Μας έχει κατακλύσει εντελώς η ψευδοεπιστήμη: Nομπελίστας φυσικός για την κλιματική ατζέντα

 

Επιτρέπει η Δημοκρατία μας να έχουμε διαφορετικές απόψεις, […]  κρατήστε τις απόψεις σας […] για τους φίλους σας και τους οπαδούς σας.

-Υπουργός Υγείας κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, 26-7-2023

 

Δούλου τόδ’ εστίν, μη λέγειν ά τις φρονεί.

(Είναι χαρακτηριστικό δούλου να μην λέει κάποιος αυτά που πιστεύει.)

-Ευριπίδης,  Φοίνισσαι

 

Όσο κι αν υπάρχει μια ελάχιστη μειοψηφία σ’ όλον τον πλανήτη που αμφισβητεί ότι υπάρχει αποσταθεροποίηση του κλίματος, αυτή επιστημονικά υπάρχει. Δεν μπορεί κανείς να αντιλέξει σ’ αυτό.

-κ. Χρήστος Ζερεφός, καθηγητής Φυσικής της Ατμόσφαιρας και Κλιματολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, 30-7-2023

Μετάφραση για την ΕΝΩΜΕΝΗ ΡΩΜΗΟΣΥΝΗ

Ο βραβευμένος με Νόμπελ φυσικός John Clauser δεν φοβάται να πάει κόντρα στο ρεύμα. Σε μια συνέντευξη στις 26 Ιουλίου στους The Epoch Times, ο Δρ. Clauser εξήγησε ότι πραγματοποίησε την πρώιμη έρευνά του για την κβαντική μηχανική παρά την αντίθεση ορισμένων στο συγκεκριμένο πεδίο. Ως νεαρός άνδρας, πραγματοποίησε το πρώτο πείραμα για να αποδείξει την πραγματικότητα της μη τοπικής κβαντικής εμπλοκής -δηλαδή, την περίεργη σύνδεση μεταξύ πολλαπλών σωματιδίων σε οποιαδήποτε φυσική απόσταση. Αυτό το πρωτοποριακό έργο του χάρισε το ένα τρίτο του Βραβείου Νόμπελ Φυσικής για το 2022.

 

Σήμερα, ο 80χρονος επιστήμονας αντιμετωπίζει ένα άλλο κατεστημένο. Αυτή τη φορά, όμως, δεν παραβιάζει απλώς μια πρόβλεψη για να αποκλείσει μια εναλλακτική εξήγηση στην κβαντική μηχανική. Παραβιάζει ένα ταμπού που αργά αλλά σταθερά έχει γίνει ένα από τα μεγαλύτερα στην επιστήμη και την πολιτική. “Είμαι, υποθέτω, αυτό που θα αποκαλούσατε «αρνητής της κλιματικής αλλαγής»”, είπε ο Δρ. Clauser στους The Epoch Times. Η εκπαίδευσή του στην επιστήμη τον κάνει “λίγο διαφορετικό από κάποιους άλλους”, είπε. Ο φυσικός, ο οποίος κέρδισε επίσης το ένα τρίτο του βραβείου Wolf για τις συνεισφορές του στην κβαντομηχανική, μοιράστηκε μερικές από τις απόψεις του για το κλίμα κατά τη διάρκεια μιας πρόσφατης ομιλίας στη Νότια Κορέα αμέσως μετά την εκλογή του στο διοικητικό συμβούλιο του CO2 Coalition.

 

“Επικίνδυνη Παραπληροφόρηση”

 

“Πιστεύω ότι η κλιματική αλλαγή δεν είναι κρίση”, είπε ο Δρ. Clauser στο κοινό στο Quantum Korea 2023. Περιέγραψε επίσης τη Διακυβερνητική Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) ως “μία από τις χειρότερες πηγές επικίνδυνης παραπληροφόρησης”. Ο Δρ. Clauser ανέπτυξε περαιτέρω τις απόψεις του στη συνέντευξή του στους The Epoch Times.

 

Σε αντίθεση με την IPCC και άλλους σημαντικούς θεσμούς, υποστηρίζει ότι το κλίμα καθορίζεται κυρίως από αυτό που αναφέρει ως “θερμοστάτης κάλυψης νεφών”, μιας αυτορυθμιζόμενης διαδικασίας κατά την οποία περισσότερα σύννεφα αρχίζουν να καλύπτουν τη Γη όταν η θερμοκρασία είναι πολύ υψηλή, και το αντίστροφο. Αν και αποδέχεται παρατηρήσεις που δείχνουν ότι το διοξείδιο του άνθρακα της ατμόσφαιρας αυξάνεται, πιστεύει ότι η επίδραση του συγκεκριμένου αερίου στη μεταφορά θερμότητας υπολείπεται έναντι ενός μεγάλου φυσικού κύκλου νεφών. “[Το διοξείδιο του άνθρακα] μπορεί να προέρχεται ή όχι από τους ανθρώπους”, είπε ο Δρ. Clauser. “Δεν έχει σημασία από πού προέρχεται”. Ο φυσικός πιστεύει ότι η αντικειμενική επιστήμη για το κλίμα έχει θυσιαστεί στον βωμό της πολιτικής. Η κυριαρχία της πολιτικής είναι ακόμη χειρότερη, είπε, γιατί τόσα χρήματα έχουν ήδη πάει στην ατζέντα για το κλίμα. “Μιλάμε για τρισεκατομμύρια δολάρια”, είπε, προσθέτοντας ότι οι ισχυροί άνθρωποι δεν θέλουν να ακούσουν ότι έχουν κάνει “λάθη τρισεκατομμυρίων δολαρίων”.

