Οι απαγορεύσεις κυκλοφορίας για τον κορωνοϊό «έβλαψαν μία γενιά», λέει πρώην Αρχίατρος

Μετάφραση για την ΕΝΩΜΕΝΗ ΡΩΜΗΟΣΥΝΗ

Η Dame Sally Davies συγκρατεί τα δάκρυα καθώς λέει στην έρευνα για τον κορωνοϊό ότι τα παιδιά εξακολουθούν να υποφέρουν από τις επιπτώσεις που είχαν τα εθνικά κλεισίματα.

Η καθηγήτρια Dame Sally Davies είπε στην έρευνα σχετικά με τον κορωνοϊό ότι οι πτυχές της πανδημίας ήταν «οδυνηρές και παραμένουν φρικτές»

Οι απαγορεύσεις της κυκλοφορίας «έβλαψαν μία γενιά» παιδιών, είπε η πρώην κορυφαία γιατρός της χώρας στην έρευνα για τον κορωνοϊό.

Η καθηγήτρια Dame Sally Davies, η οποία ήταν αρχίατρος για την Αγγλία από το 2011 έως το 2019, πριν από τον καθηγητή Sir Chris Whitty, βοήθησε τον σχεδιασμό της Κυβέρνησης για μία μελλοντική πανδημία.

Παραδέχτηκε στην επίσημη έρευνα  ότι «κανείς δεν σκέφτηκε την απαγόρευση της κυκλοφορίας».

Η Dame Sally είπε ότι ήταν αναστατωμένη από τον αντίκτυπο του κορωνοϊού και των πολιτικών για απαγόρευση κυκλοφορίας στα παιδιά και τους νέους, παρά το γεγονός ότι ήταν υπέρ του πρώτου εθνικού κλεισίματος.

Τώρα η δασκάλα στο Trinity College, στο Cambridge, είπε ότι είχε την ζημιά που έγινε στα παιδιά και ότι ήταν απαίσιο «να βλέπεις νέους ανθρώπους να αγωνίζονται»

Έρχεται ως νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο The Lancet, η οποία έδειξε ότι οι απαγορεύσεις της κυκλοφορίας πυροδότησαν μία «ιλιγγιώδη αύξηση» στις διατροφικές διαταραχές μεταξύ έφηβων κοριτσιών, με τα κρούσματα να αυξάνονται κατά 42%.

Η Dame Sally είπε στην έρευνα: «Είναι σαφές ότι κανείς δεν σκέφτηκε να απαγορευτεί η κυκλοφορία. Εξακολουθώ να πιστεύω ότι έπρεπε να είχαμε απαγορεύσει την κυκλοφορία, ίσως και μια βδομάδα νωρίτερα. «Αλλά κατά τη διάρκεια αυτού θα έπρεπε να σκεφτούμε: χρειάζεται [να σκεφτούμε] κάτι παραπάνω;

«Η ζημιά που βλέπω τώρα σε παιδιά και μαθητές από τον κορωνοϊό και ο εκπαιδευτικός αντίκτυπος, μου λέει ότι η εκπαίδευση έχει τρομερή δουλειά να κάνει».

Πρόσθεσε: «Έχουμε βλάψει μία γενιά και είναι απαίσιο ως Διευθύντρια ενός Κολεγίου να βλέπω αυτούς τους νέους ανθρώπους να αγωνίζονται».

«Γνωρίζω στα νηπιαγωγεία δεν έχουν μάθει πώς να κοινωνικοποιούνται και να παίζουν σωστά, δεν έχουν μάθει πώς να διαβάζουν στο σχολείο. Πρέπει να έχουμε σχέδια για αυτά».

Η έρευνα επίσης είχε  στοιχεία από τον George Osborne, τον πρώην Καγκελάριο Θησαυροφυλακίου, ο οποίος υπαινίχθηκε ότι η Δύση αντέγραψε την ιδέα των απαγορεύσεων κυκλοφορίας από την Κίνα.

Η Dame Sally είναι από τους πρώτους πρώην κυβερνητικούς αξιωματούχους που επέκρινε τις απαγορεύσεις κυκλοφορίας, εν μέσω καταγγελιών ότι η πολυαναμενόμενη έρευνα «περιορίζει εξωτερικές φωνές» για τις αρνητικές επιπτώσεις της πολιτικής.

Είπε επίσης στην έρευνα ότι η κυβέρνηση θα είχε ωφεληθεί από τη στάθμιση του ευρύτερου αντίκτυπου των μέτρων και αν άκουγε «μια δεύτερη ομάδα ειδικών» που συμβούλευαν για τις κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις. Συγκρατούσε τα δάκρυά της καθώς ζήτησε συγνώμη από τις τεθλιμμένες οικογένειες για τις αποτυχίες.

