Πάπας Φραγκίσκος: Θέλουμε και προετοιμαζόμαστε να συνεορτάσουμε το Πάσχα του 2025 οι δύο Εκκλησίες ως αδέρφια

 
Σχόλιο: Ο οικουμενισμός επελαύνει και απαιτείται η ορθόδοξη συνείδηση του πληρώματος της Εκκλησίας να αντιδράσει κατά Θεόν σε οποιοδήποτε εγχείρημα αλλοίωση της αμωμήτου Πίστης των Πατέρων μας! Οι καιροί ου μενετοί! Κάποιοι μεθοδικά και υπογείως δουλεύουν για μια «ενότητα» εις βάρος της Αλήθειας! Στώμεν καλώς!
 
 
Ρώμη, Νίκος Τζωΐτης
Ο Πάπας Φραγκίσκος, στο πρόσφατο  ταξίδι του στην Αφρική, έκανε ιδιαίτερη μνεία στον κορυφαίο θεολόγο και φιλόσοφο του Χριστιανισμού, τον Μητροπολίτη Γέροντα Περγάμου Ιωάννη, ο οποίος εκοιμήθη, στις 2 Φεβρουαρίου 2023.
Επίσης, ο Πάπας αναφέρθηκε στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο για τις από κοινού πρωτοβουλίες για μια Εκκλησία, που αποβλέπει στον άνθρωπο και στην κατά Θεό δικαιοσύνη. Στο ταξίδι στην Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, ο Πάπας Φραγκίσκος συναντήθηκε με 82 Ιησουίτες, που εργάζονται στη χώρα.
                         
Ένας εξ αυτών τον ρώτησε: “Έχετε καλές σχέσεις με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Πώς προετοιμάζεται η Εκκλησία για την 1.700η επέτειο της Α’ Συνόδου της Νίκαιας το 2025;”
Στην απάντηση του ο Πάπας Φραγκίσκος είπε: “Παίρνω αφορμή  από την ερώτησή σας για να θυμηθώ έναν μεγάλο Ορθόδοξο θεολόγο που κοιμήθηκε, τον Ιωάννη Ζηζιούλα, ο οποίος ήταν μητροπολίτης Περγάμου. Ήρθε στο Βατικανό για να παρουσιάσει την εγκύκλιο μου Laudato Si’. Ήταν ειδικός στην εσχατολογία. Κάποτε τον ρώτησαν πότε θα υπήρχε χριστιανική ενότητα. Απάντησε, με υγιή ρεαλισμό και ίσως ακόμη και με λεπτή ειρωνεία, «Στο τέλος του χρόνου!» Ας τον θυμόμαστε στις προσευχές μας”.

Για την 1.700η επέτειο της Α’ Συνόδου της Νίκαιας το 2025 ο Πάπας Φραγκίσκος αποκάλυψε: “Ετοιμάζουμε μια συνάντηση για το 2025. Με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο θέλουμε να καταλήξουμε σε συμφωνία για την ημερομηνία του Πάσχα, που τυχαίνει να είναι η ίδια ημερομηνία και για τις δύο Εκκλησίες το 2025. Θα δούμε, αν ναι μπορούμε να συμφωνήσουμε για το μέλλον. Και θέλουμε να γιορτάσουμε την επέτειο αυτής της Συνόδου ως αδέρφια. Προετοιμαζόμαστε για αυτό. Σκεφτείτε μόνο ότι ο Βαρθολομαίος ήταν ο πρώτος Πατριάρχης, μετά από τόσους αιώνες, που ήρθε στην ανάληψη της διακονίας ενός Πάπα!”.