.

 

Πηγή