Η πρώτη απαγόρευση κυκλοφορίας ανακοινώθηκε τον Μάρτιο του 2020 από τον Boris Johnson, τον τότε πρωθυπουργό, και διήρκησε μέχρι τον Ιούνιο.

Μία δεύτερη ανακοινώθηκε τον Νοέμβριο εκείνο τον χρόνο και μία τρίτη ακολούθησε τον Ιανουάριο του 2021, με πολλές περιοχές να αντιμετωπίζουν τοπικούς κανόνες.

Η Dame Sally, η οποία ήταν επίσης η επικεφαλής επιστημονική σύμβουλος του Υπουργείου Υγείας μεταξύ 2004 και 2016, ζήτησε συγνώμη που τα σχέδια προετοιμασίας για μια πανδημία δεν είχαν εξετάσει τον αντίκτυπο στις πολιτικές ελευθερίες.

Ρωτήθηκε εάν μία από τις πιο αξιοσημείωτες αποτυχίες στον σχεδιασμό για την πανδημία δεν προέβλεπε την ανάγκη για απαγόρευση κυκλοφορίας.

«Συγνώμη, δεν το είχαμε σχεδιάσει αυτό», απάντησε.

«Θα προτιμούσα να είχα σχεδιάσει να μην μας φέρουν σε αυτό το σημείο, αλλά δεν αναγνωρίσαμε ότι μπορούσε – κάτι θα μπορούσε να φτάσει σε αυτό το σημείο και μετά πώς θα το διαχειριζόμασταν».

Πολλά ανώτερα στελέχη, συμπεριλαμβανομένου του David Cameron, του πρώην πρωθυπουργού, έχουν παραδεχτεί ότι το Ηνωμένο Βασίλειο επικεντρώθηκε σε λάθος πανδημία – ανησυχώντας για τη γρίπη αντί για έναν αναδυόμενο ιό.

Η Dame Sally είπε ότι έθεσε κάποια «πρόκληση» σε αυτό που περιέγραψε ως «ομαδική σκέψη» γύρω από τη γρίπη, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τα κρούσματα Mers και Sars στο εξωτερικό, αλλά ευχόταν να είχε κάνει περισσότερα.

Συγκρατώντας τα δάκρυα, είπε στην έρευνα : «Ίσως είναι η στιγμή να πω πόσο λυπάμαι στους συγγενείς που έχασαν τις οικογένειές τους.

«Δεν ήταν μόνο οι θάνατοι, ήταν ο τρόπος που πέθαναν. Ήταν φρικτό. Ήταν οδυνηρό και παραμένει φρικτό».

Δίνοντας τις αποδείξεις του, ο κ. Osborne παραδέχτηκε ότι η απαγόρευση της κυκλοφορίας δεν είχε συζητηθεί όταν ήταν καγκελάριος μεταξύ 2010 και 2016 και ότι πιστεύει ότι οι κυβερνήσεις είχαν αντιγράψει μέτρα που εφαρμόστηκαν από το αυταρχικό καθεστώς στο Πεκίνο.

«Νομίζω ότι η απαγόρευση της κυκλοφορίας στην Κίνα είναι αυτή που δίνει στον υπόλοιπο κόσμο την ιδέα της απαγόρευσης της κυκλοφορίας και η αφόρητη πίεση του νοσοκομειακού συστήματος στη βόρεια Ιταλία που οδηγεί όλες τις δυτικές κυβερνήσεις να καταλήξουν βασικά στο ίδιο συμπέρασμα», είπε.

Επέκρινε επίσης ειδικούς και συνδικάτα που κατηγορούν τη λιτότητα για αποτυχίες κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Είπε ότι η ανοικοδόμηση των δημόσιων οικονομικών είχε προετοιμάσει καλύτερα τη χώρα για τον κορωνοϊό.

Η έρευνα επίσης άκουσε από τον Oliver Letwin, τον υπουργό υπεύθυνο για την ανθεκτικότητα στην κυβέρνηση από το 2011 έως το 2016, ο οποίος είπε ο λεγόμενος αναδευτήρας εντός της Δημόσιας Υπηρεσίας – όπου οι αξιωματούχοι μετακινούν επανειλημμένα αναρτήσεις – ήταν «μία καταστροφή για τη χώρα».

Περιέγραψε ορισμένα στοιχεία της γραφειοκρατίας του Whitehall ως «εντελώς καταστροφικά».

Η έρευνα αρχίζει πάλι την Τετάρτη και θα ακουστούν στοιχεία από τον Jeremy Hunt, που ήταν Υπουργός Υγείας μεταξύ 2012 και 2018 καθώς η κυβέρνηση προετοιμαζόταν για μία πανδημία.

telegraph