Ο απάνθρωπος παραλογισμός του Sola Scriptura (μόνο η Γραφή)

Γράφει ο Κωνσταντίνος Χ. Ναυπλιώτης

Όταν η ερμηνεία του Ευαγγελίου σκοτώνει

   Πέρασαν μόλις 2 μήνες από τότε που αυτόκλητος ερμηνευτής της Γραφής και προτεστάντης πάστορας στη Μοζαμβίκη πέθανε αφού προσπάθησε να νηστέψει για 40 ημέρες, μιμούμενος τη σαρανταήμερη νηστεία του Κυρίου Ιησού Χριστού. Ο Francisco Barajah, ιδρυτής της Ευαγγελικής Εκκλησίας Santa Trindade, πέθανε σε νοσοκομείο στην πόλη Beira, όπου μεταφέρθηκε σε κρίσιμη κατάσταση, αφού μετά από 25 ημέρες χωρίς φαγητό ή νερό, είχε χάσει βάρος σε σημείο που δεν μπορούσε να σταθεί όρθιος. Ήταν 39 ετών. Ανήκε και αυτός σε μια από τις 23.000 (κατά τον FRANK SCHAEFFER) προτεσταντικές ομολογίες που ερμηνεύουν την Αγία Γραφή χωρίς το Φως της Ιερής Παράδοσης, μόνοι με την προσωπική τους αυθεντία. Μικροί αλάθητοι «πάπες» ερμηνεύουν και διδάσκουν ό,τι κατεβάσει το κεφάλι τους ή μάλλον η κοιλιά τους.

   Δεν είναι η πρώτη αναφορά μιας τέτοιας θανάσιμης προσπάθειας μίμησης της 40ήμερης νηστείας του Χριστού στην έρημο, όπως περιγράφεται στο Ευαγγέλιο του Ματθαίου. Το 2015, ένας άνδρας από τη Ζιμπάμπουε πέθανε μετά από 30 ημέρες, ανέφεραν τοπικά μέσα ενημέρωσης. Το 2006, ένας Βρετανός ιατροδικαστής διαπίστωσε ότι μια γυναίκα πέθανε στα μισά μιας παρόμοιας νηστείας στο Λονδίνο. Η Αφρική βέβαια είναι ο τόπος που ο καθένας που διαθέτει μερικά χρήματα μπορεί εύκολα να αυτοανακηρυχθεί «προφήτης» ή και «σωτήρας» πουλώντας γυαλιστερές χάντρες για διαμάντια, ψεύτικες προσδοκίες για Θείες αποκαλύψεις, θάνατο αντί για αιώνια ζωή.  Ειδικά στην Κένυα υπήρξαν και στο παρελθόν περιπτώσεις ανθρώπων που παρασύρθηκαν σε επικίνδυνες, ανεξέλεγκτες εκκλησίες ή λατρείες.

International Church of the Good News

   Η αστυνομία της Κένυας έχει ξεθάψει 47 πτώματα κοντά στην παράκτια πόλη Μαλίντι, καθώς ερευνά έναν ιεροκήρυκα που λέγεται ότι διέταξε στους οπαδούς του να πεθάνουν από την πείνα.

Σώματα παιδιών ήταν ανάμεσα στους νεκρούς. Η αστυνομία δήλωσε ότι οι εκταφές συνεχίζονται. Οι τάφοι βρίσκονται στο δάσος Shakahola, όπου 15 μέλη της Διεθνούς Εκκλησίας Καλών Νέων (International Church of the Good News) διασώθηκαν την περασμένη εβδομάδα.

Ο ηγέτης της εκκλησίας, Paul Makenzie Nthenge, ο οποίος αντιμετώπισε παρόμοιες κατηγορίες τον περασμένο μήνα μετά τον θάνατο 2 παιδιών υπό παρόμοιες συνθήκες, παραδόθηκε στην αστυνομία αργά χθες.

Η αστυνομία είχε εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό εναντίον του μετά τον θάνατο τεσσάρων ανθρώπων κατά τη διάσωσή τους από ένα δάσος στο Κιλίφι, όπου λιμοκτονούσαν για τρεις μήνες, ώστε να πεθάνουν με την ελπίδα να συναντήσουν τον Ιησού.

Έντεκα άλλοι διασώθηκαν και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, αλλά αναφέρεται ότι ορισμένοι έχουν αρνηθεί τρόφιμα και φάρμακα, λέγοντας ότι είναι αποφασισμένοι να αντιμετωπίσουν τη μοίρα τους σύμφωνα με τις ακραίες διδασκαλίες του πάστορα Mackenzie.