 

Ανησυχίες σχετικά με τέτοια λάθη μπορεί να υπήρξαν αφότου προγραμματίστηκε η ομιλία του Δρος Clauser ενώπιον του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) στις 25 Ιουλίου. Τα τελευταία χρόνια, ο διεθνής οικονομικός και νομισματικός οργανισμός έχει επικεντρωθεί σε μεγάλο βαθμό στο κλίμα. Οι αξιωματούχοι έχουν δώσει ιδιαίτερη έμφαση στους διεθνείς φόρους άνθρακα. “Η τελευταία ανάλυση του ΔΝΤ διαπιστώνει ότι οι χώρες με μεγάλες εκπομπές αερίων πρέπει να εισαγάγουν φόρο άνθρακα που θα αυξάνεται γρήγορα έως τα 75 δολάρια τον τόνο το 2030”, αναφέρει ο ιστότοπος του οργανισμού για τον μετριασμό του κλίματος. Λίγες μέρες πριν από την ομιλία του, ο βραβευμένος με Νόμπελ πήρε κάποια ανησυχητικά νέα. Ο Δρ. Clauser είπε στους The Epoch Times ότι είχε λάβει ένα email που έδειχνε ότι ο Διευθυντής του Ανεξάρτητου Γραφείου Αξιολόγησης (ΑΓΑ) του ΔΝΤ, Pablo Moreno, δεν ήθελε η ομιλία να γίνει εκείνη την ημέρα. Σε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ένας ανώτερος αξιωματούχος του IEO είπε στους The Epoch Times ότι η ομιλία του Δρ. Clauser “αναβλήθηκε για να αναδιοργανωθεί σε συζήτηση σε πάνελ”. “Εργαζόμαστε για να το επαναπρογραμματίσουμε μετά το καλοκαίρι”, πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

 

Δεν έχει οριστεί νέα ημερομηνία

 

Προς το παρόν, δεν έχει οριστεί νέα ημερομηνία. Ο Δρ. Clauser επεσήμανε ότι μια προηγούμενη προσπάθεια για μια έντονη, διαφανή συζήτηση για την αλλαγή του κλίματος -δηλαδή, η άσκηση “κόκκινη ομάδα, μπλε ομάδα” που προτάθηκε από τον βετεράνο της κυβέρνησης Obama, Steve Koonin το 2017- τελικά ακυρώθηκε κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Trump. Όταν ο διευθυντής της Υπηρεσίας Προστασίας του Περιβάλλοντος (EPA) Scott Pruitt προσπάθησε να πραγματοποιήσει την άσκηση, ο επικεφαλής του προσωπικού του Λευκού Οίκου John Kelly φέρεται να απέρριψε την ιδέα. Στα μάτια ορισμένων παρατηρητών, η δηλωθείσα ως αναβολή μοιάζει περισσότερο με μια απλή ακύρωση. “Ο Δρ. John Clauser, κάτοχος του βραβείου Νόμπελ Φυσικής για το 2022 και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του CO2 Coalition, ακυρώθηκε -με συνοπτικές διαδικασίες- ως επιβεβαιωμένος ομιλητής στις 25 Ιουλίου στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Λένε ότι η ομιλία του «αναβάλλεται». Μην περιμένετε άδικα!» έγραψε ο Patrick Moore, συνιδρυτής της Greenpeace και τώρα ένας υψηλού προφίλ σκεπτικιστής για το κλίμα, στο X, τον ιστότοπο που παλαιότερα ήταν γνωστός ως Twitter. Ο Δρ. Moore είναι πρώην πρόεδρος του CO2 Coalition. “Ό,τι κι αν κάνετε, δεν πρέπει να αμφισβητείτε την επιστήμη, ακόμα κι αν είστε βραβευμένος με Νόμπελ”, έγραψε στον ίδιο ιστότοπο ο Joshua Steinman, επιχειρηματίας στον τομέα της κυβερνοασφάλειας που υπηρέτησε στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της κυβέρνησης Trump.

Όταν και εάν το ΑΓΑ του ΔΝΤ προσκαλέσει εκ νέου τον Δρ. Clauser, οι παρατηρήσεις του θα μπορούσαν να προκαλέσουν μεγαλύτερη εντύπωση από την αρχικά προγραμματισμένη ομιλία του. Όπως και ο Robert F. Kennedy, Jr., ωστόσο, ο Δρ. Clauser μπορεί να δυσκολεύεται να μεταφέρει το μήνυμά του προς τα έξω εάν η αντίθετη πλευρά παραμένει αρκετά εδραιωμένη. Προς το παρόν, ο φυσικός δεν φαίνεται πιθανό να υποχωρήσει. “Είμαστε εντελώς κατακλυσμένοι από ψευδοεπιστήμη”, είπε ο Δρ. Clauser στους The Epoch Times.

co2coalition