Ο ΣΚΑΙ επιμένει… τούρκικα!

του Λεωνίδα Κουμάκη, Νομικού, Συγγραφέα, Αρθρογράφου-Αναλυτή

Οι παλιές, κακές συνήθειες συνεχούς μετάδοσης τουρκοσειρών-τζάμπα πράμα για εύκολο κέρδος δεν κόβονται εύκολα. Ιδίως όταν τα λεφτά είναι πολλά.

Τι και αν η τηλεθέαση των τουρκοσειρών – τζάμπα πράγμα έχει καταρρεύσει (έφτασε ακόμα και κάτω από… μονοψήφια τηλεθέαση!), ορισμένοι τηλεοπτικοί σταθμοί κοιτάζουνε μόνο την τσέπη τους. Άλλωστε οι ευκολόπιστοι διαφημιζόμενοι δεν λείπουν ποτέ και πληρώνουν χρυσάφι  στην διαφήμιση, με την «επαγγελματική» μεσολάβηση των media shops – φυσικά με το (αυξημένο συνήθως) αζημίωτο!

Τι και αν οι Τούρκοι ισλαμιστές με τους φασίστες-συνεταίρους τους μας απειλούν να «έρθουν μια νύχτα ξαφνικά» ή να μας στείλουν «στις κοιλιές των ψαριών», κάποιοι μέσα στην Ελλάδα δεν δίνουνε καμιά σημασία – ιδίως τώρα που με την κατάρρευση της τουρκικής οικονομίας οι ισλαμιστές και οι φασίστες κάνουν υποχρεωτικά «βήματα πίσω» με κούφια γλυκόλογα περί ειρήνης και με προβιά αρνιού ριγμένη πρόχειρα πάνω σε άγριους λύκους.

Βέβαια ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΙ έχει σαν συνεργάτη και τον κ. Ατζούν Ιλιτζαλί, (αυτόν ντε που πανηγύριζε το 2019 την «κατάκτηση της Κύπρου» παρέα με τον Τσαβούσογλου και άλλους αστέρες του τουρκικού καθεστώτος στα κατεχόμενα εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας) και ίσως να εξασφαλίζει στον τηλεοπτικό σταθμό «εξαιρετικές τιμές» προκειμένου να μεταδίδει καθημερινά την τουρκική γλώσσα μέσα σε κάθε ελληνικό σπίτι.

Μερικές φορές βέβαια, o τηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΙ μαζί με την τουρκική γλώσσα μεταδίδει και ένα όργιο τουρκικής προπαγάνδας (όπως π.χ. εδώ) αδιαφορώντας πλήρως για την προσβολή της ευαισθησίας άγνωστου αριθμού τηλεθεατών του.

Εμείς βέβαια οι κοινοί θνητοί που «μας δέρνει η ανοησία βλέποντας ανύπαρκτα εθνικιστικά φαντάσματα», όπως μας κατηγορούσαν το 2012 κάποιοι «ειδικοί» αναλυτές, επιμέναμε και θα συνεχίσουμε να επιμένουμε πως η τακτική μετάδοσης τουρκοσειρών τζάμπα-πράμα  μέσα σε κάθε ελληνικό σπίτι για την εξασφάλιση εύκολου κέρδους, αποτελεί εθνικό σφάλμα.

Ο τηλεοπτικός λοιπόν σταθμός ΣΚΑΙ (συμφερόντων οικογένειας Αλαφούζου) τον Οκτώβριο του 2022 σταμάτησε την μετάδοση και της τελευταίας τουρκοσειράς. Οι «αντοχές» του όμως ήταν για λίγους μόνο μήνες. Έτσι από τις 3 Ιουλίου 2023 ξανά-άρχισε η μετάδοση μιας νέας τουρκοσειράς («Επικίνδυνη ερωμένη») με το ίδιο σχεδόν θέμα της αμέσως προηγούμενης (η απατημένη σύζυγος που το μαθαίνει τελευταία και εκδικείται καταστρέφοντας στο φινάλε τον άπιστο σύζυγο). Η τουρκοσειρά τζάμπα-πράμα αποτελείται από 27 επεισόδια διάρκειας δύο περίπου ωρών το κάθε ένα και βεβαίως όλα υπάρχουν ελεύθερα στο διαδίκτυο από το πρώτο μέχρι και το τελευταίο!

Έτσι, η τηλεθέαση της νέας τουρκοσειράς στην πρεμιέρα ήταν πραγματική καταστροφή: Μόλις 1,3% στο δυναμικό κοινό!

Οι ευκολόπιστοι όμως που πείθονται από τα διάφορα media shops πληρώνοντας διαφημιστικό χρήμα, δεν λείπουν ποτέ. Έτσι στην πρεμιέρα της τουρκοσειράς με τηλεθέαση μόλις 1,3% υπήρχαν 25 διαφημίσεις για μια εκπομπή μόλις 46 λεπτών!

Μεταξύ αυτών που πλήρωσαν διαφήμιση στην πρεμιέρα της τουρκοσειράς ήταν η καταδικασμένη από την Ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού (καταχρηστικές εμπορικές πρακτικές), την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού (πρακτικές χειραγώγησης των τιμών σε απορρυπαντικά προϊόντα) και την Γαλλική επιτροπή ανταγωνισμού (συμμετοχή σε καρτέλ) Procter & Gamble (5 διαφημιστικά μηνύματα), η Ford, η Κωτσόβολος (3 διαφημιστικά μηνύματα), το Moller’s , η Johnson & Johnson, ο ΟΠΑΠ χωρίς να λείπουν και τα θύματα-μαριδάκια (όπως Κάμπος Χίου, Blue star ferries κ.α.).

Η καταστροφική τηλεθέαση της πρεμιέρας χειροτέρεψε ακόμα περισσότερο την δεύτερη μέρα μετάδοσης της τουρκοσειράς (Τρίτη 4 Ιουλίου 2023) με τηλεθέαση στην απογευματινή ζώνη μόλις 1,1%! Τέτοια εξευτελιστική τηλεθέαση τουρκοσειράς σε απογευματινή ζώνη δεν έχει προηγούμενο τα τελευταία 20 χρόνια, ούτε στον ΣΚΑΙ, ούτε και σε κανένα άλλο ελληνικό τηλεοπτικό σταθμό. Κατόπιν τούτου, ο τηλεοπτικός σταθμός αποφάσισε άρον-άρον να αφαιρέσει αμέσως από το πρόγραμμα του την τουρκοσειρά, σταματώντας την πανελλαδική μετάδοση της τουρκικής γλώσσας μέσα σε κάθε ελληνικό σπίτι, από την επομένη κιόλας (Τετάρτη 5 Ιουλίου 2023)!

Το πάθημα του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΙ αποτελεί την καλύτερη απάντηση των τηλεθεατών στην πλήρη αναισθησία όσων αποφάσισαν να μεταδώσουν στο πανελλήνιο και μέσα σε κάθε ελληνικό σπίτι την τουρκική γλώσσα προσδοκώντας πολλά κέρδη!