Ο κρατικός ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός KBC τον περιέγραψε ως «ηγέτη αίρεσης» και ανέφερε ότι μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί 58 τάφοι. Ένας από τους τάφους πιστεύεται ότι περιέχει τα πτώματα πέντε μελών της ίδιας οικογένειας – τριών παιδιών και των γονέων τους.

Ο Nthenge αρνήθηκε ότι διέπραξε αδίκημα, αλλά του αρνήθηκαν την καταβολή εγγύησης. Επιμένει ότι έκλεισε την εκκλησία του το 2019.

Φέρεται να είπε στους οπαδούς να λιμοκτονήσουν για να «συναντήσουν τον Ιησού».

Η αστυνομία συνέλαβε τον Nthenge στις 15 Απριλίου, αφού ανακάλυψε τα πτώματα τεσσάρων ατόμων για τα οποία υπήρχαν υποψίες ότι πέθαναν από την πείνα. Ο υπουργός Εσωτερικών Κιτούρε Κιντίκι είπε ότι ολόκληρο το δάσος, έκτασης περίπου 3.200 στρεμμάτων, έχει αποκλειστεί και έχει κηρυχθεί σκηνή εγκλήματος.
«Αυτό το φρικτό χαστούκι στη συνείδησή μας πρέπει να οδηγήσει όχι μόνο στην αυστηρή τιμωρία των δραστών αυτής της θηριωδίας σε βάρος τόσων αθώων ψυχών, αλλά και σε αυστηρότερους κανονισμούς για κάθε εκκλησία, τέμενος, ναό ή συναγωγή», πρόσθεσε.

Ο Nthenge φέρεται να ονόμασε τρία χωριά τη Ναζαρέτ, τη Βηθλεέμ και την Ιουδαία και βάφτισε οπαδούς σε λίμνες πριν τους πει να νηστέψουν, αναφέρει το The Standard.

   Ο ορθολογισμός – μάλλον παραλογισμός- της προτεσταντικής ερμηνευτικής οδηγεί σε επικίνδυνους ατραπούς και δυστυχώς όχι μόνον θεολογικούς. Ο μακαριστός π. Δανιήλ Γούβαλης έλεγε σε μια ομιλία του:

«Αλλά η ερμηνείας της Αγίας Γραφής δεν μοιάζει με την ερμηνεία που γίνεται στον Όμηρο ή στον Πλάτωνα. Εδώ έχουμε να κάνουμε με θεόπνευστο κείμενο γραμμένο με Θεϊκή σοφία και γεμάτο από κρυμμένα μυστήρια. Η ανθρώπινη σοφία κινείται σε κατώτερο επίπεδο και δεν μπορεί να εξετάσει και να κατανοήσει κείμενα γραμμένα με ειδική επενέργεια της Θεϊκής σοφίας, κείμενα που τοποθετούνται σε ανώτερη σφαίρα όπου δεν φτάνει το βεληνεκές του ανθρώπινου μυαλού. Ένας που ζει, ας το υποθέσουμε, σε κόσμο επίπεδο δισδιάστατο όπου έχουμε μήκος και πλάτος, δεν είναι σε θέση να κατανοήσει εκείνον που ζει σε κόσμο τριών διαστάσεων όπου έχουμε μήκος και πλάτος και ύψος. 

Έτσι και οι Προτεστάντες ορθολογιστές αδυνατούν να κατανοήσουν την Αγία Γραφή διότι στον χώρο της Αγίας Γραφή υπάρχει η παρουσία του Θεϊκού στοιχείου και αυτό για να κατανοηθεί χρειάζεται ανθρώπινος νους καθοδηγούμενος από Θεϊκό φωτισμό, με τέτοιο θεοκατασκεύαστο τηλεσκόπιο εξιχνιάζεται αυτός ο ουρανός. 

Υπάρχουν στην Γραφή κείμενα που ερμηνεύονται αλληγορικά, υπάρχουν άλλα που δέχονται την κατά γράμμα μετάφραση, ποια ανθρώπινη σοφία θα καθορίσει ποια ανήκουν στην πρώτη και ποια στην δεύτερη κατηγορία της κατά γράμμα ερμηνείας;».

 


ΠΗΓΕΣ:

Mozambique pastor dies attempting 40-day Jesus fast – BBC News

‘Good News’ church pastor Mackenzie arrested after followers starved to death » Capital News (capitalfm.co.ke)

‘Good News’ church pastor Mackenzie arrested after followers starved to death » Capital News (capitalfm.co.ke)

Good News International Ministres (goodnewsintlministries.blogspot.com)