Μητροπολίτης Αντινόης Παντελεήμων: Υπάρχει ζωή στους άλλους πλανήτες;

Μία ερώτηση που απασχολεί τον σύγχρονο άνθρωπον είναι: «Υπάρχει ζωή στους άλλους πλανήτες;»
 
Από την εποχή που ο άνθρωπος κοίταζε ψηλά στον ουρανό και παρατηρούσε τα λαμπερά αστέρια, του γεννήθηκε η απορία: «Τί να υπάρχει εκεί;»
Με την πρόοδο της επιστήμης και το κατόρθωμα του ανθρώπου να πατήσει επάνω στο φεγγάρι, «τον αστέρα τον ελάσσων», όπως αναφέρεται στο βιβλίο της Γενέσεως, αυτή η απορία φούντωσε ακόμη περισσότερο. 
 
Η τεχνολογία σε συνδυασμό με την φυσική, την αστρονομία και την αεροδυναμική επιστήμη κατόρθωσαν μεγάλα και θαυμαστά επιτεύγματα. Ο άνθρωπος επινόησε και κατασκεύασε μηχανισμούς που εξερευνούν όχι μόνον το Ηλιακό μας σύστημα, αλλά και να φωτογραφίζουν μακρινούς Γαλαξίες. Η όλη αυτή προσπάθεια του σύγχρονου ανθρώπου αποβλέπει στο να ανακαλύψει άλλους πλανήτες όπου οι συνθήκες θα είναι κατάλληλες για να συντηρήσουν την ζωήν, και ειδικά τον ανθρώπινον. 
 
Οι Η.Π.Α., η Ρωσία, η Κίνα και τόσες άλλες Χώρες, συναγωνίζονται η μία εναντίον της άλλης στο ποιος θα πρωταγωνιστεί στην κατάκτηση του ουρανού! Κατασπαταλούν μάταια τρισεκατομμύρια κάθε χρόνο για να διαπιστώσουν ότι «μάταια κοπιάζουν»!
 
Βέβαια, είμαι υπέρ της προόδου κάθε επιστήμης και πάντα ενθαρρύνω τους νέους να σπουδάζουν αυτό που αγαπούν. 
 
Αλλά, στο συγκεκριμένο θέμα μας, η απασχόληση του ανθρώπου με την κατάκτηση των αστέρων μας υπενθυμίζει λίγο-πολύ την Βιβλική διήγηση περί του Πύργου της Βαβέλ. Σύμφωνα, λοιπόν, με την Θεία Γραφή, οι άνθρωποι ήταν μία φυλή και μιλούσαν μία γλώσσα. Σκέφτηκαν να κατασκευάσουν ένα Πύργο του οποίου η κορυφή θα ξεπερνούσε τον ουρανό. Τότε, επενέβη ο Θεός και είδε τα έργα των ανθρώπων ότι  είναι μάταια». Γι’ αυτό, κατεβαίνει και σύγχυσαι την γλώσσα τους και δεν μπορούσε κανείς να καταλάβει τί έλεγε ο ένας στον άλλον.  Έκτοτε, το ανθρώπινο γένος διαχωρίζεται σε διάφορα έθνη με πολυγλωσσία.
 
Σήμερα, λοιπόν, οι άνθρωποι-επιστήμονες, ενωμένοι με μία κοινή γλώσσα επαναλαμβάνουν την ίδια μάταιη προσπάθεια. Να υπερβούν τους ουρανούς! Να αναζητήσουν άλλες μορφές ζωής και πιο συγκεκριμένα να αναζητήσουν όντα με ανωτέρα νοημοσύνη. 
 
Η ίδια η ΝΑΣΑ, μας βεβαιώνει ότι, «είναι αδύνατο να φθάσουμε στον πλησιέστερο πλανήτη, διότι, εάν ακόμη θα μπορούσε ένα διαστημόπλοιο να ταξιδέψει με την ταχύτητα του φωτός, θα ήταν αδύνατον ο άνθρωπος να φθάσει στον προορισμό του, διότι θα χρειάζονταν χιλιάδες χρόνια να ταξιδέψει»!!!
 
Επομένως, γιατί αυτή μάταιη προσπάθεια; Δεν λύσαμε τα προβλήματά μας εδώ στη Γη και θέλουμε να τα μεταφέρουμε σ’ άλλους πλανήτες; Εάν υπάρχει κάποια μορφή στους άλλους πλανήτες, καλύτερα θα είναι να την αφήσουμε στην ησυχία της. Διότι, ο άνθρωπος όπου και εάν πηγαίνει, θα μεταφέρει τις κακίες και τις αδυναμίες μαζί του, όπου και αν πάει. Το απέδειξε η Ιστορία μας που δεν είναι τίποτα άλλο, παρά η συνέχιση του φρικτού δράματος της αδελφοκτονίας στον κήπο της Εδέμ! 
 
Έχουμε, άραγε, σταματήσει τους πολέμους; Έχουμε εξαλείψει την φτώχεια, την πείνα, τον πόνον, τις ασθένειες;  Ώστε να ασχολούμαστε με ματαίες φιλοδοξίες και δεν κοιτάζουμε να απαλείψουμε όλα τα κακά που μαστίζουν το ανθρώπινο γένος; Εδώ στις ημέρες μας, ένας ιός συγκλόνισε ολόκληρη την ανθρωπότητα και οι επιστήμονες όλων των ειδικοτήτων, ως και οι Άρχοντες του κόσμου, (ας μου επιτραπεί η λαϊκή έκφραση): «τα έκαναν πάνω τους»!!! Και αποδείχτηκαν ανίκανοι να τον αντιμετωπίσουν, όπως και πολλές άλλες ασθένειες και προβλήματα. Μόνον συζητήσεις και λόγια του αέρα. 
 
Εάν υπάρχει ζωή με αναπτυγμένη νοημοσύνη σε άλλους πλανήτες, τότε, καλά κάνουν και δεν μας επισκέπτονται!!!
 
Ας λύσουμε τα εδώ προβλήματα και ας αφήσουμε τις ματαίες εξερευνήσεις. 
 
Ο Άγιος Θεός έβαλε τον ανθρώπινον επάνω στη Γη για να φυλάει και να καλλιεργεί τον Παράδεισο. Εδώ που ζούμε! 
 
Σκοπός του ανθρώπου είναι η σωτηρία του εν Χριστώ τω Θεώ ημών. Ο άνθρωπος καλείται να κατακτήσει, όχι τα αστέρια του ουρανού, αλλά να κατακτήσει το «καθ’ ομοίωση»,  να γίνει όμοιος με τον Δημιουργόν και Πλάστη του μέσω των αρετών και κυρίως της αγάπης. Διότι, ο Θεός είναι ΑΓΑΠΗ. 
 
+ Ο Μητροπολίτης Αντινόης Παντελεήμων Π. Λαμπαδάριος 
Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής 
Ενορία Τιμίου Προδρόμου Χώρας 
852 00 Κάλυμνος, Greece